Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé cuketové hranolky s parmezánem zpestří každé grilování i letní párty. Zachutnají i dětem
Zdroj: Wikimedia Commons, By Ewan Munro from London, UK - Byron, Soho, LondonUploaded by tm, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24283085

I když je cuketa výborná zelenina, která se dá připravit na mnoho způsobů, mohou se najít i ti, kteří jí úplně nevyhledávají. Pokud ji ale někomu takovému nabídnete ve formě cuketových hranolek, věřte, že změní názor. Tato pochutina je ideálním rychlým občerstvením, navíc o trochu zdravějším, než jsou klasické hranolky.


Skoro jako normální hranolky, ale zdravější

Cuketové hranolky nejsou úplně stejné jako klasické hranolky, s nimi je spojuje jen tvar. Ve skutečnosti jde spíš o kousky cukety obalené ve strouhance  a osmažené nebo upečené v troubě pěkně dokřupava. Díky tomu jsou snad ještě křupavější než normální hranolky a stejně jako jim, i těm cuketovým sluší nějaký bylinkový dip, ale třeba i tatarka nebo kečup. Aby nešlo o jen tak obyčejnou smaženou či pečenou cuketu, šmrnc jí navíc dodává strouhaný parmezán.

Dokonalý způsob, jak vylepšit chuť cukety

Díky vynikající chuti propašujete cuketové hranolky do jídelníčku i těm nejvíc zapřisáhlým odpůrcům zeleniny. I jinak měkká cuketa je v této podobě úžasně křupavá, dokonce i tak, že ji můžete namáčet do omáčky, která zlepší chuť samotných hranolek navíc v kombinaci s kořením nebo bylinkami. Cuketové hranolky s dipem jsou pak vynikající rychlou a zdravou večeří, připravit si je ale můžete i jen tak na svačinu nebo jako netradiční pohoštění pro návštěvu.

Jak zajistit křupavost hranolek

Nakrájet cuketu na hranolky a obalit ji ve strouhance není nic složitého. Jak ale zajistit, aby byly tyto hranolky opravdu křehké a pořádně vypečené? Pomůže vám několik triků. Tím prvním je druh strouhanky. Místo té klasické je totiž lepší použít panko strouhanku. Tato speciální strouhanka pochází z Japonska a vyrábí se z toustového chleba bez kůrky. Chléb se nastrouhá do tvaru vloček. Ty se pak ještě následně nechají vysušit buď na vzduchu nebo při mírné teplotě v troubě. Díky tomu má strouhanka hrubší strukturu a je po osmažení tvrdší a křupavější. Díky této strouhance budou i mnohem víc křupat samotné hranolky.

Hranolky vylepší trik s bílkem

Cukety se nejprve nakrájí na kousky tvaru hranolek. Protože cuketa obsahuje poměrně hodně vody, je třeba nakrájené cuketové tyčinky před obalením nejprve osušit papírovými utěrkami, aby bylo možné je lépe obalit. Díky velkým vločkám může panko strouhanka na cuketách špatně držet. Tomu předejdete, když je ještě obalíte v mouce. Použít můžete klasickou bílou i celozrnnou. K vytvoření celého trojbalu pak zbývá už přidat jen prošlehané vajíčko.

Křupavosti ovšem prospěje, když místo celého vejce našleháte jen bílek. Rozšlehaný bílek pomáhá strouhance i mouce na hranolky lépe přilnout, a protože bílek po pečení křupe, křupou díky němu i cukety. Aby se vám cukety během pečení nezapařily, je třeba je na plech rozprostřít v jedné stravě a tak, aby se navzájem nedotýkaly. Díky tomu zajistíte proudění vzduchu kolem hranolek a ty se pak opečou, ale nezapaří. Uvnitř pak budou krásně měkké a vláčné a na povrhu křehké a křupavé.

Recept na parmazánové cuketové hranolky

A jak tedy cuketové hranolky v panko strouhance připravíte? Je to snadné. Budete potřebovat: 3 středně velké cukety nakrájené na hranolky, 1/2 šálku panko strouhanky, 1/3 šálku hladké nebo celozrnné mouky, 1/4 šálku jemně nastrouhaného parmezánu, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky cibulového prášku, 1/4 lžičky mletého černého pepře a 2 velké vaječné bílky.

Postup: Velký plech s okrajem potřete nepřilnavým sprejem nebo vyložte pečicím papírem. Rozložte nakrájenou cuketu na papírové utěrky a lehce ji osušte. V misce nebo v hlubokém talíři smíchejte panko strouhanku, mouku, parmazán, sůl, cibulový prášek a pepř. V samostatné míse pak vyšlehejte bílky do lehké pěny. Hranolky postupně obalujte v rozšlehaných bílcích, přebytečné bílky setřeste. Pak je obalte v panko směsi a přitlačte ji, aby na hranolkách lépe držela. Cuketové hranolky pak přendejte na plech tak, aby se navzájem nedotýkaly a pak je postříkejte olejem ve spreji. Hranolky vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 10 minut, poté vyjměte z trouby a ještě jednou lehce postříkejte olejem. Plech otočte o 180 stupňů a pečte dalších 10 minut, dokud není strouhanka na povrchu krásně křupavá a dozlatova opečená a vnitřek měkký.

Hotové hranolky pak podávejte samotné jako předkrm, jako přílohu k burgeru nebo ke grilovanému masu, nejlepší jsou ale s nějakým dipem, třeba bazalkovým. Připravte si na něj: 1/2 šálku řeckého jogurtu, 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky nebo 1/2 lžičky sušené bazalky, 1 stroužek mletého česneku, 1/4 lžičky worcesterské omáčky, 1/8 lžičky soli a 1/8 lžičky mletého černého pepře. V malé misce smíchejte všechny ingredience: řecký jogurt, bazalku, česnek, worcester, sůl a papír. Ochutnejte  a případně dochuťte. Upečené hranolky ihned podávejte s omáčkou.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více