Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata patří snad k nejoblíbenějším druhům zeleniny, a to i přesto, že jde z botanického hlediska ve skutečnosti o ovoce. Ale protože si jej nejčastěji vychutnáváme v salátech, na pizze či s těstovinami, s čistým svědomím je za zeleninu klidně můžeme považovat. Víte, jaká rajčata patří k nejoblíbenějším?


Rajčata různých barev a velikostí

Říkáme jim rajská jablíčka, milujeme je pro jejich trochu nasládlou chuť, ale většinou si je stejně vychutnáváme ve slaných pokrmech. Jsou jednou z nejoblíbenějších salátových surovin a italská kuchyně by se bez nich asi neobešla. Při zmínce o rajčatech si každý většinou vybaví klasické velké kulaté červené plody, rajčata však mohou mít podob mnohem víc.

Jsou úplně maličká i přímo obří, krásně zakulacená i oválná nebo hruškovitá a navíc mnoha barev. V obchodech nejčastěji narazíte na rajčata červená či žlutá, případně oranžová, mohou být ale i zelená (a přitom vhodná ke konzumaci), žíhaná, skoro bílá, růžová, modrá, fialová nebo téměř černá. Existuje nespočet odrůd (více než 1000), liší se nejen barvou slupky, ale rozdělují se také na hybridní odrůdy či dědičná rajčata (původní staré odrůdy) nebo na keříčková či tyčková, nejčastěji se ale rozlišují podle velikosti a tvaru. Na jakých rajčatech si tedy můžeme pochutnávat?

Běžná kulatá rajčata

Rajče jedlé je někdy označováno jako rajče lilek a jeho nejznámější podoba je velké kulaté rajče, které se vyskytuje v mnoha odrůdách. Tato rajčata dosahují střední velikosti, většinou mají kolem 5-7 cm. Téměř všechna jsou červená, narazit ovšem můžete občas i na žlutá. Jsou vyšlechtěna tak, aby byla stejnoměrně kulatá a měla silnou slupku. V obchodech se prodávají buď samostatně nebo na větvičce. Většinou se konzumují čerstvá, ideální jsou do salátů, ale dají se využít i do mnoha dalších pokrmů (do sendvičů, burgerů, na grilování, na omáčky i na odšťavnění). Navíc se dobře skladují. Právě díky jejich univerzálnosti, je většina odrůd rajčat právě tohoto typu.

Cherry rajčátka

Malá kulatá rajčata koupíte v obchodech nejčastěji ve vaničkách nebo na větvičce. Třešňové rajče je malé kulaté rajče, které je považováno za meziprodukt mezi divokými rajčaty rybízového typu a domestikovanými zahradními rajčaty. Nejmenší cherry rajčátka měří kolem 2,5 cm, větší dosahují velikosti jako golfový míček. Obvykle jsou kulatá, ale mohou mít až mírně podlouhlý tvar. Ta podlouhlá pak mají blízko k datlovým rajčátkům. Někdy tvarem připomínají malé hrušky. Většinou jsou červená, ale mohou být i žlutá, zelená, fialová a černá. Cherry rajčata bývají hodně šťavnatá a když do nich kousnete, snadno prasknou. Díky své velikost si je můžete vychutnávat jen samotná na svačinku, výborně se hodí do salátů, na špízy třeba s mozzarellou, krásně ozdobí různé obložené mísy, nebo si je můžete samotná jen pokapaná olejem a posypaná bylinkami upéct či ogrilovat rovnou na větvičce.

Datlová rajčata

Menší rajčata oválného nebo válcovitého tvaru známe spíš jako datlová, kdybyste ale jejich název přeložili z angličtiny (plum tomatoes), zněl by švestková. Občas se jim říká i rajčata Roma. Datlová rajčata mohou být menší a připomínají pak právě datle, některé odrůdy ale mohou dosahovat velikosti až 7 cm. Obvykle jsou červená, ale mohou být i jinak barevné odrůdy. Tato podlouhlá rajčata mají pevnější dužninu a většinou jen málo semínek. Mnohé z nich jsou vyšlechtěny tak, aby se z nich jednoduše odstranila slupka a semínka, a dužina se tak snadněji zpracovávala na omáčku. Právě proto se jim někdy říká omáčková rajčata. Hodně odrůd bylo vyšlechtěno pro použití v italské kuchyni, patří sem například slavná italská odrůda San Marzano. Výborně se hodí na pizzu, ale i k sušení. Sušená jsou vynikající naložená v oleji.

Masitá rajčata

Masitá rajčata v angličtině označovaná jako Beefsteak vás na první pohled zaujmou svou velikostí. Většinou měří 8-10 cm, ta největší ovšem mohou vážit až 1 kg. V obchodech nejsou tak obvyklá, spíše na ně narazíte na farmářském trhu, většina lidí si je pěstuje na zahrádkách. Mnohé odrůdy jsou mírně zploštělé, žebrované, mají malé komůrky na semínka, a tedy méně semínek. Masitá rajčata nejsou tak šťavnatá, mají výraznou chuť, masitou dužinu a tenčí slupku. Jejich předností je, že dobře drží tvar při krájení, což je činí ideální volbou do hamburgerů a sendvičů. Také je výborně užijete do salátů, třeba v salátu Caprese se úžasně vyjímají. Velmi jsou oblíbená právě v italské, ale i španělské kuchyni.

Rajčata Oxheart

Název těchto rajčat znamená v překladu býčí srdce a to opravdu svým tvarem připomínají. Rajčata Oxheart vypadají jako masitá rajčata a jsou stejně univerzální. Dosahují také velkých velikostí a váhy až 1 kg, odlišují se od nich ale špičatou spodní částí, čímž právě připomínají tvar srdce. Většinou jsou červená či růžová, ale můžete sehnat i žlutá, oranžová, zelená a fialová. Oxhearts se odlišují i chutí, mohou být kyselá, pikantní až mírně sladká. I tato rajčata se dobře hodí na sendviče a saláty, mají velmi masitou dužinu a rovněž méně semínek. Díky jejich velikosti se přímo nabízí je vydlabat, naplnit nějakou náplní a pak je zapéct.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si