Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Margarita je nejlepší drink do horkých letních dnů. Zkuste jej podle těchto receptů ve verzi s pivem nebo s chilli
Zdroj: Unsplash, Brian Jones

Teplé letní večery přímo vyzývají k pořádání večírků a venkovních párty. Kromě dobrého jídla na nich nesmí chybět ani něco osvěžujícího k pití. Zárukou dobré nálady na akci jsou různé drinky. Pokud váháte, který namíchat, možná vás osloví margarita. A co ji rovnou zkusit v pikantní verzi?


Margarita patří mezi neoblíbenějšími drinky světa

Pokud nechcete na party moc kombinovat, zvolit si vhodný drink na celý večer není snadné. Vybírat můžete z novinek i z léty prověřených drinků mnoha chutí a kombinací. Chcete-li se ale vyhnout ranní bolesti hlavy, je lepší popíjet koktejl namíchaný jen z pár ingrediencí. A právě taková je margarita. Tento slavný mexický koktejl patří mezi 10 nejoblíbenějších drinků světa a populární je natolik, že pro něj byla extra navržena sklenička ve tvaru kaktusu.

Nejlepší koktejl z tequily

Tvar kaktusu není v případě margarity čistě náhodný. Základem tohoto koktejlu mexického původu je totiž mexický národní destilát tequila vyrobený ze šťávy z agáve, kterou mnozí mylně považují za kaktus. Inspirací tomuto koktejlu svěžímu díky limetkové šťávě však byly americké drinky označované jako Daisy, které sice místo tequily obsahovaly jiné destiláty, limetková šťáva v nich ale nechyběla. A právě z anglického slova daisy, které znamená sedmikráska, vznikl název populárního mexického drinku. Sedmikráska se totiž ve španělštině řekne margarita.

Tajemný původ margarity

Jak už to tak bývá, samotný původ drinku však úplně jasný není a mnoho barů i barmanů si nárokuje zásluhy na jeho objevení. Jisté je, že recepty na margaritě podobné drinky se objevovaly v mnoha knihách a pod různými názvy, např. Picador, od třicátých let minulého století. První opravdový recept přímo na margaritu byl otištěn roku 1953 ve slavném časopise pro pány Esquire.

Kdo byla ta slavná Margarita?

Teorie o jejím vzniku se však rozcházejí, vždy v nich ale figuruje žena, na jejíž počest nějaký barman koktejl vytvořil. Některé z teorií i popírají příběh o sedmikrásce, když tvrdí, že drink dostal jméno po jisté Margaritě. To, zda to byla mexická showgirl Rita de la Rosa, na jejíž počest drink namíchali v podniku Jose Cuervo roku 1938, nebo americká herečka a zpěvačka Peggy Lee, která milovala podobný koktejl s koňakem známý jako Sidecar, už ponecháme na vaši fantazii. Nejdůležitější je, že se nám tento úžasný drink dochoval až do dnešních dnů a dodnes nechybí snad na žádném koktejlovém menu.

Margarita jako ledová tříšť

Margarita není žádný složitý koktejl a je důkazem tvrzení, že v jednoduchosti je krása. K tomu, abyste si mohli užít její úžasnou chuť, vám stačí jen pár ingrediencí – kromě tequily biano (v některých receptech se používá i uleželá tequila reposado) je to již zmiňovaná limetková šťáva a pomerančový likér Triple sec nebo Cointreau. Ten je možné nahradit i podobným likérem s pomerančovou chutí a vůní Curacao, známým pro svou typickou modrou barvu. Modrá je po něm i margarita, které se pak říká zcela jednoduše anglicky Blue margarita. Dokonalý letní nápoj vám vznikne, když se drink rozmixuje s ledem. Tato varianta je pak vynikající alkoholickou alternativou ledové tříště. Originál je sice jen citrusový, ale vylepšená mangem či jahodami stojí margarita rovněž za hřích.

A co třeba margarita s pivem?

Díky jednoduchosti původního drinku se může margarita pochlubit i mnoha dalšími verzemi. Pokud vám doma chybí pomerančový likér, vytvořte si Skinny Margarita jen z tequily, limetkové šťávy a trochy agávového sirupu, případně pomerančové šťávy. Pokud do ní vmícháte vyhlášené mexické pivo Corona, vznikne vám pivní margarita neboli Beermarita. Drink si vlastně snadno můžete upravit podle své chuti. Všechny suroviny se pak jen protřepou v šejkru, mohou se ale i rozmixovat v mixéru. Hotová margarita se nejčastěji podává ve speciální nízké a široké sklenici (zvané Margarita glass) obvykle na vysoké stopce. Okraje sklenice se pak potřou citronovou či limetkovou šťávou a pak se obtisknou do soli. Díky tomu se na okraji vytvoří efektní krusta, která zvýrazní při popíjení chuť samotného drinku.

Jalapeño margarita

Protože je mexická kuchyně poměrně pikantní a libuje si v chilli papričkách, není divu, že svou pálivou verzi má i margarita. Pokud máte pikantní chutě rádi, můžete si ji zkusit podle následujícího receptu. Ti, kteří jim nefandí, mohou papričky vynechat. Připravte si: 60 ml stříbrné tequily, 3 polévkové lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy, 1 velkou nebo 1 a 1/2 malé limetky (nepoužívejte však balenou limetkovou šťávu, která nemá tak dobrou chuť), 1 lžíci čerstvě vymačkané pomerančové šťávy asi z 1/2 menšího pomeranče, 1 a 1/2 lžičky agáve sirupu, případně 2 lžičky, pokud dáváte přednost sladší margaritě, 1/4 až 1/2 papričky jalapeño nakrájené na tenké kulaté plátky, sůl a kousek limetky na ozdobu sklenice a led.

Postup: Nejprve si připravte skleničky. Na malý talířek nasypte tenkou vrstvu soli. Plátkem limety potřete horní okraj sklenice, aby se navlhčil, a pak ponořte sklenici do soli tak, aby se sůl na okraj přilepila po celém obvodu. Sklenici naplňte ledem. Do šejkru dejte další led. Přidejte tequilu, limetkovou šťávu, pomerančový džus, agáve a plátky jalapeño. Pevně uzavřete a 30 sekund  intenzivně protřepávejte. Přeceďte do sklenice s posoleným okrajem. Sklenice navíc ozdobte plátky limetky a dalšími plátky papriček jalapeño.

Zdroje informací:
Nationalmargaritaday.com
Alkohol.cz
Diffordsguide.com
Patrontequila.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více