Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na šlehačkovou bublaninu s třešněmi? Takhle se dělá podle cukrářky Katky
Zdroj: Šárka Adámková

Taky máte rádi bublaninu, ale je na vás někdy moc suchá? Zkuste tenhle recept od profesionální cukrářky Katky. Bublanina bude vláčná a přesto krásně nadýchaná. Nám doma chutná moc.


Moučník plný léta 

Jen máloco je tak hodně spojeno s létem jako právě bublanina. Ale pozor, možná jen u nás. Bublanina je totiž český unikát. Není divu, že se v tom, jak ji upéct nejlépe, slavné cukrářské osobnosti doslova předhánějí. Prvorepublikový hoteliér Karel Šroubek například doporučoval odvážit všech surovin stejné množství – kolik váží čtyři vejce, tj. 230 g, tolik mouky, cukru a másla. Cukář Josef Maršálek v našem speciálu zase říká, že dobrou bublaninu dělá hlavně nadýchané a vzdušné těsto a dostatek ovoce, které ovšem nesmí propadnout dolů. Z tohoto důvodu Maršálek doporučuje obalit ovoce v mouce a pokud použijeme těžší druhy ovoce, je lepší udělat bulaninu z hutnějšího těsta. A právě takové vám dnes nabízím. 

Recept jsem kdysi získala od cukrářky, jejíž jméno dnes už možná trochu upadlo v zapomnění, ale svého času byla Kateřina Fornůsková podobně slavná jako je dnes třeba Mirka van Gils Slavíková. Kateřina se kdysi docela vymykala tím, že měla jako cukrářka alergii na čokoládu. Asi i proto jsem si její jméno dobře zapamatovala. Dnes se ovšem jmenuje už Kateřina Fornůsková Neterdová a ve Zvoli u Prahy vyrábí krásné dorty. Láska k cukrařině tedy zůstala a to je dobře. Mně zase zůstal Katčin recept na parádně vláčnou a jemnou šlehačkovou bublaninu, kterou můžete dle Katčina tipu vylepšit drobenkou, do níž místo mouky použijete bebe sušenky! 

Bublanina podle Katky 

Jak tedy na parádní bublaninu? Potřebujete: 500 g třešní, 250 ml smetany ke šlehání, 250 g tvarohu ve vaničce, 280 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 500 g polohrubé mouky + na obalení třešní, 3 vejce, 2 kypřicí prášky do pečiva a citronovou kůru. Na drobenku potom 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 100 g polohrubé mouky (nebo rozmixovaných bebe sušenek) a trochu skořice. 

Postup krok za krokem:

  1. Všechny suroviny na těsto, kromě třešní, smíchejte a společně vyšlehejte. Třešně zlehka obalte v mouce.
  2. Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem a posypte třešněmi, obalenými v mouce. Ty by pak neměly tolik propadávat dolů. Na třešně nasypte drobenku, kterou připravíte smícháním všech uvedených surovin. Moučník pak pečte v předem vyhřáté troubě při 180 C asi 30 minut.
  3. Bublaninu nechte vychladnout, nakrájejte a pocukrujte moučkovým cukrem.

Moje tipy:

  • Bublaninu lze péct i bez drobenky. Je to jen dobrovolné přilepšení. Bez drobenky zůstanou třešně pěkně na povrchu moučníku, pod tíhou drobenky trochu zapadnou.
  • Do drobenky jsem už vyzkoušela i lotusky nebo místo skořice trochu perníkového koření. Je to taky moc dobré. 
  • Kypřicí prášky používám bez fosfátu a to opravdu dva, nejméně 1,5. Když jsem zkusila dát jednou pouze jeden, bublanina dost nevyběhla, těsto je totiž díky smetaně a tvarohu docela těžké. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si