Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zmrzlinový dort
Zdroj: Pixabay, KleeKarl

Dorty vůbec nemusí být jen pečené. Je parné léto a na oslavě nebo posezení s přáteli není nic lepšího než domácí zmrzlinový dort. Lahodné osvěžení bude v záplavě dalšího jídla vítanou změnou.


Jak na zmrzlinové dorty

Zmrzlinové dorty mohou mít různou podobu. Může se jednat o čistě navrstvenou zmrzlinu oblíbeného druhu do dortových forem. S tvorbou zmrzlinového dortu si ale můžete i pohrát. Můžete mu dát základ z těsta, na které navršíte různé druhy zmrzliny. Navrch samozřejmě patří dekorativní ozdobení. Máme pro vás inspirace, jak si takový dort (jako vidíte na úvodním obrázku) připravit.

Co si rozmyslet předem

Než se pustíte do přípravy zmrzlinového dortu, je třeba si rozmyslet, jak by měl být velký. Jestli ho budete připravovat do obvyklé velké formy (průměr 26, případně 24 cm), ta by se ale pak měla vejít do mrazáku. Na to je třeba předem myslet a udělat si místo. Pokud tolik místa nemáte, vyplatí se zvolit menší dortovou formu (22 nebo 18 cm). Myslete vždy na to, aby forma byla rozevírací. Zmrzlinový dort pak krásně vyndáte. 

Jak vytvořit korpus

V případě korpusu si můžete zvolit, jestli ho chcete připravovat, nebo to mít bez starostí a koupit korpus hotový. Domácí si můžete připravit třeba nepečený a vzít ho ze základu pro cheesecake. Pro přípravu nepečeného základu pro cheesecake navlhčete dortovou formu trochou vody. Potom dno i boky vyložte potravinářskou fólií tak, aby nikde nebyly hrboly ani sklady.

Na korpus budete potřebovat vždy rozmixované sušenky a máslo v poměru 100 g sušenek, 40 g povoleného másla. To platí v případě máslových sušenek a třeba i Lotusek. Jinak můžete použít třeba Esíčka, Derby, nebo jiné oblíbené sušenky. Těch může být v poměru k máslu o trochu víc, v principu se hmota nesmí drolit. Můžete přidat i namleté ořechy, v tom případě uberte množství sušenek. Sušenky rozdrobte v míse, přidejte máslo a dejte dohromady velmi dobře držící hmotu. Tu napěchujte na dno formy a dejte formu na půl hodiny do ledničky.

Jak připravit zmrzlinové vrstvy

Na zmrzlinové vrstvy můžete využít hotové zmrzliny, když jsou navíc v akci, bude cena za suroviny v dortu přijatelnější. Ideální je použít alespoň dvě, ideálně tři různé barvy a příchutě. Skvěle vypadá třeba právě čokoládová, jahodová a citronová. Připravit si ale můžete i domácí zmrzlinu. Po odležení korpusu vyndejte formu z ledničky a naneste vybrané příchutě zmrzliny.

Máte-li levnější zmrzliny, obvykle ani není potřeba je předem nechat povolit a můžete je na sušenkový základ navršit hned. U kvalitnějších zmrzlin, které obsahují méně našlehaného vzduchu nechte zmrzlinu chvíli venku, dokud nezměkne, a pak ji navrstvěte na dort. Takto dejte dort zmrazit, nebo jej ještě dozobte ovocem a až pak dejte zamrazit. Možné je obojí. Jen nedávejte dort do mrazničky i s případnými bylinkami.

Mražení

První vlaštovkou tepých měsíců bývá zahájení prodeje točené zmrzliny. Pokud tuto osvěžující dobrotu milujete, nemusíte čekat na její sezónu. Zmrzlinu si totiž snadno zvládnete vyrobit i doma. Výhodou…

Podávání dortu

Před podáváním vyjměte dort z mrazničky a opět platí, že pokud je z kvalitnější zmrzliny, bude potřebovat chvilku, aby změkl a dal se krájet. Pokud jste zvolili levnější verzi, je obvykle možné dort krájet hned. Jestli jste nezdobili dort předem, teď je na to ta pravá chvíle. Dejte nahoru šlehačku, ovoce, nebo třeba jedlé květy. Krásně vypadají například omyté a odkapané sedmikrásky. Kterékoliv květiny použijete, by měly být z čistého prostředí (ideálně z vlastní zahrady). Přece jen je budete jíst.

Celý zmrzlinový dort můžete ozdobit také hoblinkami čokolády. Při krájení si pomožte tím, že nůž předem namočíte do horké vody. Jednotlivé porce se lépe oddělí. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více