Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

plněné cukety
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Jednou ze skvělých možností, jak si užít tuto výbornou zeleninu, jsou plněné cukety. Vytvoříte z nich takové cuketové lodičky a už jen naplníte jednou ze tří lahodných náplní, které pro vás máme.


Jak připravit cuketu

Cuketa je velmi variabilní zeleninou, dá se použít ve sladkých i slaných variantách. Z těch slaných jsou báječným pokrmem plněné lodičky, které nabízejí spoustu možností. Může se jednat o vegetariánské recepty, ale i o recepty s masem. Ideální velikostí cukety je ta střední, protože velká cuketa není chuťově nejlepší, moc malá cuketa se zase spíše hodí na jiné pokrmy.

Jak vyrobit plněnou cuketu

Příprava plněné cukety je vlastně takovou skládačkou. Nejdříve podélně rozpůlte cuketu, pak z ní vydlabejte dužinu tak, aby po okraji zůstalo vždy zhruba 0,6 cm. Vytvořte náplň podle receptu. Pomažte cuketu olivovým olejem a okořeňte, jak napovídá recept. Většinou se jedná o sůl a různé bylinky. Vložte náplň do cukety a dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Zhruba po 30 minutách pekáč vyndejte, posypte sýrem a vraťte do trouby na dopečení. Existuje ale množství variant s nejrůznějšími obměnami. Třemi z nich se můžete inspirovat. 

Cuketa se zeleninou a slaninou

Téměř vegetariánská verze. Cuketa plněná zeleninou, sýrem a přikrytá slaninou je mimořádně lákavá dobrota. Na přípravu budete potřebovat 3 střední cukety, 220 g smetanového sýru, 1/2 hrnku jemně nakrájeného artyčoku, 1/2 hrnku pokrájeného špenátu, 1 hrnek strouhané mozzarelly, 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu, 1 rozdrcený česnek, 1/2 lžičky červené papriky a na ozdobu, mletý pepř a sůl. Případně na dokončení 12 plátků slaniny.

Předehřejte troubu na 175 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Rozřízněte a vydlabejte cuketu. Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, artyčok, špenát, mozzarellu, parmazán, česnek a červenou papriku. Opepřete a osolte, dobře promíchejte. Směs dejte do cuketových lodiček a každou obalte 2 plátky slaniny. Dejte do trouby péct na 35-40 minut, nebo dokud cuketa nezměkne. Slanina by měla být křupavá. Podávejte mírně vychladlé.

Cuketová lodička v řeckém stylu

Cuketa výborně chutná i s masem. Tyto varianty se většinou dělají tak, že vydlabanou cuketu dáte předpéct, na pánvičce zpracujete masovou směs a tu nandáte do cukety a vše vrátíte do trouby. A co na recept potřebujete? Připravte si 3 podélně rozpůlené cukety, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/2 nasekané cibule, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 hrnky (250 g) vařeného najemno pokrájeného kuřete (můžete využít zbytek kuřete z předchozího vaření), 1 lžičku oregana, malou plechovku cizrny, půl hrnku rozpůlených oliv, půl hrnku rozpůlených cherry rajčátek, hrnek rozdrobeného sýru feta, ½ citronu, ¾ hrnku jemně nakrájené okurky, mletý pepř a sůl. Na posypání na talíři posekané čerstvé snítky kopru.

Předehřejte troubu na 175°C. Nakrájenou a vydlabanou cuketu dejte do pekáčku, pokapejte olejem, osolte a opepřete, dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 12 minut, dokud nejsou cukety téměř měkké. Vyndejte z trouby. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a osmažte ji doměkka. Přidejte česnek a vařte zhruba minutu. Přidejte vydlabanou cuketu a vařte do nazlátla. Přidejte kuřecí maso, cizrnu, rajčata, olivy a oregano. Občas míchejte a vařte, dokud se směs nezahřeje. Vezměte cukety, kuřecí směs do nich přesuňte a posypte fetou. Vraťte do trouby a pečte, dokud se sýr nerozpustí, asi 10 minut. Můžete pokapat citronem, ozdobit okurkou a koprem. Podávejte teplé.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Cuketa s masovými kuličkami

Máte rádi masové kuličky? Většinou se podávají s omáčkou a přílohou. V tomto receptu je to trochu jinak. Cuketa je naplněna masovými kuličkami a ty jsou zality omáčkou marinara. Neobvyklé, ale skvělé. A jak si pokrm připravíte? Budete potřebovat 3 střední cukety, 1 lžíci extra panenského olivového oleje, 1/2 lžičky italského koření (nebo směsi oregana, bazalky, rozmarýnu, petrželky a tymiánu), 1/2 lžičky česnekového prášku, 450 g mletého hovězího masa, ¼ hrnku nasekané petrželky (+ navíc na ozdobu), 1 vejce, 2 nasekané stroužky česneku, ½ lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, 2 hrnky omáčky marinara podle tohoto receptu, 1 hrnek strouhané mozzarelly, ½ hrnku strouhaného parmezánu, pepř a sůl.

Předehřejte troubu na 175 °C. Cuketu nakrájejte a vydlabejte. Vnitřek dejte bokem. Cuketu dejte do zapékací mísy, pokapejte olivovým olejem a dochuťte italským kořením, česnekovým práškem, pepřem a solí. Pečte zhruba 12 minut, dokud nejsou cukety téměř měkké. Vyndejte je z trouby. Připravte kuličky: v míse smíchejte maso, petržel, vejce, česnek, červenou papriku a sůl a vytvarujte 24 masových kuliček. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte masové kuličky v jedné vrstvě a dobře je ze všech stran opečte. Měly by nakonec mít křupavou kůrku. Trvá to zhruba 2 minuty z každé strany. Zalijte marinarou a míchejte, dokud nejsou masové kuličky zcela obalené omáčkou. Vařte dalších 10 minut. Dejte pryč z plotny. Cuketové lodičky naplňte masovými kuličkami s marinarou a posypte mozzarellou. Dejte do trouby, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec ozdobte parmazánem a petrželkou a podávejte horké.
Pokud byste rádi z cukety vyzkoušeli něco zcela jiného, zkuste třeba cuketové kuličky v omáčce marinara.

Zdroje informací:
https://www.delish.com/
https://www.loveandlemons.com/

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si