Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ražniči se zeleninou
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Máte rádi maso? Pak vsaďte na tuhle balkánskou specialitu. Je šťavnatá, na talíři krásně vypadá a zvládnete ji snadno. Připomeňte si s námi dovolenkovou dobrotu.


Kde se vzalo balkánské ražniči na grilu

Grilování na špejli je báječnou záležitostí. Zase si můžete připravit něco trochu jiného, než jen samostatně naložené maso. A kromě toho špíz krásně vypadá. V Řecku mají souvlaki, na Balkáně zase ražniči. Kořeněné kousky masa na jehle spolu se zeleninou jsou oblíbené v Chorvatsku (ražanj neboli špíz), nebo v Srbsku. Právě ze Srbska by měl tento pokrm pocházet a odtud se pak dostat dále do světa. Jak je to obvyklé v balkánské kuchyni, obsahuje jídlo i zeleninu. Někdy se kousky prokládají i špekem nebo slaninou. Většinou místní grilují na dřevěném uhlí. Ražniči se sice dá připravovat na plechu, ale na grilu je to mnohem větší zábava. Jídlo je nejen skvělé, ale i rychlé. Podávat k němu můžete i ajvar. 

Jaké maso se hodí na ražniči

V souvislosti s ražniči se většinou objevuje vepřové (ideálně krkovička, plec), výjimkou ale není kuřecí maso (prsa), nebo mix obou. Ražniči můžete také připravit ze skopového nebo jehněčího. Pokud vám zbylo čevapčiči, můžete využít i toto maso. V Chorvatsku se špízu z mletého masa říká pljeskavica. Nejčastěji se ale ražniči vyrábí z čerstvého masa vcelku, které nakrájíte na středně velké kousky. 

Balkánská

Když mluvíme o balkánské kuchyni, máme často na mysli především tradiční pokrmy zemí bývalé Jugoslávie. K těm je ale třeba přidat i Rumunsko, Řecko nebo Bulharsko. Přestože se od sebe jednotlivé…

Jak se připravuje ražniči na grilu

Maso krásně vsákne marinádu a lehce změkne. Pak je báječně aromatické. Součástí marinády většinou bývá sůl, pepř, česnek, trocha červené papriky a olej. Maso namočte do marinády, dobře ho v ní obalte a nechte pár hodin (zhruba 2) odležet v lednici. Ražniči můžete připravovat na dřevěných nebo kovových špejlích. Když zvolíte dřevěné, je třeba špejle nechat zhruba 30 minut ponořené ve vodě, aby se při pečení masa nepřipálily. Jehlu s ražniči můžete doplnit o zeleninu.

Většinou se využívá cibule, rajčata, červená a zelená paprika. Napíchejte na špejle nebo kovové jehly střídavě maso a různé kousky zeleniny, znovu ještě vše přetřete marinádou a dejte na rozpálený gril. V průběhu grilování špejle/jehly otáčejte, aby se maso rovnoměrně propeklo (na jedné straně zhruba 6 minut). Pokud se obáváte o šťávu z masa a zeleniny, můžete zabalit špízy do alobalu a dát je na gril v této podobě. Vyzkoušejte také třeba ražniči z vepřové plece s bylinkovo-pivní marinádou

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat