Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladká pochoutka ze Slovenska: Jak si doma připravit pouťovou dobrotu, které se říká košický med
Zdroj: cukrarenskavyroba.sk

Léto je nejen časem koupání, ale i poutí. Pokud jste i vy milovali pouťové sladkosti, určitě kromě cukrové vaty a žužu vzpomínáte i na turecký med. Sladkost s oříšky se sice extrémně lepila na zuby, toužilo po ní ale snad každé dítě. Pokud byl med v oplatce, prodával se pod názvem košický. Koupit se dá pořád, můžete si však udělat i vlastní.


Turecký med v oplatce

Košický med je typickou pouťovou specialitou, jen málokdo ale ví, že se mu tak říká. Většina lidí ho považuje za běžný turecký med. Ten se na poutích prodává v mnoha podobách, nejen nakrájený na kousky, v podobě menších bonbonků nebo měkký v kornoutcích. Ten košický se vyznačuje tím, že je sladká hmota umístěna mezi dvěma křupavými oplatkami, které jsou navíc celé nebo zčásti namočené do čokolády. Oplatky mu dodávají na křupavosti, mají ale ještě jednu výhodu, neupatláte si od lepkavého medu ruce.

Orientální pochoutka z medu

Turecký med k poutím patří velmi dlouho, původně ale nebyl úhledně zabalený v balíčcích. Pouťoví prodavači jej vždy sekali na kousky sekyrkou na dřevěném špalku. Stejně jako u košického medu nelze doložit přímou souvislost s Košicemi, nevznikl ani turecký med přímo v Turecku. Sladkost se ale může pochlubit dávnou historií. Jeho původ sahá až k orientálním pochoutkám typu chalva nebo želé bonbonům lokum.

Sladká lepivá pochoutka s oříšky

Někdy se ovšem prodává i pod názvem nugát. Inspirací pro náš turecký med byla zřejmě španělská pochoutka zvaná turrón, která se připravuje z medu, cukru a mandlí. V tureckém medu ale můžou být místo mandlí i arašídy nebo lískové oříšky. Podobnou dobrotu mlsají i v Itálii. Jmenuje se torrone a od té španělské se liší tím, že v ní není tolik oříšků. I v případě turrónu lze vystopovat arabský původ z dob, kdy byl Pyrenejský poloostrov pod nadvládu Arabů.

Recept na domácí košický med

Stejně jako turrón či turecký med, můžete si připravit i domácí košický med. Zkusit to můžete podle následujícího receptu. Budete na něj potřebovat: 2 dortové oplatky, 3 bílky, 140 g moučkového cukru, 80 g medu, 100 g nasekaných ořechů, 1 vanilkový cukr, 100 g hořké čokolády, 50 g másla nebo rostlinného tuku.

Postup: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, přidejte do něj moučkový cukr a ušlehejte úplně dotuha. Med nalijte do kastrůlku a zahřejte ho. Ještě do vroucího medu vmíchejte ušlehaný sníh a míchejte, dokud nevznikne tuhá hmota. Oříšky (např. arašídy) nasekejte na menší kousky a vmíchejte je do medové hmoty společně s vanilkovým cukrem. Hmotu pak rozetřete na oplatku a zakryjte ji druhou oplatkou. Přitiskněte obě oplatky k sobě, aby u sebe držely. Hotovou pochoutku nechte ztuhnout v lednici. Mezitím rozpusťte čokoládu s tukem. Po ztuhnutí med nakrájejte na menší kousky a ty namočte do rozpuštěné čokolády. Nechte zaschnout a podávejte.

Zdroje informací:
Pirasová, C.: Culinaria Italia
Turronesydulces.com

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více