Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev v jídelníčku dětí nesmí chybět
Zdroj: Freepik, freepik

Mrkev je jednou z prvních potravin, se kterými se děti seznamují. Obvykle se těší oblibě už od prvních příkrmů díky jemné a nasládlé chuti. V kuchyni je nepostradatelnou surovinou, ze které se dají připravovat pokrmy slané i sladké, od pomazánek, přes polévky, až po dezerty.


Mrkev na imunitu, zrak i trávení

S příkrmy pro miminka se začíná přibližně mezi 4. a 6. měsícem života. A mrkev by měla být mezi první zeleninou, která se dítěti nabídne. Podle Národního zdravotnického informačního portálu (nzip.cz) jsou hlavním benefitem mrkve obsažené karotenoidy, které se v těle přeměňují na vitamín A. Zároveň je tato zelenina také významným zdrojem vlákniny, draslíku, vitamínu C, vápníku a hořčíku. Tento koktejl prospěšných látek má pozitivní vliv na imunitní systém miminek, napomáhá správnému vývoji zraku, podporuje trávení, optimální růst a vývoj.

Beta-karoten, nejdůležitější vitamín v mrkvi, je rozpustný v tucích, proto by se měla tato sladká zdravá pochoutka připravovat vždy v kombinaci s tukem, např. pár kapkami olivového oleje.

Mrkvový příkrm od 4. měsíce

U prvních příkrmů se zelenina podává postupně a samostatně, aby se rozpoznala případná alergie a miminka si zvykala na nové chutě. Nejlepší je samozřejmě vlastní vypěstovaná mrkev, ale není problém ji sehnat v bio kvalitě. Mrkev očistěte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v páře doměkka. Rozmixujte a podle potřeby přidejte kojeneckou vodu, aby miminku dobře „klouzala do krku“. Na závěr ještě přimíchejte pár kapek panenského olivového oleje. 

Tip: Chroupání jen krátce povařené a vychlazené mrkve pomáhá dětem od bolestí spojených s prořezáváním zoubků.

Zelenina, která se hodí do jakéhokoli druhu pokrmu

Mrkev má díky své jemné chuti v kuchyni skutečně široké využití. A pokud ji děti nepozřou v nejzdravější vařené podobě, máte celou řadu dalších možností, jak ji zařadit do jídelníčku. Samozřejmě je nezbytné přizpůsobit ostatní ingredience i konzistenci věku dítěte.

Nápoje

Sladká mrkvová šťáva dodá vynikající chuť jakémukoli smoothie, ať už je připravované z ovoce nebo zeleniny. Vyrobit si můžete jednoduše i domácí mrkvový džus, který na rozdíl od kupovaného nebude plný cukru a barviv.

Pomazánky

Mrkev si báječně rozumí také s tvarohem nebo smetanovým sýrem. Proto ji můžete najemno nastrouhanou přidat v podstatě do každé pomazánky.

Saláty

V salátech chutná nastrouhaná mrkev nejlépe v kombinaci s jablky, zelím, celerem, ořechy a rozinkami. Pro malé děti je mrkvovo-jablečný salát velká pochoutka.

Polévky

Zeleninové a masové vývary, ale i krémové polévky. Mrkev se hodí do každé z nich. Jen pozor na větší množství v případě masového vývaru. Polévka by mohla být příliš sladká a přebít chuť masa. Pro nejmenší můžete zkusit uvařit vydatnou mrkvovou polévku s vločkami.

Hlavní jídla

Dušená mrkev s hráškem, bramborami a vajíčkem natvrdo je skvělý bezmasý oběd nejen pro děti. Už jste zkusili třeba mrkvovo-bramborové placky? Chutnají skvěle!

Přílohy

Vařená, dušená, připravovaná na páře, pečená i grilovaná. Mrkev bude jako příloha vždy výborná. Mrkvové hranolky pečené v troubě jsou ideální zdravou variantou těch smažených bramborových.

Omáčky

Omáčku ke svíčkové zná jistě každý a také ví, že obsahuje mrkev. Vyzkoušejte pro změnu mrkvovou omáčku, která se skvěle hodí ke kuřecímu nebo krůtímu masu.

Koření

Domácí polévkové koření se bez mrkve rozhodně neobejde.

Dezerty

Když do těsta na buchtu, koláč, bábovku, muffiny nebo dort přidáte mrkev, výsledkem bude vždy vláčný a nikdy suchý výtečný dezert, do kterého nemusíte díky přirozené sladkosti mrkve dávat moc cukru. Kombinaci s ořechovým těstem a citronovou polevou určitě musíte vyzkoušet.

Cukroví

Cukroví nemusí být pochoutka pouze na Vánoce. Tohle lahodné mrkvové si můžete dopřát po celý rok nebo ho servírovat při zvláštních příležitostech.

Zdroje informací:

nzip.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si