Delikatesa z třešní: Jak na jednoduchý třešňový džem? Obejdete se i bez chemie
23. 6. 2022 Vaření
Džemy a marmelády patří mezi skvělé letní poklady, ze kterých se pak těšíte po celý rok. Třešňový džem i marmeláda jsou skvělé, máme tipy, jak si je připravit.
Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou
Dříve jste si mohli libovolně zaměňovat slova „džem“ a „marmeláda“, ale Evropská unie to vidí jinak. O jaký rozdíl se jedná? Marmeládě můžete říkat jen tehdy, když přinejmenším pětinu obsahu tvoří citrusové plody. Zbývajícím produktům se říká džem, a to za podmínky, že obsahuje alespoň 35 % ovoce. Při větším množství se jedná o „extra“ nebo „výběrový“. V džemu jsou také kousky ovoce. To abyste si ho nespletli s rosolem, který je pouze ze šťávy. V Rakousku, nebo třeba v Řecku si vyjednali výjimky z evropské legislativy a najdete tam na pultech i jiné než citrusové marmelády.
Hezkým českým slovem je pak ještě obecně zavařenina. Doma si můžeme samozřejmě říkat marmeláda, čemu chceme. Pravidla platí pouze pro průmyslové výrobky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit skvělý třešňový džem bez pektinu
Zní to velmi jednoduše a takové to i je. Na třešňový džem stačí kilo třešní a kilo cukru krupice. Šlo by to i bez dalších přísad, ale citronová šťáva (100 ml) třešním dodá na zajímavosti. Někdo mění citrusy za rybíz, takže můžete zvolit i 100 ml rybízové šťávy z nepříliš zralého rybízu.
Třešně propláchněte a vypeckujte. Hodí se využít vypeckovačku (zhruba 100-200 Kč). Dobře je prohlédněte, aby v nich nebyla žádná zkažená nebo poničená třešeň, jinak byste si zničili všechnu práci i ovoce. Vypeckované třešně nakrájejte na malé kousky. Ve velkém hrnci smíchejte třešně, cukr a citronovou šťávu. Vařte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí.
Pak přiveďte směs k varu a nechte vařit při středně vysoké teplotě. Občas zamíchejte, dokud nebude džem hotový k nalití do sklenice. Nejdřív si udělejte „želírovací zkoušku“. Kápněte trošku džemu na talířek s vodou, a pokud se roztříští, potřebuje vařit. Protože ale třešně mají málo pektinu, vaří se hodně dlouho. V případě třešní nezůstane tedy kapka pohromadě, ale vždy se trochu bude tříštit. Pokud potřebujete orientační čas, jedná se zhruba o hodinu.
Třešňový džem si můžete vyzkoušet podle tohoto receptu, který spojuje třešně s jahodami. Zajímavosti dodá i tato verze čistých třešní s vanilkovým aroma.
Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…
Jak zavařit džem
Připravte si sklenice a víčka. Když provedete úspěšnou želírovací zkoušku, nalijte džem do perfektně vymytých sklenic a zavíčkujte dokonale čistými víčky. Zavařovat můžete v zavařovacím hrnci s teploměrem, nebo můžete dát sklenice do velkého hrnce, hlubšího plechu (pekáče) a nalít do něj vodu tak, aby byly zatopené do výšky cca 1 cm. Pozor, aby se sklenice nedotýkaly. Přiveďte k teplotě vody 80 °C. Takto zavařujte zhruba 20–30 minut. Zavařené sklenice vyndejte z vody, obraťte sklenici víčkem dolů a počkejte, než vystydne. Pak je obraťte zpět a můžete sklenice uložit.
Zdroj informací:
https://radiozurnal.rozhlas.cz/jaky-je-rozdil-mezi-marmeladou-a-dzemem-6233477
https://veenaazmanov.com/homemade-cherry-jam-without-pectin/
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Den třešňového koláče
Brambory se špekáčky na pivu: Lehce pikantní pokrm z jednoho pekáčku báječně chutná, a přitom ho zvládne i začátečník
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 5 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 8 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 11 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 11 hodinami