Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím nahradit drahé máslo při pečení: Pomůžou banány, dýňové pyré, jablka i škrob
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Rádi byste upekli něco sladkého, ale nechce se vám kupovat drahé máslo a v akci ho zrovna nikde nemají? V některých těstech je snadno můžete nahradit jinými o trochu levnějšími surovinami. Při pečení koláče z litého těsta na plech, bábovky nebo třeba perníku tak aspoň trochu ušetříte.


Místo másla banány

V některých pokrmech nebo moučnících máslo nahradíte jen stěží (to platí např. pro křehká těsta), v určitých druzích těst se bez něj obejdete poměrně snadno. Možností, jak máslo nahradit, je spousta. Použít můžete i úplně obyčejné suroviny, u kterých byste to ani nečekali, například banány. Banány rozmačkané na kašičku výborně poslouží místo másla a rozhodně vás vyjdou levněji. Obecně platí, že na jedno máslo vychází asi dva banány. Připravte se jen na to, že těsto s banány bude trochu hutnější a bude mít samozřejmě banánovou příchuť. Ta vám nebude vadit například v muffinech nebo třeba v sušenkách. Banán navíc moučník zdravě dosladí, můžete tedy klidně ubrat cukru.

Kašička ze škrobu

Pokud nemáte doma máslo, jednou z levnějších náhražek je i surovina, kterou určitě máte doma ve spíži, a sice škrob (nejlépe kukuřičný, ale případně i bramborový). Škrobovou moučku jen stačí smíchat s vodou v poměru 1:2. Směs pak nalijte do hrnce a povařte na mírném plameni asi 5 minut, až vám vznikne hustší kašička. Nechte zcela vychladnout a pak ji můžete přidat do těsta místo másla. Množství záleží na hustotě těsta a dalších ingrediencích. Výsledné těsto má být asi jako na bábovku, je-li hustší, přidejte mléko nebo vejce.

Jogurt, nejlépe řecký

Jogurt se do některých těst dává úplně běžně, víte ale, že jím můžete rovnou nahradit máslo? Týká se to sice jen těst, do nichž se používá másla méně, těstu ale prospěje a odlehčí ho. Navíc mu dodá příjemnou krémovou chuť. Jogurtem je možné nahradit máslo v poměru 1:1, nepoužívejte ale více než jeden kelímek, cca 200-250 ml. Pokud byste jogurtu dali větší množství, dodal by těstu hodně vlhkosti a to by pak bylo příliš hutné. Rozhodně volte nějaký tučnější jogurt, nejlépe řecký s obsahem tuku kolem 10 %. I s ním bude těsto méně tučné než s máslem. Jogurt využijete nejen do koláčů, ale třeba i do těsta na sušenky.

Ovocné pyré z jablek nebo z dýně

Máslo lze poměrně snadno nahradit i jablečným, případně dýňovým pyré. Moučník díky nim bude zdravější a pokud použijete neslazené pyré, vytvoříte snadno moučník, na kterém si budete moci pochutnávat úplně bez výčitek. Pyré se hodí do bábovek nebo muffinů, protože nejde o tuk, těsto je s ním trochu jiné – hutnější.

V případě jablečného pyré je lepší jím nahradit jen část tuku, třeba polovinu. Máslo můžete úplně vyměnit za dýňové pyré, jen ho nepoužívejte stejné množství (místo jednoho šálku másla stačí ¾ hrnku dýňového pyré). Jablečné pyré je chuťově poměrně neutrální, takže je v koláči téměř neucítíte, dýňové je trochu výraznější a chuť dýni je pak znatelná.

Dýňové pyré je proto lepší použít do kořeněnějších těst se skořicí nebo perníkovým či rovnou dýňovým kořením, případně s čokoládou či kakaem. Počítejte také s tím, že dýně změní barvu těsta.

Olej nebo sádlo

Samozřejmě nelze opominout možnost úplně nejjednodušší, a sice vyměnit máslo za nějaký jiný a levnější tuk. V mnoha receptech, třeba na bábovku, najdete rovnou místo másla různé rostlinné oleje. Obvykle se používá slunečnicový, neboť po něm těsto nemá žádnou pachuť. Do některých koláčů nebo třeba muffinů se nebojte zašlehat ani olivový olej, dodá jim lehce středomořský nádech a trochu travnatou a mírně nahořklou chuť. Hodí se proto třeba do koláčů s citrusy nebo s nějakými středomořskými bylinkami. Koláč s olivovým olejem navíc vydrží delší dobu vláčný a nevysuší se. V kynutých těstech nebo v sušenkách lze místo másla použít sádlo, které je také levnější.

Tipy pro vegany

Pokud vám nejde o to ušetřit, ale jen nechcete používat živočišné tuky, jednou z možností je i kokosový olej. Moučníku navíc dodá trochu exotickou příchuť. Dobrou alternativou, která ještě obohatí chuť koláče, jsou i ořechová másla. Pokud si je uděláte doma nejlépe z domácích vlašských nebo lískových ořechů, ušetříte oproti těm kupovaným. Ořechové máslo používejte stejně a ve stejném množství jako to normální.

Stejně tak lze sáhnout po avokádu, které je ideální náhražkou pro svou krémovou a máslovou texturu. Jeho předností je poměrně neutrální chuť, v těstě na požadované množství máslo použijte stejné množství avokádové dužiny. Při pečení je pak lepší snížit teplotu v troubě o 25 % a spíš prodloužit dobu pečení. Koláč by totiž při vysoké teplotě hodně zhnědl.

Zdroje informací:
Thespruce.com
Adbz.cz
Tasteofhome.com
Healthline.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více