Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 skvělých vychytávek, jak prakticky nakrájet meloun: Vytvoříte z něj nanuky, ozdoby i korpusy na dort
Zdroj: Freepik, rawpixel.com

Zbožňujete melouny, ale nejvíc si na nich pochutnáváte jen, když vám je někdo naservíruje rovnou úhledně nakrájené na kostičky? Pokud s konzumací melounů tak trochu bojujete, možná vám přijdou vhod tipy, jak meloun nápaditě nakrájet a následně i servírovat, aniž byste byli ulepení od sladké šťávy.


Jak si nejlépe vychutnat meloun

Meloun se právem řadí k nejoblíbenějším druhům letního ovoce, a to i přesto, že jde ve skutečnosti o zeleninu. Vzhledem k jeho velikosti se ale do jeho krájení nikomu moc nechce. V dětství jsme jej většinou konzumovali rozdělený na půlměsíce, kdy se sladká dužina jen vykusovala, šťáva kapala na zem a pecičky se plivaly všude kolem. Pokud chcete jíst meloun trochu kultivovaněji, je lepší jej nějak šikovně naporcovat, aby se snadno jedl a dobře padl do ruky. Máme pro vás několik možností, jak na to.

Meloun na slupce

Chcete si trochu usnadnit krájení melounu a vylepšit způsob podávání? Vyzkoušejte tento jednoduchý způsob, při němž vám nebude téct šťáva všude kolem. Meloun položte na prkénko a rozpulte jej. Připravené půlky pak ještě rozkrojte napůl. Vzniklé čtvrtiny melounu pak krájejte na plátky o šířce přibližně 2 cm, řezy provádějte až k bílé části melounu. Jednotlivé řezy pak vysuňte do stran, aby se lépe vyjímaly. Meloun můžete rovnou podávat na slupce. Jak na to se podívejte ve videu:

Praktické melounové řezy

Pokud se při konzumaci melounu chcete vyhnout tomu, že budete mít prsty ulepené od lepkavé šťávy, je lepší meloun nakrájet na kousky a ponechat na nich slupku. Jak na to? Meloun rozpulte a jednu půlku položte na prkénko řeznou stranou dolů. Pak meloun nakrájejte na plátky široké 2,5 - 3 cm. Poté prkénko otočte o 90° a nakrájejte meloun opět na plátky široké 2,5-3 cm (křížem přes ty první). Meloun při krájení přidržujte tak, aby se vám nerozsypal. Dostanete krásné úhledné hranolky, které si jednoduše můžete vytahovat za slupku, aniž byste se ušpinili. Názorný postup si prohlédněte zde: 

Melounové ozdoby

Z melounů snadno vytvoříte i efektní ozdoby na poháry, do drinků nebo na různé ovocné mísy. Snadno je uděláte pomocí vykrajovače na melouny, s ním jednoduše vykrojíte malé úhledné kuličky. Ty můžete také servírovat v půlce vydlabané melounové slupky. Efektní ozdoby ovocných mís vytvoříte i ze samotných melounových slupek. Inspirovat se můžete v následujícím videu.

Melounové nanuky

I když dětem obvykle nevadí být po konzumaci melounu upatlané až za ušima, maminky to moc rády nevidí. Chcete-li dětem naservírovat meloun tak, aby se při jeho pojídání co nejméně ušpinily a znečistily okolí, připravte jim snadné melounové nanuky. Meloun jen nakrájejte i se slupkou na čtvrtky a ty pak příčně na trojúhelníkové plátky o tloušťce asi 2 cm. Slupku pak zespod lehce nařízněte, aby se do ní dalo vsunout nanukové dřívko a můžete podávat. Melounové nanuky můžete vylepšit tím, že je pokapete rozpuštěnou čokoládou a třeba i posypete nasekanými oříšky. 

Melounový dort

Pokud v létě plánujete oslavu narozenin a počasí předpovídá vedra, většina lidí řeší, jaký udělat dort? Na ty čokoládové nebo máslové v horku nikdo chuť nemá, takže v letních měsících spíš volíme ty zdobené ovocem. Ještě lepší a víc osvěžující varianta je z ovoce rovnou vytvořit celý dort. Takový dort bez mouky ocení i bezlepkáři a navíc je i mnohem zdravější.

Z velkých vodních melounů bez pecek můžete snadno vyřezat korpus, který bude vypadat jako ten klasický z těsta. A pokud jich uděláte víc, postavíte je na sebe a spojíte třeba špejlemi, vznikne vám luxusní vícepatrový dort. Ten už pak jen nazdobíte malinami, jahodami, ostružinami a máte nádherný letní dort jen z ovoce. Chcete-li, aby dort víc připomínal ten klasický, můžete melounový korpus potřít šlehačkou dotuha ušlehanou s cukrem a teprve pak dozdobit ovocem, případně plátky mandlí nebo nastrouhaným kokosem.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si