Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

slaný koláč z cukety s rajčátky
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

Cuketa je skvělá zelenina, která výborně chutná. Dobře se pěstuje a je velmi variabilní. Můžete si z ní připravit hned několik druhů různých pokrmů, takže vás v kuchyni rozhodně nudit nebude.


Cuketa má hodně vitaminů

Cukety, kterým se říká i cukíny, což souvisí s italským výrazem pro tykev: zucca, patří právě pod druh tykev obecná. Cuketa má minimální obsah kalorií (zhruba 14 kcal / 100 g) a vysoký obsah betakarotenu. Dále v ní najdete i vitamín C a množství minerálních látek (draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo). Často bývá součástí různých dietních jídelníčků. Uplatní se nejen jako hlavní jídlo, ale i jako předkrm a dezert. Můžete z ní připravit i pečivo. Cuketa je chuťově neutrální a velmi dobře se proto kombinuje s ostatními potravinami. 

1. Předkrm z cukety

Pokud jsou cukety mladé, skvěle chutnají syrové. Cuketové rolky patří mezi oblíbené předkrmy, a to až natolik, že bývají i součástí velkých oslav, jako jsou významná výročí, svatby, narozeniny. Svou barvou v řezu vypadají efektně. Většinou bývají (ogrilované nebo syrové) plněné tvarohem, ale výjimkou nejsou třeba ani tyto rolky s cizrnovo-špenátovým krémem.

2. Cuketová polévka

Cuketová polévka má řadu podob a každý má nejspíš tu svou oblíbenou variantu. Tuto zeleninu můžete nastrouhat nebo nakrájet a připravit třeba variantu bramborové polévky, kdy brambory vyměníte za cuketu. Velmi zajímavou možností je i cuketová polévka s vejcem, koprem a slaninou. Vydatná polévka je také s cuketou, česnekem, smetanou a frankfurtským párkem. Cuketa si také velmi dobře rozumí se sýrem feta, který tuto zeleninu hezky doplní.

3. Zapečená cuketa

I zapečená cuketa má mnoho podob. Můžete z ní udělat kousky, případně ji nastrouhat. Takový voňavý pekáček může obsahovat i anglickou slaninu a sýr. Jinou lahodnou variantou je zapečená cuketa se sýrem a bulgurem. Výborně chutná tento slaný koláč z cukety s rajčátky a balkánským sýrem

Další možností je rozpůlit cuketu po délce, opatrně ji vydlabat a naplnit některou ze skvělých náplní. Mohou být například s mletým masem, kuřecím masem, se sýrem, houbami. Mezi náplněmi si můžete vyhrát při využití chutí a doplnění třeba různých bylinek. Cuketa se výborně hodí ke každé variantě. Vedle česneku skvěle chutná s bazalkou, oreganem, tymiánem, nebo například saturejkou. 

4. Cuketová buchta

Cuketa výborně chutná třeba s ořechy. Když tento tvarohový koláč doplníte o ovoce, získáte skvělý a reprezentativní dezert, který oslní na každé párty. Tento recept s cuketou je sice také s ořechy, ale díky perníkovému koření voní úplně jinak. Když budete mít k dispozici mladou cuketu, ani ji neloupejte, využijte úplně celou, pouze bez špičky a stopky. 

5. Cuketové sušenky

Tyto cuketové sušenky jsou plné samých skvělých ingrediencí: jablka, ovesné vločky, mandle, případně sušené brusinky. Výborné mlsání na cesty i jako doplnění svačiny. Sušenky můžete zkombinovat i s jinými druhy ořechů, které máte právě k dispozici. Skvělé jsou vlašské ořechy, které pro lepší chuť můžete ještě nasucho opražit. 

6. Cuketový chléb

Cuketový chléb je vítanou změnou mezi pečivem. Kromě voňavých bylinek a parmezánu do něj můžete dát i smaženou cibuli a sušená rajčata. Zajímavou ingrediencí v jiné variantě na cuketových chléb je pivo. Skvělou chuť opět dodává sušená smažená cibule a sušený česnek. Díky cuketě je chléb vláčnější, ale vzhledem k její neutrální chuti přítomnost zeleniny ani nijak nezjistíte. 

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

7. Cuketová pomazánka

Sušená rajčata se k cuketě báječně hodí. Nejenže vypadají dobře barevně, ale také ji příjemně chuťově doplňují. Připravit si můžete třeba tuto cuketovou pomazánku se sušenými rajčaty, doplněnou o osvěžující tvaroh. Jindy můžete zkusit doplnit tvaroh o ovčí sýr brynza, variantou je i sýr feta. Jen dávejte pak pozor na množství soli, při dochucování, abyste pokrm nepřesolili. 

Zdroje informací:

https://www.nutridatabaze.cz/

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si