Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Turecko na talíři: Zapomeňte na kebab a uvařte si slavnou „polévku nevěst“ z čočky, rýže a bulguru
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/E4024 - Own work, CC BY-SA 4.0

Stejně jako kulturní mozaika země je i turecká kuchyně velmi pestrá a obsahuje nespočet různých vlivů a chutí. Některé recepty, například kebab, tzatziki nebo baklava se doslova „překrývají“ s arabskými, bulharskými či řeckými jídly se stejným či podobným názvem. A o prvenství se vedou nikdy nekončící spory.


Rozmanitost v každém regionu

Turecká kuchyně se po staletí neustále vyvíjela a čerpala vlivy z bohaté historie země, která byla hostitelem nejprve byzantské a poté osmanské říše.

Specifické chutě v různých oblastech Turecka přispívají k rozmanitosti místní kuchyně. Rozdíl je v jednotlivých regionech. Například východní černomořská oblast není kvůli vydatným srážkám vhodná pro pěstování pšenice, a proto se zde vyvinuly pokrmy, jejichž základem je kukuřice a kukuřičná mouka. Jihovýchodní Anatolie je díky hojnému chovu dobytka proslulá kebabem. Egejská oblast, známá svou produkcí oliv, zase vynikajícími zeleninovými pokrmy s olivovým olejem a bylinkami; zatímco na pečivo má monopol Thrákie.

Istanbul vždy přitahoval velké množství přistěhovalců z jiných částí Turecka, kteří se do města stěhovali za prací. Díky tomu se Istanbul stal kulturním srdcem Turecka a v jeho jedinečné kuchyni najdeme nejchutnější turecká jídla z různých oblastí země.

O jídle se skládají písně

Turecko je sice proslulé svými kebaby, ale tento oblíbený pokrm je jen špičkou ledovce, pokud jde o tureckou kuchyni. Mezi klíčové ingredience turecké kuchyně kromě rýže a bulguru patří samozřejmě zelenina, luštěniny, rozmanité koření a z masa pak především jehněčí, hovězí a kuřecí, zapomenout nesmíme na ryby, důležité místo má ovoce i ořechy. Tradiční turecká jídla sázejí méně na koření a více na chutné čerstvé suroviny, které se pečlivě připravují k dokonalosti.

Turci mají své jídlo tak rádi, že o něm dokonce skládají písně – ta s názvem „Domates, biber, patlican“ od anatolské rockové hvězdy  Barışe Mança v překladu znamená „Rajčata, pepř, lilek“.

Snídaně jako základ 

Snídaně v Turecku je lehká, rychlá, ale sytá. Dodá energii, kterou potřebujete, abyste zvládli celý den a neměli příliš velký hlad. Turecké snídaně jsou velmi rozmanité a nabízejí mnoho možností pro „masožrouty“ i vegetariány.  

Na stole bývá několik malých pokrmů včetně sýrů, oliv, rajčat, másla, džemů a pomazánek, bochníků čerstvého chleba a samozřejmě spousta černého čaje. Na venkově a v chudších oblastech se ráno servíruje vydatnější polévka.

Večeře je hlavním jídlem

Typická turecká domácí večeře začíná teplou polévkou, po které následuje pokrm ze zeleniny (cukety, lilek, květák, zelené fazolky, brambory, špenát a další), masa nebo luštěnin (fazole, cizrna, čočka) vařených v hrnci a obvykle podávaných s různými přílohami , jakými jsou chléb, turecký rýžový pilaf, těstoviny nebo bulgur. K hlavnímu jídlu je samozřejmostí servírovat také zelené saláty nebo oblíbené tzatziki.

Ezogelin corba

Podle legendy tento pokrm (Ezogelin Çorbası) vymyslela nešťastně provdaná žena jménem Ezo, která se prostřednictvím dobrého jídla snažila získat si tchyni na svou stranu. Vymyslela pikantní polévku, která se připravovala z červené čočky, sladkého nebo pálivého rajčatového protlaku, čerstvých rajčat a cibule a podávala se posypaná sušenou mátou a chilli vločkami. Neexistuje žádný důkaz, že to skutečně fungovalo, ale pro jistotu ezogelin (což v doslovném překladu znamená nevěsta Ezo), je stále oblíbeným jídlem budoucích nevěst.

Pokud si chcete naklonit současnou nebo budoucí tchyni, na polévku je potřeba připravit:

  • 1 střední cibule, velmi jemně nakrájená
  • 1 ½ šálku červené čočky
  • ½ šálku velkozrnné rýže
  • ¼ šálku hrubého bulguru
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce sladké červené papriky nebo rajčatového protlaku
  • 8 šálků hovězího vývaru 
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pálivých červených chilli vloček (nebo podle chuti)
  • 1 lžička sušené máty (nebo podle chuti)
  • plátek citronu na ozdobu

Jak na to? Ve velkém hrnci rozpusťte 3 lžíce másla. Přidejte cibuli a smažte ji, než změkne a zesklovatí. Poté přidejte mouku a míchejte. Dávejte pozor, aby mouka nezhnědla nebo se nepřipálila. Mletou papriku nebo rajčatový protlak smíchejte se 2 lžícemi vody a přidejte k mouce. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Za stálého míchání pomalu přidávejte hovězí vývar. Pak zvyšte teplotu a za stálého míchání přiveďte k varu.

Červenou čočku, rýži a bulgur společně propláchněte v jemném cedníku. Přidejte je do vroucí směsi. Osolte, snižte teplotu a hrnec přiklopte. Polévku nechte pomalu vařit, dokud rýže a bulgur nebudou velmi měkké a čočka se asi po 20 minutách nerozpadne.

Na malé pánvi nebo v rendlíku rozpusťte zbývající 1 lžíci másla. Přidejte vločky chilli papriky a sušenou mátu a minutu nebo dvě míchejte na ohni.

Směs vmíchejte do polévky a nechte ji ještě několik minut povařit. Pokud se vám polévka zdá příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru. 

Ke každé misce polévky podávejte plátek citronu. Na stůl můžete také položit malé talířky s vločkami červené papriky a mátou, kterými můžete polévku posypat.

Zdroje informací: 

yummyistanbul.com: Turkish cuisine

edition.cnn.com: 23 delicious reasons to try Turkish food

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si