Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vietnamský salát Bún bò Nam Bô
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Vietnamská kuchyně není úplně neznámou, tato bistra a restaurace jsou u nás poměrně oblíbená. Možná i vám chutná Bún bò Nam Bô. Připravte si ho doma. Máme pro vás tipy, jak na toto výborné jídlo.


Známé neznámé Bún bò Nam Bộ

Vietnamská kuchyně, to je řada skvělých jídel. Výborně si u nás vede polévka Phở Bò. A pak je tu salát Bún bò Nam Bộ. Kromě kulatých rýžových nudí bún, v něm najdete hovězí maso, sladkokyselou rybí omáčku, pražené arašídy, zeleninu a bylinky. Nesmí chybět ani restovaná cibulka. Ve Vietnamu nudle Bún podávají s omáčkou nebo vývarem. Co patří mezi zeleninu v tomto salátu? Důležitá je mrkev, dále okurka, salát a mungo klíčky. Rybí omáčku nepřidávejte do jídla. Této typické omáčky si každý nandá tolik, kolik bude chtít. Tento salát se podává studený, i když je s hovězím masem. Proto je ideální v teplém letním období.

Jídlo se někdy uvádí jako Bún bò Khô, v tom případě chybí rybí omáčka. Jestliže je uvedeno Bún bò Xào, jedná se o stejné jídlo, jen s restovaným hovězím. Ve Vietnamu je tento salát velmi oblíbený. Vychutnat si ho tam můžete samotný nebo jako přílohu k různým pokrmům. Co znamená název? Nam Bộ je oblast v jižním Vietnamu, odkud pokrm pochází. Zajímavostí je, že kromě jiných názvů dostala oblast v roce 1834 název Cochinchina (Kočinčina). To trvalo až do roku 1945, kdy bylo právě zavedeno pojmenování Nam Bộ. 

Vietnamská

Svůj boom u nás zaznamenala až po přelomu tisíciletí, což je vlastně s podivem. Vietnamská kuchyně je totiž barevná, voňavá, lahodná a poměrně zdravá. Tak, jako mnoho dalších asijských kuchyní,…

Jak připravit Bún bò Nam Bộ

Na tomto pokrmu je skvělé, že si vždy různé části můžete připravit během chvilky. Omáčka vydrží v lednici několik dní. Na pokrm budete potřebovat: 300 g na tenké plátky nakrájené hovězí kýty, 2 stonky citronové trávy, 2 jemně nasekané stroužky česneku, 600 g nudlí, ½ lžíce sezamového oleje, 2 lžíce ústřicové omáčky, 2 lžíce řepkového oleje, lžičku mletého pepře, 8 lžic vody, 4 lžíce cukru, 2 citróny, 4 lžíce rybí omáčky, větší špetku červeného chilli, 200 g mrkve, 200 g okurky, 100 g fazolových klíčků, 100 g arašidů, 30 g koriandru, 15 g máty a 15 g bazalky.

Jak na to? Smíchejte nakrájené hovězí maso s citronovou trávou a jemně nasekanými stroužky česneku, sójovou omáčkou, sezamovým olejem, ústřičnou omáčkou a pepřem a nechte půl hodiny marinovat. Potom rozpalte naplno kvalitní pánev a přidejte 2 lžíce oleje. Maso prudce opečte, aby bylo křehké a šťavnaté. Přidejte trochu mletého pepře a dejte stranou. Pro přípravu základní nuoc cham omáčky smíchejte cukru do 8 lžic vody. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí.

Odšťavněte citrony, nasekejte česnek a chilli papričku. Pomalu vmíchejte šťávu z citronů do směsi cukru a vody. Stále míchejte a ochutnejte, abyste zajistili dokonalou sladkokyselou rovnováhu. Zalijte rybí omáčkou a dochuťte, abyste dosáhli požadované chuti. Tento krok ale můžete nechat i na strávnících.

Vmíchejte nasekaný česnek a chilli. Na zeleninovou mísu nakrájejte okurky a mrkev na tenké proužky. Uvařte a sceďte nudle, arašídy nasucho trochu opražte a pak je rozdrťte (třeba paličkou na maso). Mátu, bazalku a koriandr nasekejte. Do každé misky dejte 150 g nudlí, na ně přijde opečené maso, mrkev, okurka, bylinky a fazolové klíčky. Misku posypte nadrcenými arašídy a podávejte s miskou nuoc cham.

Zdroje informací:
https://www.bigoven.com/recipe/bun-bo-nam-bo/2190435
http://www.cook-vietnamese.com/2019/07/22/bun-bo-nam-bo-fresh-rice-noodle-salad-with-south-vietnamese-beef/
https://www.spinneys.com/en-ae/recipes/how-to-make-bun-bo-nam-bo/

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více