Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí klíčení
Zdroj: Pixabay, ivabalk

Naklíčené luštěniny a obiloviny přinášejí organismu mnoho zdravotních benefitů a můžete si je dopřát i v obdobích, ve kterých není možné dostatek vitamínů a minerálních látek získat ze sezónní zeleniny či ovoce. Navíc si z klíčení můžete udělat zábavu, díky které se děti dozvědí něco o fungování přírody.


Proč se pustit do klíčení?

Luštěniny a obiloviny nepochybně patří do pestrého jídelníčku, u mnoha lidí však nejsou oblíbené kvůli horší stravitelnosti a s ní spojenými zažívacími problémy. A právě naklíčení tento problém dokáže eliminovat. A nejen to. Podle portálu healthline.com se klíčením zrn a semen zvyšuje jejich nutriční hodnota a koncentrace bílkovin velmi potřebných zvláště pro děti a jejich optimální růst a vývoj. Tato nutriční bomba se doporučuje od 2 let věku, kdy je na ni trávicí trakt dětí plně připraven.

Klíčky jsou také skvělou náhražkou křupek a dalších pochutin, které tělu nepřináší žádné vitamíny, minerální látky ani energii. A to určitě stojí za vyzkoušení. V neposlední řadě mohou děti v přímém přenosu pozorovat, jak ze zrníčka či semínka během pár dní vznikne nová rostlina a naučit se, co ke svému růstu potřebuje.

Suroviny a potřeby pro klíčení

Pro klíčení nejlépe pořiďte semena či zrna v biokvalitě, ze kterých dostanete to nejlepší, co lze získat. V internetových nebo specializovaných obchodech seženete dokonce suroviny nebo jejich směsi přímo určené ke klíčení.

Z obilovin jsou pro domácí klíčení vhodné pšenice, žito, ječmen a oves. Mezi luštěniny ideální pro klíčení patří adzuki a mungo fazole, hrách, cizrna, neloupaná červená, zelená či černá čočka. Dále lze naklíčit například semínka řeřichy, ředkvičky, pískavice, vojtěšky, červené řepy nebo brokolice. A co budete potřebovat za vybavení na klíčení?

Myslíte-li to s nakličováním vážně a máte v tomto ohledu dlouhodobé ambice, pořiďte si speciální nakličovací sklenice, které jsou vyrobeny tak, aby se předešlo plísním a klíčky měly optimální podmínky pro rychlý růst. Začátečníkům, kteří si chtějí nejprve klíčení vyzkoušet, postačí obyčejná zavařovací sklenice, gumička a kousek čisté gázy.

Domácí klíčení krok za krokem

  1. Přebrání: Před samotným procesem klíčení semena či zrna přeberte a odstraňte poškozené kusy, které by nevyklíčily a mohly by způsobit množení bakterií a plísní.

  2. Namáčení: Semínka nebo zrna namočte do přibližně dvojnásobného množství vody a nechte přes noc působit. Poté propláchněte v sítku a nechte okapat.

  3. Proplachování: Surovinu zbavenou přebytečné vody vložte do zavařovací sklenice, otvor přikryjte gázou a zagumičkujte. Dvakrát denně semena či zrna propláchněte čistou vodou, nechte okapat a opět vraťte do sklenice a zakryjte.

  4. Výběr místa a podmínky: Sklenici dejte na světlé místo, nikoli však na přímé slunce. Ideální teplota pro klíčení je přibližně 20 °C.

  5. Klíčení: Doba klíčení závisí na použité surovině. U většiny se první klíčky objeví nejpozději do 48 hodin. Ke konzumaci jsou vhodné ve chvíli, kdy klíček dosáhne délky asi 1 cm, což bude trvat přibližně 5 dní.

  6. Skladování: Klíčky lze skladovat v uzavřené sklenici v lednici asi 1 týden, aby se však zamezilo jejich znehodnocení, musí se každý den propláchnout a nechat okapat.

Na klíčení řeřichy nepotřebujete sklenici, ale postačí kousek navlhčené vaty, na který malá semínka jednoduše nasypete a každý den pomocí rozprašovače navlhčíte.

Jak využít klíčky do pokrmů?

Klíčky nejsou vhodné na tepelné zpracování, proto je do teplých pokrmů přidávejte až na konci přípravy. Před použitím je naposledy propláchněte, abyste se zbavili případného šlemu vzniklého při skladování.

Klíčky lze konzumovat samotné, nebo na pečivu s máslem, přidávat je do zeleninových salátů, pomazánek, smoothie nebo místo krutonů do krémových polévek. Hodí se do dušených či vařených zeleninových směsí i k masu ve všech jeho úpravách. Lze je použít i jako ozdobu, která zkrášlí jakýkoli pokrm. Klíčky mungo fazolí jsou typickou surovinou v asijské kuchyni, například se bez nich neobejde vietnamská polévka Pho Bo.

Zdroje informací:

healthline.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více