Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Quesadilla
Zdroj: Freepik, timolina

Po náročném dni už nezbývá mnoho času a energie na dlouhé vaření večeře, přesto nemusíte odbývat rodinu přípravou polotovarů nebo rohlíkem s máslem. I večeře by měla být pestrá, plnohodnotná a zasytit děti na celou noc. Jak si poradit s hladovými krky, když není času nazbyt?


Co by měla večeře pro děti obsahovat

Složení večeře je z hlediska správné výživy stejně důležité, jako všechna ostatní jídla během dne. Večeře by měla pokrýt 15 – 20 % energetického příjmu s ohledem na příjem za celý den. Jako u každého jídla by se měla i večeře skládat z bílkovin, sacharidů a tuků, být pestrá a obsahovat důležité vitamíny a minerální látky. Myslíte si, že se takové jídlo nedá připravit do 10 minut? Přesvědčíme vás o opaku.

Pomazánka jako první pomoc

Nejrůznější pomazánky jsou vděčné díky rychlé přípravě i tomu, že do nich můžete spotřebovat suroviny, které se doma běžně nachází. O dostatek bílkovin a zdravých tuků se postará například tuňáková, šunková či avokádová pomazánka doplněná o smetanový sýr, cottage nebo tvaroh. Tu už stačí jen obohatit o čerstvou zeleninu a namazat na pečivo, které obsahuje potřebné sacharidy.

Zapečené tousty naslano i nasladko

Toustovač je v domácnosti s dětmi skvělým pomocníkem, když občas nestíháte. Malí hladovci jistě ocení tousty s chutí pizzy. Tousty potřete rajčatovým pyré smíchaným s bazalkou, obložte šunkou, sýrem, tenkými plátky rajčat a zapečte v toustovači. Přidat můžete cokoli, co mají děti rády na pizze, např. sterilovanou kukuřici, krátce orestované žampiony, spařený a vody zbavený špenát apod.

Tousty lze připravit i nasladko. Vyzkoušejte třeba jablečné tousty s arašídovým máslem nebo na náplň použijte tenká kolečka banánů a domácí marmeládu.

Vitamínová bomba na závěr dne

Má vaše dítě deficit vitamínů a minerálních látek, protože přes den nesnědlo dostatek ovoce a zeleniny? Dožeňte to večer například zeleninovým smoothie nebo pestrým salátem, do kterého pro zasycení můžete přidat i těstoviny. Ty jsou hotové během chvilky a při vaření stihnete nakrájet vše ostatní. Těstoviny po uvaření propláchněte studenou vodou a salát můžete rovnou podávat. Smíchat ho lze také s bílým jogurtem nebo trochou zakysané smetany.

Vajíčka na různé způsoby

Vejce jsou na přípravu rychlá, snadná a z hlediska nutričních hodnot prospěšná. Na večeři je můžete připravit v podobě míchaných vajec, pomazánky, přidat je lze do salátu i toustu, nebo z nich udělejte luxusní sýrovo-vaječnou omeletu. Přidáním trochy perlivé vody bude omeleta krásně nadýchaná.

Těstoviny nikdy nezklamou

Většina druhů těstovin je do 10 minut uvařená a během této doby hravě stihnete uvařit rychlou omáčku, ať už použijete rajčatové pyré, drcená rajčata z konzervy nebo se pustíte do smetanové omáčky. Výborná je například omáčka na těstoviny ze špenátu, smetany a krémové ricotty. Na troše oleje nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte listový špenát, nechte „zvadnout“, přimíchejte ricottu a zřeďte smetanou. Osolte, opepřete a nechte chvilku provařit.

Ryba jako zdravá plnohodnotná večeře

Losos, pstruh, treska nebo candát...ryby jsou nejen zdravé a chutné, ale také jejich příprava je velmi rychlá a nenáročná. Tu ještě uspíšíte tím, že filet nakrájíte na menší kousky a zprudka opečete na pánvi s trochou oleje. Rybu podávejte s těstovinami, zeleninovým salátem nebo kuskusem, který se pouze zalije horkou vodou a nechá pár minut nabobtnat.

Oblíbené rychlopolévky

Krémové polévky, které jsou hotové během pár minut, lze doplnit o krutony ze staršího chleba, aby více zasytily. Nejrychleji připravíte rajčatovou polévku z hotového pyré, špenátovou, pórkovou a hráškovou polévku. Pro tyto účely se vždy hodí mít v mrazáku zásobu zeleninového nebo masového vývaru, který krémové polévce dodá skvělou chuť.

Mexická quesadilla [kesadíja]

Základem tradičního mexického pokrmu je tortilla a sýr. Další ingredience záleží vždy na individuálních chutích a možnostech. Do quesadilly se přidává například i orestované kuřecí maso, ale chcete-li ušetřit čas, vyzkoušejte vegetariánskou verzi. Na 4 porce budete potřebovat 4 tortilly, 300-400 g strouhaného čedaru nebo goudy, 2 rajčata, 2 lžíce kukuřice a 1 jarní cibulku.

Rajčata zbavená semínek a cibulku nakrájejte nadrobno. Tortillu dejte na rozehřátou pánev bez tuku, polovinu posypte trochou sýra, na něj rozprostřete rajčata, cibulku a kukuřici, posypte opět sýrem a volnou polovinu tortilly obracečkou překlopte přes náplň. Tortillu obraťte a lehce zmáčkněte, aby se sýr nalepil na placku. Hotovou quesadillu nakrájejte na trojúhelníčky.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si