Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

dalmatská pašticada
Zdroj: Wikimedia Commons, CC0, Popo le Chien

Pokud na dovolené v Chorvatsku zavítáte do Dalmácie a vychutnáváte si místní kuchyni, nejspíš už jste měli pašticadu. Připravte si tento vynikající pokrm i doma. Počítejte s delší přípravou, které ale rozhodně nebudete litovat.


Co je pašticada

Pašticada je dušené hovězí ve sladkokyselé omáčce se sušenými švestkami, pancetou a sladkým vínem zvaným prošek. Typická je pro ni dlouhá a pečlivá příprava, která spočívá v tom, že hovězí (nebo telecí) maso (obvykle kulatá plec) prošpikujete česnekem, hřebíčkem, mrkví a slaninou a přes noc ho marinujete ve vinném octě. Můžete se setkat i s pašticadou z koniny a zvěřiny.

Po namarinování maso orestujete a pak ho čtyři až šest hodin dusíte s cibulí, petrželí, sušenými švestkami a sladkým vínem. Nakonec nakrájíte maso na silné plátky a vaříte ve výsledné omáčce. Pašticada se obvykle podává s noky nebo domácími těstovinami. Protože pochází z Dalmácie, říká se jí Dalmatinská pašticada. V Dalmácii se toto jídlo připravuje na významné svátky včetně svateb a křtů a je to také tradiční recept na masopust. Samozřejmě ho seženete v restauracích, a pokud se vydáte do této oblasti, pašticadu si nenechte ujít. 

Kde se vzala pašticada

Není úplně jisté, jak pašticada vznikla. Nejstarší zaznamenaný recept pochází z 15. století z Dubrovníku. Podle starých receptů trvalo dokonce několik dní, než se maso začalo tepelně upravovat.

Chorvatská

Pryč je doba, kdy jsme si na dovolenou do Chorvatska vozili vlastní konzervy s lančmítem. Teď přicházíme na to, že i chorvatská kuchyně je plná gastronomických zážitků. Ta vnitrozemská v sobě spojuje…

Jak si připravit pašticadu

Pašticada je oblíbená na celém jižním pobřeží Chorvatska. Pokud chcete ale připravit tradiční pašticadu, bude to komplikované. Každá rodina totiž má vlastní verzi. Existují ale všeobecná pravidla. V první fázi nechte maso marinovat v aromatizovaném octu. V druhé fázi maso opečte. Ve třetí fázi maso duste na mírném ohni v omáčce, do které přidáte dezertní víno prošek zároveň se sušeným ovocem (švestky) a kořením (hřebíček, muškátový oříšek, bobkový list a pepř). Staré recepty doporučují hotové jídlo po dlouhém vaření nechat odležet. Podle tradic byste měli nechat pašticadu pomalu chladnout, pak maso nakrájet na kostky a znovu opéct.

Ve výsledku podávejte v proceděné omáčce. K pašticadě se obvykle servírují noky. Podobně jako těstoviny byste je měli uvařit těsně před podáváním. Pašticada je chuťově velmi výrazná, ale přesto v Dalmácii noky posypávají nastrouhaným tvrdým ovčím sýrem. 

Zaujalo vás to? Pak pro vás máme tip: Připravte si pašticadu podle originálního receptu.

Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/
https://www.croatiaweek.com/croatian-recipes-dalmatinska-pasticada/
https://www.196flavors.com/croatia-pasticada/

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si