Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špekáčkový salát, připravený do pár minut: Skvělá možnost, jak využít zbylé buřtíky po opékání
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Snad žádná jiná uzenina nemá v létě tak vrcholnou sezonu jako špekáčky, tedy kromě klobásek. Opékání buřtíků je zkrátka jednou z tradic, která k českému létu patří. Co ale dělat s těmi, které na prut nedoputovaly, když další táborák neplánujete? A co si z nich připravit netradiční salát?


Klasický český špekáček

Špekáčky jsou tradiční českou uzeninou, kterou nikde jinde nenajdete. Jde o opravdovou specialitu mezi uzeninami, která je nositelem ochranné známky EU. Na špekáčcích si pochutnáváme již od konce 19. století a tehdy šlo o opravdu poctivý výrobek, na který se používalo jen to nejlepší maso - 50 % hovězího zadního masa z mladých kusů, 20 % „lepšího“ vepřového výřezu, samozřejmě bez kůže, a 30 % na kostičky nakrájeného špeku. Kořeněné byly česnekem, pepřem, někdy i trochou muškátového ořechu.

Přestože dnes se prodávají různé podobné uzeniny pochybných kvalit, pravé špekáčky chráněné EU by se měly recepturou co nejvíce podobat těm původním. Kromě toho se na ně vztahuje špekáčková vyhláška, díky níž máte jistotu, že si po koupi špekáčku budete moci pochutnávat na výrobku s 40% obsahem masa (hovězího nebo vepřového) a s kousky špeku nebo slaniny.

Na ohni nebo jako utopenec?

Špekáčky jsou primárně určeny k úpravě zatepla, tedy k opékání na ohni, kde se díky špeku opečou krásně dokřupava a do šťavnata. Pokud zbydou, většinou se z nich dělá buřtguláš nebo se pečou s pikantní omáčkou na pivu. V případě, že se upravují nastudeno, většinou se nakládají do octa, čímž vzniká jedna z nejslavnějších specialit českých hospod - utopenci. Chuť špekáčků naložených v kyselém nálevu je vynikající a navíc ji podtrhuje cibule a koření, případně další ingredience jako pálivé papričky nebo zelí. Jedinou nevýhodu utopenců je, že se musí čekat nějaký čas, až se rozleží, což může být pro některé mlsné nedočkavce oříšek. A pro ně je tu právě špekáčkový salát.

Tak trochu rychlejší verze utopenců

To, že špekáčkům kyselá chuť svědčí, dokládá i následující recept na osvěžující salát. Recept na něj máme od kamarádky, v jejíž rodině patří k oblíbeným letním jídlům a připravuje se již po několik generací. Jde o dokonalou rychlovku, která podle jejích slov příjemně osvěží i v horkých letních dnech a díky octu i pročistí tělo a prospěje zažívání. Kromě přebývajících špekáčků navíc do salátu využijete i zbytky zeleniny z lednice.

Recept na špekáčkový salát

A jak na to? Příprava salátu je neskutečně jednoduchá a zvládnete jej vmžiku po návratu z práce. Špekáčky oloupejte a nakrájejte na kousky, přidejte na kostky nakrájenou okurku, rajčata, papriky, případně i překrojené ředkvičky nebo ledový salát, a hlavně nadrobno nasekanou cibuli nebo šalotku. Cibuli můžete případně nahradit jarní cibulkou. Poměr surovin záleží na vaší chuti a také na obsahu lednice.

Poté si připravte klasickou octovou salátovou zálivku z octa, vody, soli, pepře, můžete přidat i trochu cukru. Zálivkou přelije salát a dobře promíchejte. Případně salát zakápněte trochou olivového oleje pro ještě lepší chuť. Na salátu si můžete pochutnávat hned, pokud byste ale měli čas, je lepší si jej připravit dopředu a dát jej vychladit a uležet do lednice. Nejlepší je krásně vychlazený a s křupavým pečivem.

Místo octové zálivky majonézová

Salát je sám o sobě vynikající v této osvěžující verzi jen se zeleninou a octovou zálivkou, můžete si do něj ale přidat třeba i kyselé okurky, nakládané houby nebo na kostičky nakrájený sýr. Vyzkoušet ovšem můžete i jiný druh zálivky. Ke špekáčkům se také výborně hodí majonézová zálivka odlehčená trochou jogurtu, jen dochucená solí a pepřem. Jen počítejte s ním, že salát je s ní poněkud vydatnější.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více