Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Severské koláčky skoleboller jsou ideální odměnou za vysvědčení. Víme, jak je připravit…
Zdroj: Wikimedia Commons, By Tokumeigakarinoaoshima - Own work, CC BY-SA 4.0

Konec školního roku je za dveřmi, což je třeba náležitě oslavit nejlépe něčím sladkým na zub. Kynuté koláčky skoleboller vonící kardamomem jsou ideální volbou a zajímavým zpestřením. Norské děti je dostávají na svačinu a přímo je milují, na oslavu začátku prázdnin se tak hodí přímo báječně.


Nejoblíbenější z norských koláčů

Pokud jste někdy byli v Norsku, o koláčcích skolebollar nebo také skolebrød jste už možná slyšeli. Jde o oblíbené a tradiční norské pečivo, stejně jako různé podobné sladké kynuté buchty. Připravují je tu v mnoha verzích, ty s pudinkovou náplní známé právě jako skolebollar ovšem mají nejraději a z pultů obchodů mizí nejdříve. V překlady by se tyto koláčky daly nazvat jako školní buchty a původně byly určeny výhradně školáčkům. Zbožňují je ovšem i dospělí.

Nejlepší buchty na svačinu do školy

Původ těchto sladkých voňavých severských buchet není úplně jasný, zřejmě ale vznikly v první polovině 20. století, a to přímo v norském hlavním městě Oslu. Sladkou buchtu poprvé upekla roku 1939 jistá Gerda Nielsen pro svého syna Jense do školy na oběd. Chlapec dal zřejmě koláč ochutnat spolužákům, kterým zachutnal, a Jens posléze tyto koláče začal prodávat v různých školách v Oslu. A protože byly určené školákům, začalo se jim říkat skolebrød neboli školní chleba.

Skoleboller voní kardamomem

Vzhledem k jejich popularitě mají buchty skoleboller mnoho variant. Tyto koláčky se podobají našim českým kynutým koláčům, v jejich středu je ale pudinkový krém vonící vanilkou. Na rozdíl od našich koláčů se ale těsto navíc dochucuje kardamomem a někdy i skořicí a okraje koláčů se ještě cukrují, sypou se strouhaným kokosem nebo s k tomu všemu navíc ještě polévají cukrovou polevou a teprve pak zdobí kokosem. Kynuté těsto na skoleboller je krásně jemné nadýchané a buchtičky se přímo rozplývají na jazyku. Vzhledem k tomu, že sladkosti na svačinu v současnosti nejsou v norských školách doporučované, dnes je děti do školy nedostávají, skoleboller jsou ovšem oblíbené i tak.

Recept na pravé koláčky skoleboller

Norové si skoleboller kupují nejčastěji v obchodech. Když už si je pečou doma, je to většinou jen při nějakých výjimečných příležitostech, o víkendech ve svátcích nebo na nějakou oslavu. A takovou slavnostní události zakončení školního roku určitě je. Pokud vás tedy skoleboller zaujaly, můžete si je upéct podle následujícího receptu.

Na těsto budete potřebovat: 3 dl mléka, 1 vejce, 500 g hladké mouky, 75 g cukru, 2 lžičky kardamomu, ¼ lžičky soli, 25 g čerstvého droždí nebo 8,5 g sušeného droždí, 75 g másla nakrájeného na kousky. Na krém si připravte: 2 žloutky, 55 g cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 5 dl plnotučného mléka, ½ vanilkového lusku. Na polevu si nachystejte: 3 dl moučkového cukru, 3 lžičky bílku, 3 lžičky vody, 4 dl strouhaného kokosu a 1 lehce rozšlehané vejce na potření.

Postup: Mléko trochu zahřejte, aby bylo vlažné. Všechny suché ingredience nasypejte do mísy kuchyňského robota. Přidejte ohřáté mléko a vejce. Zapněte na nízký výkon a hněťte asi 8 minut bez přestávky. Zastavte mixér a přidejte do těsta máslo. Pak zapněte stroj na střední rychlost a ještě 5 minut hněťte. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Zatímco těsto kyne, připravte si krém tak, že v míse vyšleháte cukr a žloutky (bílky si schovejte na pozdější použití do polevy). Přidejte kukuřičný škrob a míchejte, dokud směs nebude světle žlutá a hustá. Plnotučné mléko dejte do hrnce a přidejte dřeň z vanilkového lusku. Mléko zahřejte těsně k bodu varu a sundejte ze sporáku. Postupně a pomalu přilévejte mléko do mísy s cukrovou směsí za stálého šlehání, aby nedošlo ke sražení vajec. Pak vše vlijte zpět do hrnce a vraťte na sporák. Na mírném ohni směs vařte, dokud nezhoustne. Pak nechte krém vychladnout.

Vykynuté těsto přendejte na vál a vytvořte z něj váleček a ten nakrájejte na 12 dílů. Z každého dílu vytvarujte kulatý bochánek a přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými bochánky nechte rozestupy. Přikryjte utěrkou a nechte buchty ještě 30 minut kynout.

Mezitím si připravte polevu. V misce utřete moučkový cukr, bílek a vodu dohladka. Předehřejte Troubu předehřejte na 225 °C. Do středu každé buchty udělejte důlek. Každý důlek naplňte asi 2-3 lžícemi připraveného. Strany každé buchty potřete rozšlehaným vejcem. Skoleboller pak pečte ve vyhřáté troubě 10-12 minut. Nechte je vychladnout a pak okraje potřete připravenou polevou. Ještě než poleva zaschne posypejte nakonec koláčky kokosem.

Zdroje informací:
Anasnorwegianbakeri.com
Northwildkitchen.com
Breadbyelise.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si