Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

nepečená bábovka
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Po výborném obědě je lákavé dopřát si něco sladkého. Nemusí se vždy jednat o pečené dezerty, i mezi těmi nepečenými je z čeho vybírat. Už jste vyzkoušeli nepečenou bábovku? Je snadná, lahodná a šťavnatá. V létě nás navíc příjemně osvěží.


Co ukrývá nepečená bábovka

Bábovek je velké množství a o inspiraci rozhodně není nouze. A jednou z možností je i nepečená bábovka. Také tento typ dezertu může mít několik variant. Protože je léto, zvolili jsme bábovku šťavnatou, plnou ovoce a svěžesti. Tu můžete připravit z tvarohu, jogurtu, zakysané smetany, ovoce a želatiny, nebo čistě jen ze želatiny a ovoce. Počítejte ale s tím, že dezert potřebuje zhruba tři hodiny v lednici, kde bude tuhnout.

Co budete potřebovat na nepečenou bábovku

Je léto a k dispozici je množství nejrůznějšího sezónního ovoce. Pokud máte zahradu, projděte ji a posbírejte, co najdete: jahody, rybíz, třešně, maliny a jiné lahodné plody. Sytost dezertu popoří a chuť vylepší také piškoty, ať už ty kulaté, nebo pokrájené cukrářské. Pokud na ně budete mít chuť, pár jich do dezertu přidejte. Nejsou ale nezbytné.

Na základní "bílou" nepečenou bábovku budete na menší formu potřebovat 800 g zakysané smetany (jogurtu, tvarohu), 160 g cukru, 30 g plátkové želatiny, 100 ml vody, lžičku vanilkové esence, ovoce na ozdobení a bylinky na ozdobu.

Maliny

Maliny jsou plody ostružiníku maliníku a při procházce v lese je nejraději mlsají děti. Keřů obsypaných růžovými bobulkami totiž bývá víc než dost. Maliny mají zároveň velké využití při vaření; dají…

Jak připravit nepečenou bábovku

Připravte si bábovkovou formu. Vypláchněte ji vodou nebo lehce vytřete olejem. Želatinu nechte deset minut nabobtnat ve vodě. V misce smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a vanilkovou esencí. Dobře promíchejte. Želatinovou směs dejte do kastrolu a na mírném plameni ji rozpusťte. Pozor, želatina nesmí projít varem! Horkou želatinu opatrně přimíchejte do smetanové směsi. Nachystejte si ovoce. Odstopkujte ho, případně pokrájejte, zvlášť pokud se jedná o větší plody. Do bábovkové formy nejdříve nalijte trochu krému, pak přidejte ovoce, pak opět krém. Jednotlivé vrsty můžete proložit piškoty. Poslední vrstvu musí tvořit krém. 

Nechte vychladnout a pak bábovku překryjte potravinovou folií a dejte ji na ztuhnutí do lednice. Trvá to zhruba dvě až tři hodiny. Po zatuhnutí ji vyndejte z lednice a vyklopte na talíř. Tam ji můžete dozdobit dalším ovocem, ale i lístky meduňky nebo máty. Pokud byste chtěli vyzkoušet jinou variantu, můžete polít zákusek karamelem, javorovým sirupem nebo třeba rozpuštěnou čokoládou - podle toho, na co budete mít chuť. Na povrchu to bude slušet opraženým plátkům mandlí nebo posekaným vlašským ořechům, samozřejmě budou i skvěle chutnat (opražené mají mnohem výraznější chuť a jsou voňavější).

Chcete vyzkoušet další nepečené bábovky? Můžete si připravit  ledovou variantu bábovky, pro milovníky oříšků a kakaa je zase lákavý tento nepečený zákusek. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat