Chorvatsko na talíři: Jak připravit hovězí pašticadu, tradiční dalmatské jídlo? Chce to sušené švestky, víno a zeleninu!
1. 7. 2022 Vaření
Pokud na dovolené v Chorvatsku zavítáte do Dalmácie a vychutnáváte si místní kuchyni, nejspíš už jste měli pašticadu. Připravte si tento vynikající pokrm i doma. Počítejte s delší přípravou, které ale rozhodně nebudete litovat.
Co je pašticada
Pašticada je dušené hovězí ve sladkokyselé omáčce se sušenými švestkami, pancetou a sladkým vínem zvaným prošek. Typická je pro ni dlouhá a pečlivá příprava, která spočívá v tom, že hovězí (nebo telecí) maso (obvykle kulatá plec) prošpikujete česnekem, hřebíčkem, mrkví a slaninou a přes noc ho marinujete ve vinném octě. Můžete se setkat i s pašticadou z koniny a zvěřiny.
Po namarinování maso orestujete a pak ho čtyři až šest hodin dusíte s cibulí, petrželí, sušenými švestkami a sladkým vínem. Nakonec nakrájíte maso na silné plátky a vaříte ve výsledné omáčce. Pašticada se obvykle podává s noky nebo domácími těstovinami. Protože pochází z Dalmácie, říká se jí Dalmatinská pašticada. V Dalmácii se toto jídlo připravuje na významné svátky včetně svateb a křtů a je to také tradiční recept na masopust. Samozřejmě ho seženete v restauracích, a pokud se vydáte do této oblasti, pašticadu si nenechte ujít.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzala pašticada
Není úplně jisté, jak pašticada vznikla. Nejstarší zaznamenaný recept pochází z 15. století z Dubrovníku. Podle starých receptů trvalo dokonce několik dní, než se maso začalo tepelně upravovat.
Pryč je doba, kdy jsme si na dovolenou do Chorvatska vozili vlastní konzervy s lančmítem. Teď přicházíme na to, že i chorvatská kuchyně je plná gastronomických zážitků. Ta vnitrozemská v sobě spojuje…
Jak si připravit pašticadu
Pašticada je oblíbená na celém jižním pobřeží Chorvatska. Pokud chcete ale připravit tradiční pašticadu, bude to komplikované. Každá rodina totiž má vlastní verzi. Existují ale všeobecná pravidla. V první fázi nechte maso marinovat v aromatizovaném octu. V druhé fázi maso opečte. Ve třetí fázi maso duste na mírném ohni v omáčce, do které přidáte dezertní víno prošek zároveň se sušeným ovocem (švestky) a kořením (hřebíček, muškátový oříšek, bobkový list a pepř). Staré recepty doporučují hotové jídlo po dlouhém vaření nechat odležet. Podle tradic byste měli nechat pašticadu pomalu chladnout, pak maso nakrájet na kostky a znovu opéct.
Ve výsledku podávejte v proceděné omáčce. K pašticadě se obvykle servírují noky. Podobně jako těstoviny byste je měli uvařit těsně před podáváním. Pašticada je chuťově velmi výrazná, ale přesto v Dalmácii noky posypávají nastrouhaným tvrdým ovčím sýrem.
Zaujalo vás to? Pak pro vás máme tip: Připravte si pašticadu podle originálního receptu.
Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/
https://www.croatiaweek.com/croatian-recipes-dalmatinska-pasticada/
https://www.196flavors.com/croatia-pasticada/
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak využít zbytky pečeného kuřete? Maso se hodí do tortilly i pomazánek, kosti zase na vývar
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Desatero - jak používat chřest v kuchyni. Oblíbené recepty na jeho zpracování a využití
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 3 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 17 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 18 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších chřestových receptů. Populární chřest se dá vařit, zapékat, smažit i grilovat. Pochutnáme si na polévkách a salátech
Rákócziho řezy: Jednoduchý křehký koláč s tvarohem a marmeládou krásně dozdobí sněhová mřížka
Pět znamení, která nepatří na zahradu: Střelec doslova umoří jahody, Beran ať dá ruce pryč od rajčat a Blíženci od salátu