Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na šťavnaté pastitsio: Fantastické řecké „lasagne“ připravíte rychleji, než italský originál a pochutnáte si stejně!
Zdroj: Wikimedia Commons, By Katrin Morenz from Aachen, Deutschland - Greek: Pastitsio, CC BY-SA 2.0

Na první pohled byste řecké pastitsio od italských lasagní nerozeznali. Až při bližším zkoumání odhalíte, že se pod křupavou zapečenou horní vrstvou neskrývají těstovinové pláty, ale těstoviny s otvorem uprostřed, známé jako makarony. Navíc je pastitsio specifické i použitým kořením.


Pastitsio rychleji než lasagně

Pastitsio patří do skupiny zapékaných pokrmů, stejně jako jeho nejbližší řecká příbuzná musaka s bramborami a lilkem. Tyto dvě ingredience sice v pastitsiu nejsou, obě speciality ale obsahují mleté maso dušené s rajčaty, bešamel ochucený muškátovým oříškem a spojuje je také opojná vůně skořice. Oproti lasagním má ještě pastitsio jednu velkou výhodu, nemusíte někollik hodin vařit boloňské ragú se zeleninou. Směs na pastitsio se vaří jen krátce, což jí ovšem na chuti nijak neubírá.

Místo lasagní makarony

I když je pastitsio samostatnou specialitou, jeho původ lze hledat právě v Itálii u italských lasagní. Pastitsio je vlastně těstovinový koláč podobná lasagním a i jeho název je odvozen z italského výrazu pro těstoviny – pasta. Na rozdíl od lasagní ale do pastitsia patří duté těstoviny makarony a ostatně i původní řecký název pokrmu zní makaronia pasticio me kima. Pastitsio patří do skupiny podobných koláčů nazvaných italsky pasticcia, které ani nemusí být s těstovinami, mohou se připravovat nejen s mletým masem, ale třeba i s rybou a receptury na ně jsou doložené již ze 16. století. Populární jsou v různých verzích v celém Středomoří. Na podobném pokrmu si pochutnávají třeba v Egyptě, v Turecku nebo na Balkáně.

Koláč s těstovinami a mletým

Řecké pastitsio je ale trochu specifické a jeho současnou podobu vynalezl řecký šéfkuchař Nikolaos Tselementes, který působil na počátku 20 . století a napsal několik kuchařských knih. Díky svému studiu ve Francii byl ovlivněn francouzskou kuchyní a jen díky němu se řecké hospodyňky naučily připravovat třeba bešamelovou omáčku. Kromě moderní verze pastitsia je i autorem současné podoby musaky. Původní pastitsio totiž vypadalo úplně jinak, mělo podobu koláče s těstovinami, játry, masem, vejci a sýrem, neobsahovalo bešamel a balilo se do řecké varianty listového těsta – těsta filo.

Zkuste pastitsio podle původního receptu

Současné pastitsio je pro Řeky důležitým pokrmem, který se připravuje při slavnostnějších příležitostech a o svátcích, každá rodina má svůj postup a recepty na pastitsio se mezi řeckými hospodyňkami dědí z generace na generaci. Pokud jste na něj dostali chuť, můžete si je také připravit podle originálního řeckého receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 500 g makaronů nebo penne, 1 lžičku soli, 1 šálek strouhaného parmezánu, 2 rozšlehaná vejce, 1 lžíci strouhanky, na omáčku: 1 kg mletého hovězího masa, 1 nakrájenou cibuli, 1 plechovku drcených rajčat, 1 lžíci rajčatového protlaku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci cukru, 150 ml bílého vína, 1 tyčinku skořice nebo 1 žičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 2 bobkové listy, sůl a pepř, na bešamel: 900 ml mléka, 100 g hladké mouky, 100 g másla, 1 šálek strouhaného parmezánu, čerstvě mletý muškátový oříšek, sůl a bílý pepř.

Postup: Přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody a dejte do ní vařit makarony. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, sceďte je a vraťte zpět do hrnce. Nechte vychladnout a přidejte k nim rozšlehaná vejce a sýr, těstoviny promíchejte a odložte stranou. Na pánev nalijte olivový olej, přidejte cibuli a trochu soli. Cibuli osmahněte do měkka. Přidejte mleté maso a pomocí lžíce oddělte mleté maso tak, aby bylo na velmi malé kousky. Mleté maso opečte a poté k němu přidejte rajčatový protlak, drcená rajčata, koření, bobkové listy, víno, cukr, sůl a pepř. Vše promíchejte a nechte vařit, dokud omáčka nezhoustne.

Připravte si bešamel. V hrnci nebo v mikrovlnné troubě zahřívejte mléko, dokud není teplé, ale ne vařící. Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte mouku. Mouku lehce osmahněte. Pomalu začněte přilévat teplé mléko a průběžně šlehejte, aby se ve směsi neudělaly hrudky. Když je omáčka hotová, odstavte z ohně a přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a sýr. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Předehřejte troubu na 200 °C.

Dno zapékací formy potřete olivovým olejem a posypte strouhankou. Přidejte polovinu těstovin a rozprostřete je tak, aby byla většina dna pokryta těstovinami. Přidejte masovou omáčku a rovnoměrně ji rozetřete na těstoviny. Navrch dejte zbývající těstoviny a opět je rovnoměrně rozprostřete. Nakonec vše zalijte bešamelovou omáčkou. Pečte v troubě 50 minut až 1 hodinu, dokud není povrch těsta pěkně zlatavý.

Zdroje informací:
Thecookbookkitchen.com.au
Mygreekdish.com
Themediterraneandish.com
Treccani.it
Řecká kuchyně Marthy Elefteriadu

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat