Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové špagety
Zdroj: Freepik, freepik

Hledáte chytrý způsob, jak dostat do dětí více vitamínů a dalších prospěšných látek? Špagety jsou většinou sázkou na jistotu a ty vyrobené ze zeleniny jsou navíc krásně barevné. Stačí vám na ně pouze jedna kuchyňská pomůcka, se kterou uděláte spoustu parády.


Jak vyrobit zeleninové špagety?

Jednou z kuchyňských vychytávek, které dokážou vytvořit stejně široké nudle z různých druhů zeleniny, je spiralizér. Ten lze pořídit v levnějších variantách kolem 1 000 korun a většinou má další nástavce na více tvarů, jakými jsou například spirály, ozdobné kroužky a další. Levnější variantou je speciální škrabka na zeleninu, která má místo ploché řezné části ostré zoubky. Ta je běžně k dostání do 100 korun a někdy nese označení „škrabka julienne“.

Nemáte-li doma žádnou z těchto vychytávek, postačí obyčejný nůž, s nímž je však příprava zeleninových špaget pracnější a málokdy dosáhnete takového výsledku, jako s přesnější škrabkou nebo spiralizérem.

Raw i tepelně upravená zelenina

Zeleninové špagety můžete podávat v syrovém stavu s libovolnou omáčkou nebo domácím pestem, některé druhy zeleniny je však lépe krátce povařit, připravit na páře nebo orestovat na pánvi s trochou oleje. Jako raw základ pokrmu se hodí mrkev, okurky, kedlubny nebo cukety, na tepelnou úpravu lze použít dýni, celer, pastinák, červenou řepu, brambory, batáty nebo lilek. Z připravených špaget se dají dělat také placičky nebo je zapéct s vejci či sýrem. Jsou skvělé i jako zdravá a originální příloha k masu.

Mrkvové špagety

Děti mrkev obvykle milují a v podobě špaget dvojnásob. Stačí je pouze ochutit trochou citronové šťávy a lehce osladit a máte skvělý zdravý salát nejen pro děti.

Cuketové špagety

Cukety jsou na zeleninové špagety ideální surovinou. Jsou tak akorát měkké, aby šly lehce nastrouhat, ale zároveň dostatečně pevné, aby se nerozpadaly. Lze je připravit za studena i zatepla a díky nepříliš výrazné chuti se hodí k jakékoli jiné zelenině nebo masu. Vyzkoušejte třeba cuketové špagety s rajčatovou omáčkou.

Špagety z červené řepy

Salát z červené řepy, příloha k pečenému masu nebo naložená řepa jako chuťovka? Řepové špagety lze použít na libovolnou úpravu. Červená řepa ve formě salátu si skvěle rozumí s rukolou, měkkým kozím sýrem a piniovými oříšky.

Dýňové špagety

Máte-li k dispozici tzv. špagetovou dýni, místo spiralizéru nebo škrabky vám bude stačit obyčejná vidlička, kterou dýni po upečení jednoduše naškrábete. Na ostatní druhy budete potřebovat jednoho ze zmíněných pomocníků. Dýňové špagety chutnají výborně orestované na pánvi v kombinaci s česnekem, zázvorem nebo oříšky.

Bramborové špagety

Brambory či batáty ve formě dlouhých nudliček jsou ideální jako příloha. Mohou se usmažit ve větší vrstvě oleje, zdravější variantou je však pečení, které rovněž zajistí křupavost. Bramborovou přílohu lze doplnit o oblíbený dip ze zakysané smetany, tvarohu nebo jogurtu.

Ovocné špagety

Experimentovat můžete také s ovocem s pevnější dužinou, jako jsou jablka, hrušky, mango nebo papája. Z ovocných nudliček bude skvělý salát i ozdoba na dezert. Aby si ovoce zachovalo hezkou barvu a nezhnědlo, je třeba ho ihned po zpracování smíchat s trochou citronové šťávy.

Pesto na zeleninové špagety

Univerzální pesto na jakékoli špagety včetně těch zeleninových si můžete připravit dopředu, neboť v lednici zalité olivovým olejem vydrží několik týdnů. Vyzkoušejte recept na pesto Genovese podle italského receptu z recipesfromitaly.com. Potřebovat budete 30 lístků bazalky, 30 g nastrouhaného parmezánu, 1 stroužek česneku, ¼ hrnku extra panenského olivového oleje, 1 lžíci piniových oříšků a špetku soli. Jak na to?

Omyté a důkladně osušené lístky bazalky vložte do mixéru společně s nasekaným česnekem, piniovými oříšky a parmezánem. Rozmixujte nahrubo, přidejte olivový olej, osolte a mixujte dohladka asi 5 minut. Během mixování dělejte přestávky, aby se pesto od přístroje nezahřívalo. Pesto Genovese uchovávejte v zavřené skleničce v lednici. 

Zdroje informací:

recipesfromitaly.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si