Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ledové pochoutky: V čem se od sebe odlišují zmrzlina, gelato, sorbet, šerbet a granita?
Zdroj: Freepik, YuliiaKa

Zmrzlina je tím nejlepším ochlazením v horkých letních dnech. Když na ni dostaneme chuť, většinou jen řešíme, zda si dát kopečkovou, točenou nebo nanuka. Co ale, když přijdete do zmrzlinárny, kde nabízejí gelato či sorbet? Chutnají stejně nebo se tyto mražené dobroty od běžné zmrzliny nějak liší?


Ta "naše" klasická zmrzlina

Zmrzlina je asi nejoblíbenějším letním dezertem a také úplným základem mezi chlazenými letními dobrotami. Může být v mnoha příchutích a verzích, vždy se ale skládá z mléka nebo nějakého jiného mléčného výrobku a cukru. Původně se do zmrzliny přidávala ještě vejce nebo vaječné žloutky. Chuť zmrzlině pak dodávají různé další ingredience, jako je ovoce, čokoláda, oříšky, karamel a další. Pokud jste někdy zmrzlinu připravovali doma, určitě víte, že hmotu nestačí jen tak vložit do mrazáku, ale je nutné ji pravidelně promíchávat, aby se rozbily ledové krystaly a zmrzlina byla krásně hladká. Promícháváním se zmrzlina našlehává, dostává se do ní navíc vzduch, takže je pak nadýchaná a krémová. V kvalitní zmrzlině by mělo být vzduchu okolo 30 %. Zmrzlina obsahuje poměrně hodně mléčného tuku, cca kolem 14-25 %, minimálně však 10 %.

Pravé italské gelato

V poslední době se i v různých moderních zmrzlinárnách, kterých je u nás čím dál tím víc, můžete setkat s označením gelato. Tak se říká zmrzlině v Itálii a vzhledem tomu, že jsou Italové v přípravě zmrzliny mistři, název gelato nám signalizuje, že tato zmrzlina by měla být tak nějak o trochu lepší. Název gelato však není jen doslovný překladem slova zmrzlina a odlišuje se od ní hlavně svou konzistencí. Gelato je na rozdíl od zmrzliny hustší a hutnější, neboť v něm není tolik vzduchu. I když to možná u zmrzliny zní zvláštně, pocitově působí tak trochu tepleji, což rovněž zajišťuje intenzívnější vnímání chuti. Gelato kromě toho není tak tučné, je v něm obvykle od 4 do 9 % tuku, tučnější se někdy nazývá crema. Díky nižšímu obsahu tuku, pak gelato není tak kalorické jako běžná zmrzlina. Navíc menší množství tuku zajistí i lepší a výraznější chuť gelata.

Sorbet plný ovoce

Pokud z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete zmrzlinu, jejíž součástí je nějaký mléčný výrobek, řešením je pro vás sorbet. Sorbet je vlastně to, co někdy označujeme jako vodovou zmrzlinu, to bychom ale sorbetu trochu křivdili. Ten poctivý totiž obsahuje hlavně ovoce, respektive ovocnou šťávu, (minimálně 25 %) a cukr (někdy i med) na rozdíl od těch nekvalitních, v němž jsou jen cukr, voda, umělá aromata a barviva. Přestože někteří lidé volí sorbet v domnění, že je zdravější než zmrzlina, nemusí to být úplně pravda, aspoň co se množství tuku týče. Některé sorbety totiž obsahují úplně stejně cukru jako smetanová zmrzlina a často i více, neboť je v něm navíc ještě cukr z ovoce. Jako sorbet se také někdy označuje dezert s alkoholem (vínem, sektem či destilátem), který se podává ve skleničce. Sorbety se připravují jako zmrzliny promícháváním sladké ovocné směsi, aby měla hladkou texturu.

Šerbet – trochu krémovější sorbet

O šerbetu by se dalo říct, že je takovým kompromisem mezi zmrzlinou a sorbetem. Na rozdíl od sorbetu obsahuje trochu tuku (jen kolem 2 %), který se do něj dostává prostřednictvím mléka, kysané smetany, jogurt nebo podmáslí. Díky tomu má šerbet krémovější konzistenci než šerbet, někdy se jí dosahuje i pomocí vaječných bílků nebo želatiny. I šerbet je nutné pravidelně promíchávat, aby byl dokonale jemný.

Další ledové ovocné pochoutky

Sorbetu se ještě podobají další mražené speciality - granita, ledová tříšť a mražená ovocná dřeň. I ty se skládají jen z ovoce a cukru, na rozdíl od sorbetu se ale směs neprovzdušňuje jako v případě zmrzliny, což způsobuje, že v ní zůstávají ledové krystalky a není tedy tak jemná. Granitu je jen třeba občas promíchávat, aby se rozbily velké kusy zmrzlé hmoty, ale přitom zůstaly malé ledové vločky. Granita se také často vylepšuje alkoholem a pak se popíjí jako nápoj brčkem nebo se jí lžičkou. Má hodně blízko k tříšti, která ale bývá tekutější a dá se pít opravdu jen brčkem. Mražená ovocná dřeň je asi nejjednodušší možností, jak si udělat domácí zmrzlinu. Stačí jen rozmixovat ovoce, směs osladit a dát do kelímku nebo tvořítek na nanuky a nechat zamrazit.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

havlae

21. 6. 2023 07:50

"Sorbet plný ovoce - Přestože někteří lidé volí sorbet v domnění, že je zdravější než zmrzlina, nemusí to být úplně pravda, aspoň co se množství tuku..." - Tiskařský šotku, nemá tam být CUKRU?

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více