Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zavíječ moučný (potravinový mol)
Zdroj: Wikimedia Commons, Sarefo – vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Potravinový mol je nepřítelem našich domácností, protože se značně množí a sežere, na co přijde. Zjistěte, jak ho poznat. Přečtěte si, který další mol útočí na potraviny a jak oba škůdce odstranit. Využijte naše tipy.


Potravinový mol a zavíječ paprikový

Známe ho jako potravinového mola, ale odborně se jedná o zavíječe moučného (lat. Ephestia kuehniella). Když se vám dostane domů, není to žádné radostné shledání. Tento drobný hmyz dokáže napáchat slušnou paseku. Často bývá zaměňován s molem šatním. Mol potravinový je výrazně větší a poznáte ho podle hnědých až načernalých skvrn na křídlech. Jak zjistíte, že máte doma mola? Může to být při jeho letu bytem a při posedávání na předmětech, ale když začnete hledat, všimnete si drobných pavučinek, které se objevují všude tam, kde se moli zabydlí. V napadeném sáčku, případně nádobě mohou zůstat vajíčka, která nakladli potravinoví moli. V pavučinkách pak přežívají housenky, a právě ty jsou hlavním škůdcem.

Stejně urputný je i zavíječ paprikový (lat. Plodia interpunctella). Je o trochu menší než zavíječ moučný. V našich domácnostech ho najdete nejčastěji. Jisty jsou před ním pouze ty potraviny, které jsou ve velmi dobře uzavřené (těsně doléhající) nádobě. Opatření na ně využijte stejná jako na potravinové moly. Čím se živí tito moli? Moli obou druhů milují jídlo, jako je mouka, strouhanka, rýže, cornflaky, (zkrátka vše sypké) ořechy a třeba i těstoviny. Do bytu se mohou dostat právě s potravinami. Proto než nákup uklidíte, zkontrolujte, jestli jsou balení dobře uzavřená, ideálně je přesypte do dobře uzavíratelné nádoby. Pokud už se k vám dostanou, jen tak se molů nezbavíte, nejspíš to bude trvat trochu déle. Malí škůdci žijí tři měsíce, hodně se množí. V domácnosti jich budete mít spoustu v různých vývojových stádiích.

1. Ukliďte spíž

Když zjistíte, že máte doma moly, čeká vás čistka. Je potřeba, abyste prošli všechna místa, kde máte uchovávány potraviny mimo lednici a mrazák. Jakmile zjistíte, že jsou na obalech černé tečky, pavučinky a podobně, bez milosti s nimi ihned pryč z bytu. Důležitá je důslednost. Poličky a skříňky vykliďte, celou místnost/prostor vysajte, včetně stropu a rohu stěn. Poličky vymyjte a dobře vysušte.

2. Proveďte postřik v týdenních intervalech

Možností, jak likvidovat moly, je několik. Vyplatí se různé pasti na potravinové moly (lepicí pásky), často se doporučuje i jednou týdně zhruba po dobu čtvrt roku vystříkat vyklizené skříně zdravotně nezávadným prostředkem na lezoucí hmyz. Pokud bydlíte v domě se šachtami, budete potřebovat deratizační firmu. Specialisté se postarají o všechny byty. Moli tudy právě mohou cestovat mezi domácnostmi. Tím ale kontrola a likvidace nekončí, potraviny a jejich umístění je třeba kontrolovat. Pasti stále nechte umístěné.

3. Využijte přírodní odpuzovače molů

Když chcete ochránit před moly potraviny, zkuste využít aromatická koření, jako je skořice, levandule, hřebíček, často je ale i zmiňován i sušený chmel.

4. Připravte přírodní pasti

Potravinoví moli milují různé aromatické druhy tekutin. Obzvlášť mají v lásce jablečný ocet. Rozmístěte mističky s octem a nechte moly, ať se utopí. Moli se nevyhýbají ani alkoholu. Dávají přednost pivu a vínu. Pro tento účel likvidace můžete využít lahve, kterou můžete nechat otevřenou, vhodné je i dát na ni gázu. Do lahve se dostanou, zpátky už nevyletí.

5. Nedělejte si zásoby

Zboží v akci je skvělá věc, ale když se vám v levném nákupu usídlí hladový mol, dvakrát užitku to nepřinese. Museli byste se nakoupených věcí zbavit. Když bojujete s moly, nedělejte si velké zásoby, abyste zbytečně nemuseli vyhazovat hodně potravin.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více