Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Upéct jednoduchý chléb je tak snadné! Zkuste to podle starého receptu babičky Elišky
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Lehoučký chléb s pružnou střídou, která nádherně voní kmínem a láká k zakousnutí, zůstává stejný i další den, pokud ho nesníte. Pouze kůrka chlebu do druhého den přirozeně změkne.

Když pekařka promluví...

Moje babička Eliška tehle jednoduchý recept kdysi velice dávno odněkud opsala, postupem doby poupravila, aby jí těsto sedělo a občas nám chléb doma pekla. Je zcela obyčejný a nemůžu říct, že by něčím nějak nadprůměrně vynikal. Ale je to – vedle rohlíků a koláčů, které většina z nás peče pravidelně – prima změna a navíc je tento světlounký babiččin chléb nadýchaný, pružný a moc dobrý. Byť je upečený jen z hladké mouky.

Co budete na chléb babičky Elišky potřebovat? Omládek: 100 g vody, 1 lžička sladěnky, 130 g hladké mouky, 12 g čerstvého droždí Dále: 180-190 g vody, 3 lžičky drceného kmínu, 50 g strouhaných vařených brambor, 2 rovné lžičky soli (10 g), 370 g hladké mouky

Jak budete postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na omládek spolu v menší misce dobře promícháme, vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku pak přidáme zbytek surovin a bez předehřevu necháme pekárnu uhníst těsto. Pak pekárnu vypneme a těsto v ní necháme přibližně 45-60 minut kynout.

Ručně nebo robotem: Suroviny na omládek spolu dobře promícháme a necháme 45 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které bude zakryté v míse 45-60 minut kynout.

Vykynuté těsto: Hotové, vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme, zformujeme do bochníku a vložíme ho do moukou vysypané ošatky. Po 30-45 minutách by měl být chléb vykynutý. S oporou ruky ho vykulíme na plech s pečícím papírem, postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C / cca 45 minut).

Drobečky z ošatky

  • Máte-li rádi, přihoďte při mísení do těsta trochu semínek nebo sekaných škvarků.
  • Těsto s přídavkem brambor stáním při kynutí prirozeně měkne a lehce zřídne, tak se toho nelekněte.
  • Moje babička tento chleba nepekla s omládkem, neznala ho. Přesto nám vždy velmi chutnal. Pokud někdy budete potřebovat ušetřit hodinu času, omládek vynechejte, nechte pekárnu vypracovat těsto rovnou a dál už pokračujte podle receptu.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více