Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kaše pro kojence
Zdroj: Freepik, freepik

Připravit domácí kaši obvykle zabere jen pár minut a výsledek potěší nejen děti, ale i rodiče, kteří nechtějí odbývat večeři instantními zázraky plnými cukru a zbytečných přidaných látek. Ingrediencí, které tvoří základ kaše pro děti, je na výběr spousta a my vás o tom přesvědčíme.


Proč a od kdy dávat dětem kaši na večeři?

Rozpoznat, kdy přišel čas na zařazení různých druhů kaší pro malé dítě, je snadné. Správná doba nastává tehdy, kdy mu přestává stačit mateřské nebo umělé mléko a budí se hladem. Orientační věk je udáván kolem 6. měsíce života, minimální hranice na první pokusy je od ukončeného 4. měsíce, kdy se začíná s prvními zeleninovými příkrmy

V malém množství je ideální vyzkoušet různé druhy kaší a sledovat, která kojenci vyhovuje a která mu naopak způsobuje problémy s trávením. Ty mohou v nízkém věku vyvolat kaše obsahující lepek, proto by jedna z posledních měla být krupičná kaše a obecně všechny ty, které obsahují pšenici.

Kaše pro kojence se vaří ve vodě nebo mléce, kravské mléko se však doporučuje zavádět až po 1. roce života. Použít můžete kojeneckou vodu, mateřské mléko, nebo vyzkoušené umělé mléko.

Alternativy kaše pro kojence

  1. Rýžová kaše: Na výslednou konzistenci vhodnou pro malé děti použijte kulatozrnnou rýži, která není chuťově výrazná a dobře se rozváří. Rýži propláchněte, uvařte ve dvojnásobném množství kojenecké vody doměkka a nechte pár minut chladnout. Přimíchejte trochu mateřského nebo umělého mléka, ochuťte ovocem a rozmixujte.

  2. Jáhlová kaše: Jáhly je před přípravou kaše nutné několikrát spařit vroucí vodou, abyste se zbavili přirozené hořkosti, kvůli které by vaše ratolest mohla výslednou kaši odmítnout. Spařené jáhly zalijte dvojnásobným množstvím mléka vhodného pro kojence, přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte asi 20 minut do zhoustnutí.

  3. Kukuřičná kaše: Připravuje se z kukuřičné krupice, kterou je třeba alespoň na hodinu namočit do studené vody. Tu slijte a krupici znovu zalijte kojeneckou vodou v poměru 1 díl kukuřičné krupice a 4 díly vody. Přiveďte k varu a vařte 20 minut.

  4. Ovesná kaše: Menším dětem ovesné vločky nejprve rozmixujte na prášek, aby kaše neobsahovala kousky, se kterými si ještě neporadí. Zalijte čtyřnásobným množstvím kojenecké vody, přiveďte k varu a povařte 10 minut. Nechte pár minut vychladnout a vmíchejte trochu připraveného mléka.

  5. Pohanková kaše: Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem přípravy pohankové kaše je za použití pohankové mouky. Na 1 díl mouky je třeba 4 – 6 dílů kojenecké vody podle požadované hustoty výsledné kaše. Mouku nasypte do vroucí vody a pomocí metličky důkladně rozmíchejte. Vařte za stálého míchání asi 15 minut.

  6. Amarantová kaše: Použijete-li na přípravu kaše místo amarantové mouky malá zrníčka, nejprve je důkladně propláchněte a nechte několik hodin namočené ve studené vodě. Vodu poté slijte. Přidejte asi dvojnásobné množství kojenecké vody, přiveďte k varu, povařte 20 minut a nechte ještě asi 10 minut dojít pod pokličkou. Po dochucení rozmixujte dohladka.

Čím ochutit kaši pro děti do 1 roku?

Mezi prvním ovocem, které můžete použít na ochucení kaší, by měl být banán a podušené jablko zbavené slupek. Postupně však vyzkoušejte i další tepelně zpracované druhy, které obvykle nezpůsobují malým dětem problémy. Patří mezi ně například hrušky, meruňky, broskve či nektarinky. Trpí-li vaše ratolest na časté průjmy, borůvky jsou ideální pro stabilizaci trávení. Opačný problém mohou vyřešit švestky nebo šťáva ze švestkového kompotu, která má projímavé účinky.

Nejmenším dětem, které ještě přijímají pouze kašovitou stravu, je dobré podušené ovoce (kromě banánu, který se tepelně neupravuje) do kaše rozmixovat.

Nestíháte připravit příchuť do dětské kaše? Nic nezkazíte tím, že do ní vmícháte ovocnou přesnídávku vhodnou pro daný věk, nebo použijete jednou za čas domácí marmeládu.

Jako příchuť do kaše lze použít i rozmixovanou vařenou zeleninu. Pro malé děti se hodí mrkev, dýně, batáty nebo hrášek.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si