Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

cuketový koláč s ovocem
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Cuketa je výborná nejen ve slané podobě, ale také v té sladké. I ve sladké variantě si můžete připravit několik cuketových jídel. Výborný je třeba právě cuketový koláč s ovocem.


Cuketa v koláči

Cuketa je sice zelenina, ale pro její neutrální chuť ji můžete využít prakticky kdekoliv. Cuketová buchta je oblíbená, ale i když už jste vyzkoušeli různé varianty této buchty, rádi byste možná něco jiného. Cuketový perník nebo buchta jsou velmi šťavnaté, ale když si připravíte cuketový koláč s ovocem, dostane zákusek další rozměr. Různé ovoce může koláč zcela proměnit.

Než použijete cuketu v koláči

Cuketa je v dezertu každopádně dobrou volbou. Musíte ji ale předem připravit. Po umytí cuketu nastrouhejte najemno (podle toho, co je v receptu). Slupku dávat pryč nemusíte, v těstě je zajímavá, ale mohli by si jí tak všimnout ti, kteří ji v lásce nemají. Pokud se tomu chcete vyhnout a nabídnout skvělý moučník pro všechny, zkrátka cuketu oloupejte. Nastrouhanou cuketu nechte čtvrt hodiny odležet, pustí tekutinu. Pak ji dobře rukou vymačkejte. Zbytečnou tekutinu vylijte a cuketa je teď připravena do koláče.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Cuketový koláč s drobenkou

Jednoduchý cuketový koláč s ovocem a drobenkou je kársně vláčný a že je v něm cuketa, ani nepoznáte. Postupovat můžete třeba podle tohoto receptu na cuketový koláč. Ideální je použít mladou cuketu, protože je chuťově zajímavější a nemusíte z ní odstraňovat semínka ani ji loupat. Jako ovoce můžete zvolit cokoliv vám zraje na zahrádce. Od rybízu, přes ostružiny, až po švestky, které brzo budou dozrávat. Chutná ovšem výborně s nektarinkami, nebo třeba s meruňkami.

Nezapomeňte na skvělou drobenku, kterou smícháte v poměru 2 díly polohrubé mouky (více mouky přispívá k lepší křupavosti), 1 díl změklého másla a 1 díl krystalového cukru. Krystalový cukr můžete vyměnit za třtinový a třeba ke švestkám nebo nektarinkám se výborně hodí trocha skořice. Mouku můžete vyměnit za celozrnnou. Na vás pak už bude záležet, jestli zvolíte pšeničnou, žitnou, nebo špaldovou. Žmolenku můžete ozvláštnit i přidáním ořechů, ať už to budou mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, nebo kešu. Zvolte druh ořechů a vyměňte trochu mouky za mleté nebo sekané ořechy. 

Náš tip: Z cukety se dá připravit i výborný cuketový koláč s mascarpone. Podívejte na video, jak na něj:

Výborný cuketový koláč s mascarpone

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si