Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

řecký dezert ravani
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Pokud jste navštívili Řecko a ochutnali místní kuchyni, možná vám padl do oka dezert ravani. Podívejte se, jak si přenést nádhernou prázdninovou atmosféru domů a připravit si tuto sladkou dobrotu.


Jaké varianty má ravani

S ravani to není tak jednoduché, jak už to s pokrmy bývá. Ravani (ραβανί) je tradiční řecký dezert, najdete ho ale i pod názvem revani (ρεβανί). Existuje mnoho variací tohoto tradičního řeckého receptu. Nejznámější jsou dvě varianty: ravani s kokosem a ravani s krupicí, který pochází z oblasti Veroia. Obě verze chutnají výtečně, obzvlášť milovníkům velmi sladkých pokrmů a patří pod sirupové řecké dezerty. Řada balkánských dezertů je podobně sladká, příkladem je třeba turecká baklava.

Ravani také můžete najít s typicky řeckou chutí, s mastichou. Jedná se o pryskyřici z keře řečík lentišek (pistácie). Masticha s jedinečnou vůní pochází z jižní části ostrova Chios. Sehnat ji u nás můžete v podobě krystalů, prášku i jako olej.

Jak připravit řecký dezert ravani

Vyzkoušejte extra sirupový řecký kokosový dort, který vyniká jemnou chladivou chutí, texturou a úžasnou vůní. Na těsto budete potřebovat 4 vejce (zvlášť bílky, zvlášť žloutky), 1 hrnek povoleného másla, 2 hrnky cukru, 2 hrnky strouhaného kokosu, 1 hrnek hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a kůru ze 2 pomerančů. Na sirup budete potřebovat: 1 a 1/2 hrnku cukru, 1 a 1/2 šálku vody a šťávu z 1/2 citronu. Navrch: hrst drcených pistácií.

Předehřejte troubu na 180 °C. Protože chcete, aby byl koláč nadýchaný, nedávejte vejce celá, ale ušlehejte bílek. Nejprve ale velmi dobře promíchejte máslo a cukr, aby byla směs nadýchaná, postupně přidávejte žloutky a stále míchejte. Směs dejte stranou. Do jiné mísy dejte bílky a špetku cukru a ušlehejte pevný sníh, dokud nepůjde vytvořit špička, která při převrácení misky nespadne. V jiné misce smíchejte kokos, mouku a prášek do pečiva. Polovinu moučné směsi dejte do másla a zlehka míchejte, dokud se nespojí. Přidejte zbytek směsi a pomerančovou kůru a lehce promíchejte. Nakonec lehce zapracujte sníh.

K pečení můžete použít kulatou dortovou formu o průměru asi 30 cm, ale i pekáč. Vymažte máslem dno a boky. Vysypte moukou zatřeste formou tak, aby mouka pokryla máslo. Přebytečnou mouku vysypte. Formu/pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 40-45 minut, dokud koláč nezezlátne a nebude propečený. Pak nechte dobře vychladnout.

Řecká

Chcete-li se na pár chvil přemístit na letní dovolenou, nejjednodušší způsob, jak to udělat, je uvařit si něco řeckého! Přímořský národ si umí užívat života a je mimo jiné známý obrovským…

Příprava sirupu na ravani

Po vychladnutí dezertu připravte sirup. Do hrnce dejte cukr, vodu a citronovou šťávu, dokud se cukr nerozpustí a sirup mírně nezhoustne. Na dezertu ravani je velmi důležitá dokonalá textura sirupu. Abyste jí dosáhli, nikdy byste sirup během vaření neměli míchat. Pouze ho přiveďte k varu, v horké vodě nechte rozpustit cukr a povařte 5-10 minut, dokud sirup trochu nezhoustne.

Sirup na koláč dávejte zásadně horký, zatímco koláč musí být studený. Hotový moučník ale nejdříve ve formě nakrájejte a až pak zalévejte horkým sirupem. Tak se sirup dokonale vsákne všude. Nalévejte ho velmi pomalu, aby se tekutina stihla rovnoměrně vstřebat. Na závěr posypte koláč drcenými pistáciemi. Počkejte, až dezert vychladne, než ho budete krájet na kousky. Jinak by se vám totiž rozpadl. Dejte ho ideálně do lednice a podávejte druhý den studený se lžící vanilkové zmrzliny.

Druhou verzi ravani s krupicí můžete připravit podle tohoto receptu. Abyste tuto variantu pozdvihli, můžete po upečení zalít dezert citrusovým sirupem a navrch posypat kokosem, celými nebo drcenými mandlemi (nebo pistáciemi).

Zdroje informací:
https://www.196flavors.com/revani/
https://www.mygreekdish.com/recipe/ravani-greek-cake-with-syrup-and-almonds/

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více