Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ačkoli většinu času netrávili spolu, ale jen vedle sebe, jedno měli společné: francouzský král Ludvík XVI. a jeho manželka Marie Antoinetta milovali luxus ve všech podobách. A to se samozřejmě promítalo i do jejich jídelních zvyků.


Spojovala je láska k jídlu

K sňatku Ludvíka  XVI. (1754–1793) a Marie Antoinetty (1755–1793) došlo v roce 1770. Mladý manžel raději jedl, než plnil „manželské povinnosti“. V tom ho ovšem dlouhá léta úspěšně „zastupoval“ švédský diplomat Axel Fersen. K intimnímu sblížení manželského páru došlo až několik let po svatbě, kdy svému švagrovi domluvil Josef II., bratr Marie Antoinetty. Ale to je jiný příběh.

Velkolepé plesy, nákladné večírky, opulentní hostiny – to královský pár spojovalo. Už snídaně bývala vydatná. Ludvík XVI. si většinou poručil šálek silného vývaru, chléb, který si namáčel do vína, a nechyběly různé druhy pečeného masa nakrájené na tenké plátky. Na závěr si dopřál podle chuti šálek kávy, čaje nebo horké čokolády.

Marie Antoinetta ráno dávala přednost kávě nebo horké čokoládě, někdy doplněné pečivem. Pravděpodobně šlo o kipfel, rakouský rohlík, který je považován za předchůdce croissantu.

Ludvík XVI. jedl za čtyři!

Ludvík XVI. dokázal zkonzumovat neuvěřitelné množství jídla. V 16. století už bylo zvykem začínat obědy a večeře polévkou. Francouzský král musel mít připraveny rovnou čtyři! Po čtyřech talířích polévky následoval většinou celý bažant nebo koroptev, velká mísa zeleninového salátu, šunka, skopové pečené na česneku, vejce vařená natvrdo, k tomu všemu pečivo. Samozřejmě pak zvládl i ovoce a různé dezerty. Na stole nesmělo chybět kvalitní víno.

Marie Antoinetta byla gurmán

Marie Antoinetta jedla střídměji, protože si hlídala postavu, aby se nemusela škrtit v nepohodlných korzetech. Nechávala si ale servírovat drahé gurmánské pokrmy. Předkrmy zahrnovaly paštiky, ústřice a humry či hřebenatky, po nich následovaly vývary a jednodušší polévky. Pochutnávala na vařeném nebo pečeném bílém mase, zejména kuřecím nebo z jiné drůbeže, doplněném vařenou zeleninou. Na stole se ale objevovala i pečená kachna, losos, játra fois gras nebo dušený zajíc jako hlavní jídlo.

Během dne uzobávala sýry, k večeři měla ráda makaróny a dušenou zeleninu. Nikdy neodolala výběru petits fours, tedy drobných minidortíků a zákusků, nebo sušenek nabízených jako dezert.

Alkohol příliš nemusela a dávala přednost limonádě nebo vodě dovážené z Ville d'Avray. Občas pila kravské nebo oslí mléko, prý ze zdravotních důvodů.

Konec monarchie „zajedl“ kuřetem

Není divu, že gastronomie královského dvora – nezřízený apetit Ludvíka a luxusní jídelníček jeho ženy – byla finančně velice náročná. Státní kasa přitom byla docela prázdná a Francie zatížená dluhy králových předchůdců. Slabý král nedokázal prosadit reformy a ukočírovat šlechtu. Jak taky mohl mít časna úřední záležitosti, když pořád jedl?

Asi nikoho nepřekvapí, že v okamžiku, kdy sněm Generálních stavů vyhlašoval konec absolutistické monarchie, Ludvík XVI. v klidu seděl u stolu a pochutnával si na kuřeti a broskvích.

Před popravou se pořádně najedl

Krize v zemi se prohloubila 14. července 1789, kdy davy pařížských občanů vtrhly do Bastily a krátce nato zajaly krále i s jeho rodinou. V roce 1791 se královská rodina pokusila uprchnout do Rakouska. 21. června je na francouzsko-belgických hranicích dopadli francouzští vojáci. Ludvík a jeho družina se právě chytali posnídat studené telecí maso s chlebem a zapíjet to šampaňským.

Ludvík a jeho manželka putovali za mříže. Král, teď už bývalý, neztratil chuť k jídlu ani ve vězeňské cele. Každý den prý mj. spořádal čtyři předkrmy, tři druhy pečeně, brambory, pečivo, džemy a ovoce – a pochopitelně několik lahví vína.

Jeho žena uvěznění nesla mnohem hůř a 16. října 1793 stráž vedla pod gilotinu zlomenou ženu bledou strachy.

To Ludvík, který byl popraven devět měsíců před ní, 21. ledna 1793, byl naprosto klidný, snad díky plnému břichu, neboť předchozí večer si naposledy ve svém životě dopřál velkolepé hody.

Zdroje informací:

historyelegance.info: Historical Reads: Marie Antoinette’s Favourite Foods

actingcollegeses.com: What did King Louis XVI eat for breakfast?

finedininglovers.com: Dining with King Louis XVI

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více