Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Letně laděné rohlíky jsou plné rajčat, voní bazalkou a česnekem. Překvapte jimi návštěvu nebo kamarády u grilu!
Zdroj: Iva Trhoňová

V kuchyni se kupí zralá rajčátka ze zahrádky a už nevíte, co s nimi? Třeba vám zachutnají tyto rohlíky, jejichž těsto je zaděláno rozmixovanými rajčaty, bez přidání jiné tekutiny. Rohlíky se odvděčí úžasnou oranžovou barvou střídy, chutí rajčat, bazalky a česneku.


Když pekařka promluví...

Vrcholící léto a pak jeho přerod do podzimu jsou pro mě vždy ve znamení bohaté úrody rajčat, která máme doma všichni rádi. Jíme je hlavně v čerstvém stavu, ale když je jich hodně, zkouším je občas přidat i tam, kde by je nikdo nečekal.

Tyhle rajčatové rohlíky nás moc mile překvapily. Už vizuálně, svou úžasnou barvou. A pak i chuťově – jsou výrazně cítit rajčaty, i tu voňavou bazalku s česnekem tam někde na patře poznáte

Co budeme na rajské rohlíky potřebovat? Těsto: 380-400 g zralých červených rajčat, 600-620 g hladké mouky, 1 lžičku cukru, 15-17 g čerstvého droždí, 2 stroužky česneku, 2x cca 8 cm snítku bazalky, 12 g soli a 40 g změklého sádla

Dále: Sezamová semínka na posyp rohlíků před pečením.

Jak budeme postupovat? Opláchnutým rajčatům vykrojíme středový zbyteček po stopce a nakrájíme je na několik menších kousků, aby se dobře mixovala. Můžeme je rozmixovat přímo tyčovým mixérem ve vyšší a úzké nádobě nebo v širší a nižším sekáčku (drtičem) potravin, který bývá také součástí výbavy těchto tyčových mixérů. Rajčata rozmixujeme do tekuté směsi, pak k nim vhodíme i česnek a bazalku a ještě vše krátce pomixujeme. Tato voňavá tekutá směsice je základem těsta na rohlíky. (Gramáž je uvedena 380-400 g – mixujeme plných 400 g rajčat, ale na stěnách misky jich ta cca lžíce stejně zůstane.)

Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo s robotem: V míse robotu rozmícháme droždí s cukrem, pak přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout.

Nadýchané, vykynuté těsto vytáhneme na desku stolu, lehce ho propracujeme a rozdělíme na 16 kusů. Z každého uděláme pevnou bulku, všechny je necháme 7-10 minut odpočívat. Z bulek vytvarujeme rohlíky, všechny je uložíme na jeden plech s pečícím papírem, necháme dobře dokynout (cca 45 minut), pak postříkáme vodou z rozprašovače, posypeme sezamovými semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C / 12-15 minut).

Drobečky z ošatky: 

  • těsto můžete provonět i jinými bylinkami, nejen bazalkou
  • při hnětení do něj můžete vmíchat i strouhaný sýr
  • rohlíky je nutné péct při vysoké teplotě a poměrně krátkou dobu, aby nebyly vysušené

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat