Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Samosběry jahod, hrášku nebo okurek nakládaček jsou dnes již poměrně běžnou záležitostí. Víte ale, že jsou i borůvkové farmy? Lesní borůvky tam nenasbíráte, ty velké kanadské, které jinak kupujeme v supermarketech, však ano. Díky jejich velikosti vám aspoň sběr půjde pěkně rychle od ruku.


Borůvky větší než ty lesní

Kanadské borůvky jsou v poslední době poměrně oblíbené. Oficiální název rostliny, tedy keříku, na kterém rostou, zní brusnice chocholičnatá, někdy se jim také říká borůvky velkoplodé. Přestože vypadají jako lesní borůvky, jejich chuť je jiná – jsou sladší a šťavnaté a nejlepší jsou, když si je vychutnáte samotné a čerstvé. Chybu ovšem neuděláte, ani když z nich upečete koláč nebo jimi nazdobíte třeba cheesecake. Dají se i zavařovat a jejich předností je, že se rychle nekazí a v lednici vám i nějakou dobu vydrží, až téměř měsíc.

Pro kanadské borůvky na farmu

Mnoho lidí je pěstuje i na zahrádkách, ale jsou poměrně náročné. Potřebují hlavně dostatek vody, pravidelné zastřihávání a speciální substrát, jinak moc neplodí a hlavně brzy uhynou. Pokud nedosahujete u borůvek velkých pěstitelských úspěchů, nezbývá vám, než si pro borůvky zajít do obchodu. A nebo si je můžete sami nasbírat na speciálních farmách, které se právě na kanadské borůvky zaměřují. Jejich trhání vás vyjde mnohem levněji než, kdybyste je koupili v obchodě, a ještě budete mít dobrý pocit, že k vám borůvky neputovaly z druhého konce světa, ale nasbírali jste si je u nás v Čechách, nebo na Moravě.

Borůvky z Tmaně

My jsme na borůvky vyrazily do obce Tmaň nedaleko Berouna. V místní rodinné farmě pěstují kanadské borůvky hned několika odrůd (odrůdy Patriot, Bluecrop, Bluejay, Spartan, Denise Blue, Chandler). Borůvky dozrávají postupně, takže si sem pro ně můžete zajet skoro po celé prázdniny. Na farmě počítají s tím, že samosběry budou pokračovat i v průběhy srpna, ale záleží samozřejmě na úrodě a na počasí. A pozor, samosběr tu neprobíhá každý den. Většinou je vypisují na středy, případně ještě na další den v týdnu. Předtím, než do Tmaně vyrazíte, se ale raději podívejte na jejich webové stránky Naboruvky.cz, kde vše zjistíte. Pokud prší, sběr samozřejmě neprobíhá.

Kanadské borůvky se sbírají skoro samy

Předností kanadských borůvek z Tmaně je, že jsou pěstovány šetrně bez použití chemikálií. Přesto jsou krásně velké, což je výhoda pro sběrače. Nebudete se muset s jejich trháním lopotit v potu tváře několik hodin, kilovou vaničku nasbíráte za necelou půlhodinu. Keříky jsou také vysoké, což zase ocení vaše záda a navíc si z kanadských borůvek ani nezabarvíte ruce do modra.

Jak probíhá samosběr borůvek?

A jak tedy samosběr probíhá? Borůvky se sbírají do plastových vaniček, které vám na farmě prodají za 5 korun, ale můžete si vzít i vlastní nádobu a nechat si ji před sběrem převážit. Personál vám pak řekne, odkud máte přesně trhat a můžete se do toho pustit. Trhají se jen dobře uzrálé, tmavě zbarvené plody a sbírat by se mělo jen do vaničky, do pusy raději ne. Ale když neodoláte a jednu borůvku ochutnáte, nikdo vám hlavu neutrhne.

Vlastnoručně natrhané borůvky jsou levnější

Kanadské borůvky se snadno trhají ručně, vychytávky jako hřeben na lesní borůvky tu potřebovat nebudete. Nakonec vám borůvky převáží, zaplatíte a můžete domů. Za kilogram vámi natrhaných borůvek zaplatíte 150 Kč. Pokud by se vám do sběru nechtělo nebo na něj nemáte čas, můžete si tu koupit rovnou naplněné vaničky. V tom případě za 1 kg zaplatíte 200 Kč. I tak vás borůvky vyjdou levněji než v obchodě a navíc jsou všechny krásné a nepomačkané.

Kam ještě na kanadské borůvky

V případě, že to máte na Berounsko daleko, můžete vyrazit i na jiné farmy na mnoha místech republiky. V borůvkové farmě Samšín u Pacova se musíte na sběr předem objednat. Stačí jim na napsat na email info@zahradnictvi-samsin.cz nebo volat na telefonní číslo +420 775 351 710. Za borůvky tu zaplatíte 140Kč/kg.

Na Moravě si zase můžete borůvky natrhat na borůvkové farmě v Postoupkách u Kroměříže (Farmaboruvka.cz). I zde se musíte na samosběru předem domluvit, samosběry by ale měly trvat až do září. Kilogram borůvek vás bude stát 180 Kč.

V Jihomoravském kraji již dozrávají borůvky na samosběr ve Slunečné farmě ve Velkých Bílovicích. Bližší informace najdete na jejich facebookovém profilu.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více