Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

meruňky
Zdroj: Pixabay, RitaE

Milujete meruňky? To je dobře! Jsou zdravé, výborné a uplatní se i ve sladkém i slané kuchyni. Obecně meruňky sice mají rády teplo, ale když zvolíte odolnější odrůdu, můžete ji pěstovat na chráněném místě i ve vyšších polohách. Přečtěte si další zajímavá fakta o tomto oblíbeném ovoci.


Meruňka obecná - letní ovoce

Meruňka obecná (Prunus armeniaca, synonymum Armeniaca vulgaris) patří do rozsáhlého rodu slivoní, podobně jako broskvoň, švestka a třešeň. U nás se daří meruňkám obzvlášť v moravských oblastech.

1. Meruňka je plná cenných látek

Z nejvíce zastoupených vitamínů v ní najdete betakaroten, ze kterého vzniká důležitý vitamín A. Ten je, kromě jiného, i velmi silným antioxidantem, stejně jako další vitamín v meruňkách, totiž vitamín C. Nechybí ani vitamín E, z minerálních látek pak toto ovoce obsahuje především draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Meruňky jsou bohaté na rozpustnou vlákninu a z hlediska kalorií ze 100 g meruněk získáte pouze 53 kcal.

2. Původ meruňky je tajemný

O původu meruňky neexistuje shoda. Uvádí se několik možností. Měla by pocházet z Číny a do Evropy se dostat začátkem našeho letopočtu přes Arménii. Jiné teorie ale tvrdí, že pochází právě z Aménie. Najdete ale i informace, že meruňka pochází z Indie, kde už o ní věděli zhruba v roce 3000 před naším letopočtem. Do Česka se dostala z Itálie přes Slovinsko a Rakousko.

3. Konfucius uctíval meruňky

Konfucius, čínský filozof, sociální politik a státník, učíval své žáky pod meruňkovým oltářem, jak říkal stromu (meruňce). Domníval se, že toto ovoce rozvíjí vědomosti a moudrost.

4. Veliká jména spojená s meruňkou

Alexandr Veliký měl dostat meruňku do Řecka. Předpokládá se, že to byl generál Lucullus, kdo přivezl meruňku z Arménie do Říma.

5. Při koupi plodů vybírejte podle účelu zpracování

Pokud chcete meruňky využít na sladké dezerty (třeba meruňkový páj nebo například meruňkový nanuk), vybírejte zralé meruňky, zaměřte se na ovoce syté oranžové barvy. Neměly by být světle žluté a už vůbec ne nezralé. Kromě toho by měly být trochu měkké na dotek. Méně zralé kusy se hodí na zavařování. Hlavně by neměly být jakkoliv poničené a už vůbec ne nahnilé.

6. Chlazení způsobuje zpomalení zrání

Meruňky skladujte při pokojové teplotě (nejlépe se rozvíjí jejich chuť), jeden až dva dny. Až když jsou zralé podle vašich představ, dejte je do chladničky, kde se proces zrání výrazně zpomalí. Přezrálé meruňky mívají moučnou chuť. Meruňky jsou citlivé na oděr, snadno se „obouchají“, a pak kazí. Nesvědčí jim ani velké horko ani přílišná zima. Při skladování v chladném sklepě nebo v lednici vydrží až týden.

7. Slouží i k oživení masitých jídel

Od Peršanů převzali Arabové přidávání pikantního ovoce (meruňky, třešně) na oživení masitých jídel. Jedno z oblíbených jídel se jmenovalo mišmišija (guláš z jehněčího a meruněk), který se připravoval tak, že se tučné maso mělo uvařit ve vodě, ze sušených meruněk se měla odstranit pecka a místo ní vložit blanšírovaná mandle. Na hotové maso se měly dát meruňky a rozinky, smotek skořice, pár listů máty, šafrán, jujuba (ovoce) a osladit vše cukrem a medem. Můžete si ale připravit třeba tento recept z vepřového s meruňkami.

8. Meruňkový olej jako součást krémů

Meruňkový olej se využívá i v kosmetickém průmyslu, kde bývá součástí různých krémů pro regeneraci a hydrataci. Najdete ho také v produktech na zklidnění pokožky po slunění.

9. Jed v jadérkách

Rozbíjeli jste jako děti pecky a vybírali jádra? Těchto jadérek se smí sníst v případě dospělého maximálně tři kousky, v případě dítěte pouze polovina jednoho jadérka. Důvodem je to, že obsahuje kyanogenní glykosid amygdalin, který se v trávicím systému mění na kyanovodík. To je velmi toxická látka, která má negativní vliv na zdraví. V malém množství vám bude nevolno, budete mít horečku a třeba i bolesti hlavy (způsobí otravu). Pokud bude množství více, povede ke smrti.

Meruňky

Meruňky jsou takový malý, nenápadný zázrak původem z Číny. Díky obsahu provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínů C a celé řady minerálních látek dokážou posilovat naši obranyschopnost, sližují…

10. Meruňky se dostaly na Měsíc

Astronauti jedli meruňkové tyčinky na jedné z misí Apolla na Měsíc.

Zdroje informací:
https://factslegend.org/
https://www.nutridatabaze.cz/
https://cs.wikipedia.org/
https://www.zahradnictvikruh.cz/ 
https://www.npr.org/
https://www.abicko.cz

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více