Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masové příkrmy
Zdroj: Freepik, prostooleh

S masovými příkrmy se začíná hned po jednodruhových zeleninových. U nekojených dětí je vhodné maso zavádět od ukončeného 5. měsíce, u těch kojených přibližně v 7. měsíci života. Mezi prvními pokusy obvykle bývá kuřecí, rybí a hovězí maso, ale ani vepřovému není třeba se vyhýbat, pokud zvolíte správnou část zvířete.


První masové příkrmy

Bez ohledu na druh masa, které miminku podáváte, je příprava masového příkrmu vždy stejná. Povařte nakrájené maso společně se zeleninou doměkka v kojenecké vodě a následně rozmixujte. První dva měsíce stačí dětem porce masa odpovídající jedné polévkové lžíci, poté množství postupně navyšujte. Pro děti je vhodné kuřecí, krůtí, králičí, rybí, telecí, libové hovězí a vepřové maso.

Chytrým trikem, který používá spousta maminek, je uvaření většího množství masa, které následně rozmixují a zmrazí ve tvořítkách na led, která odpovídají přibližně jedné porci. Stejně tak si můžete připravit jednotlivé druhy zeleniny a když nezbývá čas na delší vaření, jednoduše v hrnci zkombinujete zmrazenou kostku masa s kostkou nebo dvěma zeleniny a uvaříte pouze přílohu.

K masu přidávejte dobře stravitelnou, nenadýmavou zeleninu, jako například mrkev, brambory, zelený hrášek, dýni, batáty nebo špenát. Jako třetí přílohová složka se dá použít rýže, kuskus nebo těstoviny. Do příkrmu patří také pár kapek kvalitního oleje pro lepší vstřebatelnost vitamínů rozpustných v tucích.

Do příkrmů nepatří sůl ani koření, které by mohlo způsobit zažívací potíže. Pokud miminko dobře snáší jednotlivé potraviny, můžete zkusit k masu při vaření přidat špetku drceného kmínu nebo majoránky.

Vyvarujte se také používání kupovaného mletého masa, u něhož nevíte, jaké části byly použity a může obsahovat konzervanty pro lepší vzhled a delší trvanlivost. Jedině s vlastním mlýnkem na maso máte dokonalý přehled o tom, co svému miminku dáváte.

Vepřové maso pro děti

I když většinou maminky upřednostňují drůbeží a hovězí maso, pro pestrost a dostatek všech potřebných živin by se i vepřové maso mělo na jídelníčku jednou týdně objevit. Ne každá část je však vhodná pro malé děti, kterým se trávicí trakt teprve vyvíjí a nemusí dobře snášet tučnější pokrm. Vybírejte proto vždy maso libové, nejlépe v bio kvalitě.

1. Vepřová panenka

Vepřová panenka je úzký a dlouhý sval nacházející se pod páteří od žeber k pánvi. Jedná se o to nejlepší maso na celém zvířeti. Je libové, jemné, šťavnaté a nevyžaduje dlouhou přípravu. Prodává se jako celý kus, který pravděpodobně nezpracujete jen do příkrmu pro dítě. Z části pro dospělé strávníky si udělejte třeba rychlé medailonky s provensálskými bylinkami.

2. Vepřová kotleta

...nebo také pečeně či karé se nachází z horní strany páteře a táhne se od krkovice po kýtu. Maso neobsahuje téměř žádný tuk, proto je pro děti ideální. V úpravě pro dospělé je třeba s tím počítat a vyvarovat se příliš dlouhé tepelné úpravě. Maso vcelku je vhodné na kratší pečení, rozkrájené na plátky vyžaduje minutkovou úpravu.

3. Vepřová kýta

Část zadní nohy končící u kolene je rovněž libová a běžně se používá k výrobě šunky. Ze tří druhů masa vhodných pro malé děti je kýta nejlevnější, chuťově však za předchozími dvěma nezaostává. Je vhodná jak na pečení, kde je třeba dát pozor na vysušení, tak na oblíbené vepřové řízky, které budou starší děti milovat, stejně jako všechny generace před nimi.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat