Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládané okurky ze sáčku: Jejich výroba je snadná a pochutnávat si na nich můžete už druhý den
Zdroj: Freepik, 8photo

Získali jste někde velké množství okurek nakládaček, všechny zavařovací sklenice už máte plné a nevíte, co s nimi dál? Pokud se vám už do zavařování nechce nebo si chcete vychutnat pikantní okurkovou chuťovku ihned, vyzkoušejte rychlé naložené okurky tak, jak je připravují na Ukrajině.


Které okurky jsou nejlepší?

Šťavnaté vodnaté okurky jsou dokonalou letní zeleninou. I když okurky, které používáme do salátů, jsou úplně jiné než ty, které nakládáme, vždy jde o jednu a tutéž okurku – tedy okurku setou. Ta existuje v mnoha odrůdách, my většinou okurky rozlišujeme na dlouhé a hladké hadovky, buclatější okurky salátové (salátovky), případně menší svačinové okurky neboli svačinky podobné hadovkám a nakonec nakládačky.

Je libo okurky sladkokyselé nebo kvašené?

I samotných nakládaček existuje spousta odrůd. Ty ale řeší většinou jen pěstitelé, liší se totiž hlavně svými nároky právě na pěstování. Většinou je nakládáme klasicky do sladkokyselého nálevu, abychom si je později mohli vychutnat k řízku nebo je mohli v zimě nakrájet do bramborového salátu. V oblibě jsou i kvašené okurky, zvané rovněž kvašáky nebo rychlokvašky, v nichž díky procesu fermentace vznikají probiotické bakterie, které prospívají hlavně našemu trávení, ale i naší imunitě. Bez ohledu na to, zda se pustíte do klasického nakládání okurek nebo do kvašení, vždy jde o proces, který vyžaduje určité náčiní a také trochu času a zkušeností. To ale neplatí u okurek ze sáčku.

Rychlé marinované okurky

Okurky ze sáčku jsou přímo úžasný recept, při němž neušpiníte žádné nádobí, nebudete potřebovat hrnec ani zavařovací sklenice, jen uzavíratelné igelitové sáčky. Nemusíte ani připravovat speciální nálev, tyto okurky jsou naložené vlastně jen nasucho ve vlastní šťávě. Navíc jsou rychle hotové, stačí je naložit jen přes noc nebo ráno a večer je už budete mít připravené na večerní grilování. A to nejlepší nakonec – neztrácejí svou barvu, jsou báječně křupavé a chutnají přímo božsky. Chutí trochu připomínají kvašáky, jen jsou jemnější. Na nakládání můžete použít klasické „nakládačkové“ koření – česnek, hořčičné semínko a kopr – nebo zkuste jednodušší ukrajinskou verzi.

Recept na ukrajinské rychlokvašky ze sáčku

Kromě Ukrajiny jsou tyto sáčkové „rychlokvašky“ populární i v Polsku pod názvem ogórki małosolne. Jde totiž o starý východoslovanský recept, který pravděpodobně pochází z ruského města Perm v podhůří Uralu. Někdy se pro ně používá i název marinované okurky, který je rovněž přesně vystihuje.  A jak tedy tyto okurky připravíte? Máme pro vás originální recept od ukrajinské rodiny, který nás doslova nadchl.

Připravte si: 1 kg nakládaček, případně menších salátových okurek, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli a kopr podle chuti.

Postup: Okurky nejprve omyjte a pak je na chvíli namočte do studené vody. Pak okurky osušte a odřízněte část se stopkou. Díky tomu budou moci okurky pustit vodu. Pokud jsou větší, můžete je i podélně překrojit. Poté je dejte do igelitového sáčku, nejlépe uzavíratelného a přidejte k nim sůl, nasekaný česnek a kopr. Sáček uzavřete a potřepejte, případně i trochu promačkejte, aby se všechny suroviny promíchaly a chutě prolnuly. Snažte se také ze sáčku vymačkat co nejvíc vzduchu. Pak sáček uložte do lednice a nechte odležet 24 hodin, klidně ale stačí do druhého dne. Můžete jej také vložit do chladničky nejprve na čtyři hodiny a pak nechat okurky ještě zrát dvacet hodin při pokojové teplotě. Pokud byste okurky hned nesnědli, můžete je uložit do lednice do misky s vodou. Ta jejich chuť zjemní, ale jejich barva a křupavost zůstanou.

Zdroje informací:
Poezja-smaku.pl
Nasehobby.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více