Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší borůvkový koláč na světě: Dokonalému výsledku pomůže máslo, skořice i správná drobenka
Zdroj: Toprecepty, dvevtroube

Lesy jsou plné borůvek, je tedy ideální čas si trochu zabarvit ruce domodra a vyrazit na sběr. Borůvky můžete zavařovat, udělat z nich knedlíky, ale nejlepší jsou stejně v borůvkovém koláči. Takovém, který nám připomene dětství a prázdniny u babičky a budete mít díky němu pusu modrou od ucha k uchu.


Koláč nebo pie?

Když se řekne borůvkový koláč, většina lidí si vybaví ten od babičky – kynutý, přes celý plech a posypaný notnou vrstvou křupavé drobenky. Pokud si na kynuté těsto netroufnete, můžete borůvky klidně přimíchat i do těsta na bublaninu, nejvíc ale jejich chuť vynikne v koláči z křehkého těsta, přesně takovému, který v anglicky mluvících zemích označují jako pie. Peče se v kulaté koláčové formě, je nádherně křehký, máslový a přímo se rozplývá na jazyku. Právě tento koláč umožní udělat vrstvičku těsta tak tenkou, že nijak nepřebije chuť borůvek, jen je krásně doplní a vytvoří dokonalou harmonii chutí a vůní.

Borůvky na křehkém těstě

Základem úžasného borůvkového koláče je dokonalé křehké těsto, které je krásně křupavé a provoněné máslem. Křehké těsto se připravuje z pouhých dvou ingrediencí – hladké mouky a másla. Právě máslo dodá těstu tu správnou chuť a žádný jiný tuk je nenahradí. Vzhledem k tomu, že jsou borůvky po upečení poměrně kyselé, je lepší do těsta přidat i cukr. Ten použijte určitě moučkový, jen s ním je těsto krásně hladké, hrubší cukr se v těstě tak dobře nerozpustí a v těstě zůstanou hnědé tečky. S cukrem ovšem šetřete, ať není koláč přeslazený.

Mouka s tukem se dobře spojí, když do těsta přidáte vajíčko, případně studenou vodu nebo mléko a samozřejmě nesmíte zapomenout na špetku soli pro zvýraznění chutí. Předpokladem úspěchu je připravovat těsto z důkladně vychlazených surovin, hlavně tedy ze studeného másla, a pracovat s ním co nejrychleji dokážete. Hotovému těstu by se také měl dát čas na odložení v lednici. Jen tak bude správně křehké a bude lístkovat. Pokud nemáte s křehkým těstem dostatek zkušeností, můžete si přečíst náš článek o jeho přípravě a řídit se radami slavného cukráře Josefa Maršálka.

Těsto dochutí vanilka i mandle

I když je křehké těsto výborné samo o sobě, dá se navíc různými způsoby zdokonalit. Jeho křehkosti napomůže, když do něj přidáte trochu kukuřičného škrobu. Chuť těsta vylepšíte vmícháním citronové nebo pomerančové šťávy, nastrouhané kůry z dobře omytého bio citronu nebo pomeranče nebo vanilkového cukru. Část mouky lze v těstě nahradit strouhanými mandlemi nebo mandlovou moukou. Chuť mandlí k borůvkám navíc výborně pasuje.

Aby borůvky nerozmáčely těsto

Půvab borůvkového koláče spočívá v tenkém těstě. Když na něj nasypete pořádnou dávku borůvek, hrozí, že se vám těsto rozmočí a ztratí svou křehkost. Těsto ve formě je proto dobré krátce předpéct.  Nejprve je propíchejte vidličkou, položte na ně pečicí papír a zatižte luštěninami, aby se plát při pečení nevyboulil. Pečte asi 8-10 minut při teplotě 180 °C. Promáčení těsta zabrání i to, když těsto lehce poprášíte strouhankou nebo rozemletými sušenkami a teprve pak na ně nasypete borůvky.

Pomůže rovněž i malý trik, díky němuž nebude borůvková náplň tak řídká. Borůvky si navíc trochu pozornosti zaslouží, jsou ostatně jednou z nejjednodušších koláčových náplní, nemusíte je vypeckovávat, půlit ani zbavovat stopek. Kuličky stačí jen opláchnout, nechat oschnout a nasypat na koláč. Pro lahodnější a pevnější náplň je ovšem lepší je smíchat s trochou běžného nebo ještě lépe vanilkového cukru, jejich chuť zvýrazní i citronová šťáva a kůra a případně i trochu skořice, která náplni dodá šmrnc a zvýrazní chuť borůvek. Nakonec přidejte trochu škrobové moučky (stačí 1-2 lžíce), která ovocnou směs zahustí. Již hotový koláč je třeba nechat pořádně vychladnout, aby se náplň zpevnila.

Zlatý hřeb na koláči - drobenka

Koláče typu pie se tradičně zdobí mřížkou, k borůvkovému koláči se ale nejvíc hodí křupavá máslová drobenka. Ta se připravuje jen ze tří surovin – hrubé či polohrubé mouky, másla a cukru. Její půvab tkví ve správném poměru ingrediencí. Na dva díly mouky je třeba přidat jeden díl másla a jeden díl cukru. Vše se pak promne prsty, dokud nevznikne typická drobenková konzistence. I drobenku můžete dochutit vanilkovým či skořicovým cukrem. Křupavosti drobenky prospějí nasekané mandle nebo ovesné vločky. Upečený koláč si pak nejlépe vychutnáte se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Náš tip: V případě, že máte doma již plnou bandasku borůvek, můžete si upéct koláč třeba podle našeho ověřeného receptu.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

yanull yanull

13. 7. 2022 10:57

Mně se osvědčilo, když do drobenky dám třtinový cukr a z mouky do křehkého těsta odeberu 40 g a místo ní dám sypký vanilkový puding, který těsto pěkně provoní a nesmí chybět ani stopečka rumu ;-):-K

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat