Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

měsíček lékařský, rostlina a krém
Zdroj: Pixabay, silviarita

Léto je sice krásné období, ale také plné nástrah. Patří mezi ně i poštípání od hmyzu. Můžete je ošetřit přípravky z lékárny, ale také se spolehnout na babské rady a udělat to tak, jak to dělávaly naše babičky.


Rostliny na štípance

Příroda je plná nejrůznějších rostlin, které bylinkářky doporučují na konkrétní problémy. Jak je to s poštípáním? Pokud člověk není alergický, objeví se většinou jen malé zarudnutí, případně menší otok. Když vás místo velmi svědí, oloupejte brambor, nařežte plátek a potřete jím příslušné místo. Které rostliny podle babských rad zvolit na bodnutí nebo kousnutí hmyzem?

Tea tree oil

Tea tree oil neboli olej z čajovníku australského doporučují bylinkářky na dezinfekci, zmírnění otoku a zklidnění podrážděné pokožky. Stačí kápnout kapku na příslušné místo. Podobně funguje také eukalyptový olej.

Kuchyňská cibule

Kousky cibule jsou velmi tradičním pomocníkem. Tato zelenina se spoustou využití v kuchyni se uplatní také v rámci nouze jako přírodní dezinfekce. Přiložte (rozříznutou) zeleninu na příslušné místo. Cibuli pak převažte gázou a nechte takto zavázané zhruba čtvrt hodiny.

Jitrocel kopinatý

Jitrocel roste všude a je velmi praktické, že ho můžete pohodlně použít i v přírodě, pokud s sebou nemáte nic jiného. Stačí rozmačkat nehtem list a přiložit na zarudlé místo. Převázat třeba kapesníčkem. Pokud jste si mysleli, že se listy sedmikrásky hodí jen do salátu, tak jejich sílu můžete využít i v tomto případě. Postup je stejný jako u jitrocelu.

Heřmánek pravý

Mezi rostliny, které mají potlačovat bolest a mírnit otoky patří i heřmánek. Podle babských rad bývá užíván na zklidnění a to má platit i v případě bodnutí hmyzem. Ostatně i v kosmetice bývá součástí zklidňujících krémů. Obklad si můžete připravit z odvaru (lžíci heřmánkových květů svařte ve sklenici vody a přeceďte).

Třezalka tečkovaná

Když na štípnutí nebo bodnutí hmyzem využijete třezalku tečkovanou, neměli byste chodit na slunce (mohlo by se objevit podráždění). Také pozor na kombinace s ostatními léky (pokud je užíváte, poraďte se o vhodnosti využití třezalky s lékařem nebo v lékárně). Rostlina obsahuje přírodní červené barvivo nazývané krev svatého Jana, kterému jsou přisuzovány hojivé účinky.

Měsíček lékařský

Měsíček lékařský je nejen nádherná zahradní květina, ale její květy jsou známy svými hojivými účinky. Podle lidových rad se využívají právě i na zklidnění místa po vpichu hmyzu. Z měsíčku se připravuje na kůži olej a především mast, kterou si můžete vyrobit i doma. Nezapomínejte na to, že měsíček patří mezi jedlé květy a můžete ho dát třeba do salátu. 

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Šalvěj lékařská

Tato bylinka se hodí nejen na maso, ale také se využívá jejích protizánětlivých účinků. Stačí rozemnout v ruce několik listů a dát je na ránu. Podrážděná kůže se díky ní zklidní. Využít můžete i šalvějovou tinkturu.

Zdroje informací:
Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009
Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky 2, Grada, 2019
Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství, 2010

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více