Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krůtí roláda
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Lehce stravitelné krůtí maso je významným zdrojem kvalitních bílkovin a v jídelníčku dětí by rozhodně nemělo chybět. Běžná nabídka supermarketů obvykle zahrnuje prsa a stehna, krůta však nabízí daleko více. Pořídíte-li celou krůtu, a zužitkujete všechny její části, ušetříte nemalé peníze.


9 druhů kvalitního masa z jednoho zvířete

Nemáte ve svém okolí farmu nebo jiný zdroj celých krůt? V dnešní době není problém si ji objednat na internetu a nechat přivézt chladícím vozem. Celá krůta vám poskytne suroviny na spoustu chutných jídel a oproti jednotlivým částem zakoupeným v běžných obchodech ušetříte až polovinu nákladů!

Krůta nabízí 9 druhů masa, z nichž každý chutná trochu jinak a je vhodný na jinou úpravu. Nachází se na ní bílé i červené maso v poměru přibližně 70:30, připravíte z ní skvělý vývar a krk i biskup se řadí k vyhlášeným gurmánským specialitám.

Krůtí prsa

Prsa z krůty jsou vhodná na smažení, grilování a dušení. Mají nejmenší podíl tuku a tendenci se při delší tepelné úpravě vysušovat. Tomu lze předejít úpravou na minutku, prošpikováním nebo kombinací s tučnějšími ingrediencemi.

Z krůtích prsou můžete připravit steaky, řízky, nejrůznější rolády, přidat je do zeleninových směsí, rizota, nebo namletá prsa připravit jako zdravější variantu karbanátků či burgerů.

Krůtí horní stehna

Maso z horních stehen je nejlepší pečené, grilované, vařené nebo dušené. Tento druh masa je o něco tučnější než prsa, ale stále patří mezi velmi dietní.

Krůtí perkelt ze stehenního masa doplněný o kysané zelí je tradičním maďarským pokrmem. Vykostěné stehenní maso s kůží se dá připravit jako minutka. Nejprve zprudka osmahněte stranu s kůží, která udrží tuk v mase, poté dopečte z druhé strany dozlatova.

Krůtí spodní stehna

Spodní stehna jsou šťavnatá a oproti jiným druhým trochu tužší. Hodí se na pečení, uzení a delší vaření.

Pečené krůtí spodní stehno je opravdová lahůdka. Pro malé děti je ideální stehna upéct na bramborách nebo kořenové zelenině, čímž získáme v jednom pekáči i přílohu. Těm nejmenším lze obrané maso se zeleninou rozmixovat.

Krůtí maso z boků

Z bočního masa společně s krůtím skeletem připravíte skvělý krůtí vývar, do kterého můžete přidat i křídla a krk.

Krůtí medailonky pod páteří

Ze dvou malých kuliček masa z oblasti bederní páteře vytvoříte šťavnaté medailonky.

Krůtí křídla a letky

Křídla jsou stejně jako u kuřete výborná pečená, grilovaná nebo do zmíněného vývaru. Nachází se na nich velké množství kůže, pod kterou lze po naříznutí vložit nádivku.

Krůtí vnitřnosti

Z vnitřností se využívají játra, žaludek a srdíčko a lze je připravovat podobně, jako kuřecí droby. Vyzkoušejte třeba krůtí játra na cibulce s rýží, paštiku z jater, ze žaludků uvaříte guláš, nebo polévku. Srdíčka jsou nejlepší dušená se zeleninou nebo houbami.

Krůtí krk

Vařený krůtí krk je skvělý na „obíračku“, ale za nás by to byla velká škoda. Nadívaný pečený krůtí krk totiž patří mezi vyhlášené delikatesy i v těch nejlepších restauracích.

Krůtí biskup

Další krůtí specialitou pro opravdové gurmány je pečený biskup, který má na sobě velké množství tuku. Při pečení lze tedy získat vysoce kvalitní krůtí sádlo k dalšímu použití.

Jak upéct krůtu vcelku?

Pečená krůta nebo krocan je v mnoha zemích tradičním vánočním pokrmem. Podává se obvykle nadívaná kaštanovou nádivkou s pečenými bramborami. Nás zaujal recept na pečenou krůtu podle Jamieho Olivera, který kromě šťavnatého masa zahrnuje také zeleninovo-brusinkovou omáčku a masovou nádivku s vůní šalvěje. Vyzkoušejte ho také při první slavnostní příležitosti.

Budete potřebovat celou krůtu o hmotnosti přibližně 4 kg, na omáčku dále 2 cibule, 2 mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 6 stroužků česneku, 4 lístky šalvěje, 3 lžíce brusinkové marmelády, sůl, pepř a olivový olej. Na nádivku si připravte 500 g mletého vepřového masa, 2 červené cibule, 4 lístky šalvěje, 150–200 g strouhanky, hrst sušených brusinek, sůl a pepř. Součástí Jamieho receptu je i ochucené máslo, které vytvoříte z poloviny másla, kůry z jednoho citronu, kůry z jedné mandarinky, špetky soli a pepře. Jak na to?

Nejdříve si připravte ochucené máslo a nádivku. Do změklého másla zapracujte kůru z citronu a mandarinky, osolte, opepřete a nechte ztuhnout v lednici, aby se s ním lépe pracovalo. Na troše oleje orestujte nadrobno nakrájenou červenou cibuli, přidejte natrhanou šalvěj, osolte, opepřete a nechte vychladnout. Přidejte mleté maso, sušené brusinky, strouhanku a rukama důkladně promíchejte. Krůtu potřete olivovým olejem, osolte a opepřete ze všech stran. Pod kůži zasuňte plátky ochuceného másla a lístky šalvěje. Do velkého pekáče vložte nahrubo nakrájenou mrkev, celer, cibuli a česnek, podlijte vodou. Krůtu naplňte nádivkou a položte na zeleninu. Pečte nejprve na 250 °C půl hodiny a poté snižte teplotu na 190 °C a pečte asi 2 hodiny dozlatova.

Krůtu vyjměte z pekáče, zeleninu ochuťte brusinkovou marmeládou a rozmixujte na hladkou omáčku. Pečenou krůtu s nádivkou podávejte přelitou omáčkou s pečenými bramborami.

Zdroje informací:

jamieoliver.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více