Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Hovězí srdíčka anticuchos byla kdysi jídlem pro otroky. Dnes díky této marinádě nahradí svíčkovou!
Zdroj: Wikimedia Commons, By Carly & Art - originally posted to Flickr as Antichucos - Grilled Beef Heart skewers, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8823127

Grilujete rádi, ale pořád jen samá krkovička není to pravé? Zkuste peruánskou specialitu anticuchos z hovězího srdce. Díky speciální marinádě jde o šťavnatou delikatesu, kterou po prvním ochutnání asi navždy zařadíte do vašich grilovacích receptů.


Hovězí srdce měkké jak svíčková

Anticuchos jsou takové malé špízky, které se mohou dělat z různých druhů mas, obyvkle z hovězího a kuřecího, někdy i z ryb, tradiční surovinou pro jejich přípravu jsou ale na kousky nakrájená hovězí srdce. Pokud máte z této suroviny obavy, že by mohla být tvrdá a trochu žvýkavá, v případě anticuchos se bát nemusíte.

Srdíčka se nejprve nakládají do lehce pikantní marinády, kterou se pak potírají i během grilování, takže je maso tak měkké a křehké, že by se dalo klidně zaměnit se svíčkovou. Obvyklou přílohou k této specialitě jsou na grilu opečené brambory podávané s pikantní omáčkou a kousek kukuřice s velkými jádry.

Špízky na oslavy

Špízky anticuchos jsou tradiční peruánskou specialitou. Prodávají je tu v pouličních stáncích a vozících, grilují je přímo na ulicích a daly by se označit za nejoblíbenější peruánský fastfood. V hlavním městě Peru Limě dokonce existují speciální podniky na tyto špízky, zvané anticucherias. Spotřeba anticuchos stoupá hlavně na konci července během bouřlivých peruánských oslav Fiestas Patrias (Den vlasti), které oslavují vyhlášení nezávislosti Peru, a často probíhají formou různých grilovacích párty.

Specialita od Inků

Kromě Peru jsou anticuchos populární i v Bolívii a původ vzniku této pochoutky se datuje do dob, než k břehům Ameriky doplul Kryštof Kolumbus. V oblasti pohoří Andy si podobný jednoduchý pokrm, lamí maso pečené na klacku na ohni, připravovali původní obyvatelé této oblasti (Inkové) již od dávných dob. Španělští dobyvatelé pak lamu nahradili hovězím, začali maso opékat na bambusových špízech  a obohatili ho o různé druhy koření.

Španělé si tyto špízky připravovali jen z těch nejlepších kousků masa. Přivezli si s sebou ale i otroky z Afriky, na které zbyly jen odřezky mas a vnitřnosti. A právě otroci nakonec vytvořili vlastně z nouze současnou specialitu z hovězích srdcí smícháním různých přísad, které odkoukali nejen od původních obyvatel, ale i od Španělů.

Recept na pravé peruánské anticuchos

V případě, že jste se rozhodli anticuchos vyzkoušet, není na tom nic těžkého. Hovězí srdce koupíte v menších řeznictvích, nabízejí je ale i některé hypermarkety. Pokud byste je nesehnali, můžete použít prostě jen hovězí maso, např. steak z nízkého roštěnce sirloin, nebo i kuřecí maso. Půvab pokrmu tkví stejně nejvíc v marinádě, která dodává masu jemnou pikantní chuť a příjemnou šťavnatost.

A jak na to? Budete potřebovat: 500 g hovězích srdíček, ořezaných a nakrájených na kousky o velikosti asi 5 cm, 6 sušených chilli papriček aji panca (speciální peruánské chilli papričky, které se prodávají i ve formě pasty a nahradit ji můžete případně jinou chilli pastou či papričkami), 4 nasekané stroužky česneku, 1/2 šálku červeného vinného octa, 1 lžičku čerstvě mletého černého pepře, 1 lžičku mletého římského kmínu, 1 lžíci achiote pasty (lze vynechat, ale případně ji seženete na internetu ve specializovaných obchodech s mexickými potravinami), 3 lžíce rostlinného oleje a sůl.

Postup: Všechny přísady na marinádu smíchejte dohromady a v kuchyňském robotu nebo mixéru je rozmixujte na pyré. Kousky srdíček ponořte do marinády nejméně na 1 hodinu a maximálně na jeden den. Pak napíchněte kousky masa na špejle nebo grilovací jehly a vytvořte špízky. Grilujte na hodně rozpáleném grilu bez poklopu z každé strany asi 3 minuty. Během pečení špízy potírejte zbylou marinádou. Podávejte nejlépe s opečenými bramborami.

Zdroje informací:
Newworlder.com
Arousingappetites.com
Honest-food.net

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

30. 8. 2022 15:42

"kukuřice s velkými jádry" - kukuřice nemá jádra, ale zrna :-!:-!:-!

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více