Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pozor na jedovaté cukety! V některých se může ukrývat až smrtelné nebezpečí. Jak poznáte ty špatné?
Zdroj: Freepik, freepik

Sezona cuket je v plném proudu a mnozí si užívají svých pěstitelských úspěchů a zpracovávají cukety na všechny možné způsoby. Cukety jsou takřka univerzální zeleninou, která se do použít do sladkých i slaných pokrmů. Ovšem neplatí to vždycky. Jsou chvíle, kdy byste se této zeleniny měli raději vzdát.


Cuketa – zelenina s univerzálním použitím

Cukety nebo také cukíny se řadí mezi oblíbené letní druhy zeleniny. V obchodech je seženete sice celý rok, ale jen v letním období jsou v nejlepší kondici a můžete hlavně využívat české plody. Cukety nejsou nijak náročné na pěstování, rostou rychle a obstojnou úrodou se tak může pochlubit i zahradnický začátečník. Zelenina podobná okurce řadící se mezi tykve obecné může dorůstat až do obřích velikostí. Cukety jsou krásně křehké a šťavnaté, hlavně ty mladé, které jsou vhodné i ke konzumaci zasyrova. Vynikající jsou v salátech, ale i v různých zeleninových směsích. Ty větší je nutné nějak tepelně zpracovat. Díky její neutrální chuti se ale dají připravit na mnoho způsobů.

Jedovaté látky v cuketách

I když je těžké tomu uvěřit, ale i tak nevinně vyhlížející zeleninou, jako je cuketa, se může člověk otrávit, což dokládají i některé případy ze zahraničí. Ne každý totiž ví, že cukety mohou obsahovat stejně jako další rostliny z čeledi tykvovitých (okurky, melouny, dýně) nebezpečné toxické látky zvané kukurbitaciny. Tyto toxiny nejsou v rostlině jen tak náhodou. V cuketách se jedovaté látky vytvářejí jako jedna z forem ochrany před býložravci a jinými škůdci. Kukurbitaciny mají totiž výrazně hořkou chuť, která býložravce od konzumace rostliny odradí. Toxiny se většinou nacházejí v oblasti stopek u starších a přerostlejších kusů.

Otrava může mít i závažné následky

Nemusíte se ale děsit a rovnou všechny zásoby cuket vyhazovat. V průběhu let totiž cukety prošly dlouhým procesem šlechtění, díky němuž došlo k výraznému snížení množství jedovatých látek u cuket, které běžně na zahrádkách pěstujeme. Větší množství kukurbitacinů tak obsahují obvykle jen divoce rostoucí okurky nebo dýně. Někdy se ale může stát, že se objeví například špatná semínka, množství toxinů se může v cuketách zvýšit i třeba důsledkem stresu způsobeného nedostatkem vody, horkem nebo škůdci, což může vést až k fatálním následkům.

Cukety s obsahem kukurbitacinů vyvolávají u člověka převážně průjmy, bolesti břicha a nevolnosti, někdy i halucinace nebo ztráty vědomí či závratě, u nichž je nutná hospitalizace. Pro tyto zdravotní problémy dokonce existuje anglický název, který by se dal přeložit jako syndrom toxické dýně. V extrémních případech může otrava vést až ke smrti, ale je to vzácné. Většina lidí jen prosedí noc na toaletě a často ani neví, že jim bylo špatně po cuketách.

Hořké cukety rozhodně nejezte!

Zdravotním problémům ale předejdete poměrně snadno. Jedovaté cukety se totiž vyznačují výrazně hořkou chutí. Předtím, než se pustíte do přípravy cuketového pokrmu, nejprve raději cuketu ochutnejte, buď syrovou nebo zlehka osmahnutou na pánvi. Pokud má hořkou chuť, kousek ihned vyplivněte a cuketu vyhoďte, i když vám to bude líto. Jedovaté látky se totiž tepelnou úpravou nezničí a hořká cuketa, stejně jako okurka nebo dýně, může opravdu způsobit závažné zdravotní potíže. A za to nic nestojí. 

Zdroje informací:
Ueb.cas.cz
Vri.org.nz
Simplemost.com

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více