Borůvky ve vlastní šťávě chutnají skoro jako čerstvé. Jak je připravit a uskladnit na zimní měsíce?
29. 7. 2022 Vaření
Nasbírali jste v lese hodně borůvek a rád byste si je uchovali na později? Můžete z nich udělat marmeládu nebo kompot, pokud si jich ale chcete užívat i v zimních měsících stejně jako v létě a upéct si z nich třeba koláč, nezbývá vám než je zamrazit. A nebo je zavařit ve vlastní šťávě.
Borůvky po celý rok
V dnešní době si můžeme klidně i uprostřed zimy dopřát čerstvé jahody nebo maliny, pokud ale dostanete v čase podzimních plískanic nebo zimních chumelenic chuť na poctivý borůvkový koláč, máte smůlu. Jedinou záchranou mohou být mražené borůvky z obchodu nebo z mrazáku. Ne každý má ale mrazák tak velký, aby si mohl udělat dostatečné zásoby, díky nimž by si mohl dopřát atmosféru letních prázdnin se vším všudy, tedy i s pusou umazanou od borůvek, kdykoliv. Naštěstí je tu ale ještě jedna možnost, jak si kdykoliv pochutnat na borůvkách, které budou chutnat, jako byste je utrhli z keříku – borůvky zavařené ve vlastní šťávě.
Mohlo by vás zajímat
Výborné borůvky bez cukru
Ovoce ve vlastní šťávě je ideální možností, jak naložit s nadměrnou úrodou lesních i zahradních plodů. Na první pohled připomíná kompot, je ale mnohem zdravější a i jeho příprava je jednodušší. Jde vlastně o ten vůbec nejjednodušší způsob, jak zavařit ovoce. Na rozdíl od kompotů se nezavařuje s cukrem ani nálevem, pouze u hodně kyselého ovoce stačí přidat jednu lžičku cukru na větší sklenici. Ovoce uležením samo zesládne. Borůvky jsou samy o sobě šťavnaté, pokud byste ale zavařovali tvrdší a sušší ovoce, je třeba do sklenice přilít 1-3 lžíce vody. Ovoce ve vlastní šťávě můžete používat úplně jako syrové. Hodí se k dozdobení pohárů, můžete z něj připravit zmrzlinu, udělat přeliv na lívance i upéct koláč jako od babičky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit borůvky ve vlastní šťávě
Pokud jste nasbírali hodně borůvek a rádi byste si ji uskladnili až do zimy, můžete to zkusit podle následujícího postupu. Čerstvé borůvky propláchněte nejlépe tekoucí vodou a nechte okapat. Suché borůvky pak nasypejte do vymytých a vysterilovaných sklenic a postupně je setřepejte, aby se jich do sklenic vešlo co nejvíc. Borůvky se navíc ve sklenicích slehnou během sterilace, proto je lepší je naplnit večer, uložit zavíčkované někam do chladu a pak druhý den ještě sklenice doplnit po vrch. Pak sklenice opět uzavřete, vložte do hrnce s vodou a sterilujte při teplotě 90 ⁰C asi 25 minut. Zavařené borůvky uložte nejlépe do sklepa nebo komory a nechte je odležet do zimy nebo dokud je nebudete potřebovat. Ve vlastní šťávě nemusíte zavařovat jen lesní borůvky, ale klidně i ty kanadské.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Borůvky na zimu můžete usušit i zamrazit. Poradíme, jak to udělat na jedničku!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 42 minutami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 20 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 20 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 22 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno 23. 4. 2024 08:07
Přečtěte si Zobrazit více
Boží milosti jsou tradičním sladkým pečivem pro sváteční příležitosti
Borůvková povidla: Zkuste je podle slavné prvorepublikové kuchařky Anuše Kejřové!
Blbouny s povidly podle Josefa Maršálka: Kynuté těsto bude nadýchané díky omládku, při vaření oceníte trik s pečicím papírem