Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní okurkový džem: Netradiční způsob, jak zpracovat velkou úrodu této zeleniny
Zdroj: Toprecepty, Simply Food

Pěstujete na zahradě okurky? Tato oblíbená letní zelenina má široké možnosti využití. Osvěží každý salát, ozdobí drink a limonáda z ní je přímo luxusní nápoj do horkých letních dnů. Ty malé se nakládají do láku, pokud vás láká vyzkoušet něco netradičního, zpracujte okurky do pikantní marmelády.


Okurky jsou výborné i nasladko

Okurky jsou sice zelenina, kterou tak nějak logicky zpracováváme obvykle naslano. Kupodivu to ale jde i nasladko – ostatně tak oblíbený okurkový salát připravujeme rovněž se sladkokyselou zálivkou. Důkazem, že okurky nasladko vůbec nechutnají špatně, je i v poslední době tak oblíbená okurková limonáda. A přesně na kombinaci sladkého a kyselého je založena i okurková marmeláda.

Místo okurek v láku

Pár okurek ze zahrádky zpracujete snadno, co když se vám ale letos okurková sklizeň výjimečně vydařila? Menší okurky obvykle nakládáme do sladkokyselého nálevu nebo je necháváme kvasit na kvašáky. Pokud vám okurky trochu přerostly, můžete si je uskladnit na horší zimní časy ve formě marmelády. Okurková marmeláda nebo spíš džem je rychlým způsobem, jak naložit s přebytkem okurek. Navíc je jeho příprava poměrně snadná a získáte netradiční pochoutku a alternativu k běžným zavařeninám z ovoce.

Na džem raději malé okurky nakládačky

Vzhledem k tomu, že okurky obsahují poměrně hodně vody, nepouštějte se v případě vaření okurkového džemu do experimentů, jako je dlouhé vaření marmelády až do ztuhnutí, které lze aplikovat u ovoce, jako jsou jahody nebo jablka, ale vsaďte na starý dobrý pektin. Jen tak bude marmeláda dostatečně tuhá. Nesnažte se také šetřit s cukrem. Ten zvýrazní chuť okurek, přílišnou sladkost pak zmírníte přidáním octa, a vytvoříte tak vynikající sladkokyselou chuťovou kombinaci. Pokud chcete mít dostatečně tuhou marmeládu, je lepší použít menší okurky nakládačky, které nejsou tak vodnaté. Džem ale připravíte i ze salátové okurky.

Okurky ochutí máta i vanilka

Samotný okurkový džem by ale byl příliš fádní, proto je třeba mu dodat ještě nějakou zajímavou příchuť. K okurkám se přímo báječně hodí máta, která ještě víc podtrhne svěžest džemu. Trochu zvláštní, ale přesto velmi chutná kombinace vznikne, když v džemu povaříte vanilkový lusk. Výraznější chuti napomůže zázvor a milovníci pálivého rozhodně neudělají chybu s chilli papričkami.

V závislosti na tom, jak džem ochutíte, se odvíjí i možnosti jeho použití. Ten s vanilkou si můžete klidně namazat třeba i na křupavý toast nebo na bagetu, výraznější verze se ale budou spíš hodit ke grilovanému masu, jako dip k sýrům nebo krekrům. Můžete si jej vmíchat i do jogurtu a vytvořit si tak úžasnou svěží snídani, nebo ji použít i do salátové zálivky.

Recept na okurkový džem s mátou

A jak tedy neobvyklý okurkový džem připravíte? Pokud se rozhodnete pro verzi s mátou, budete potřebovat: 4 šálky nakrájené nebo nastrouhané okurky, oloupané a zbavené semínek, ½ šálku citronové šťávy, ½ šálku jablečného octa, 4 šálky cukru, 50 g citrusového pektinu v prášku a 3 polévkové lžíce jemně nasekané máty.

Postup: Ve velkém hrnci smíchejte najemno nakrájené okurky, citronovou šťávu, jablečný ocet a pektin. Přiveďte k varu a směs lehce pomačkejte lžící nebo šťouchadlem na brambory. Povařte při vyšší teplotě asi 1 minutu. Přisypejte cukr, zamíchejte a vše najednou opět přiveďte k varu. Vařte 1 minutu. Směs odstavte z ohně a seberte z ní pěnu. Vmíchejte mátu. Směs nalijte do vymytých vysterilovaných sklenic, uzavřete a sklenice otočte na chvíli dnem vzhůru. Případně můžete ještě sklenice s džemem sterilovat v hrnci s vodou při teplotě 80 °C. Stačí přibližně 10 minut, u větších sklenic o trochu déle. Prodloužíte tím trvanlivost džemu.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více