Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Růžičková kapusta
Zdroj: Freepik, jcomp

Kapusta je jedním z nejstarších druhů zeleniny na světě. Málokdo ocení její nezanedbatelné zdravotní benefity, neboť nemá dlouhodobě zrovna dobrou pověst. Může za ni především nesprávná příprava, kvůli které se z kapusty může stát nevábná zapáchající šedivá hmota. A averze je na světě. Přesvědčíme vás, že má smysl dát kapustě druhou šanci!


Proč zařadit kapustu do dětského jídelníčku?

Portál healthline.com, který se věnuje zdravotním benefitům potravin, vyzdvihuje ta největší pozitiva, která kapusta přináší lidskému organismu.Podívejte se s námi, co všechno na kapustě oceňuje:  

  • Je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C nezbytného pro správné fungování imunitního systému a dalších procesů v těle.
  • Obsahuje vitamín K, který je klíčový pro srážlivost krve.
  • Hojně zastoupen je i vitamín A, konkrétně beta-karoten, který je účinným bojovníkem proti volným radikálům a stará se o zdraví kůže a zraku.
  • Stejně jako všechny druhy listové zeleniny, i kapusta má v sobě hodně vitamínu B9 neboli kyseliny listové, jejíž nedostatek se může projevit poruchou růstu, únavou, trávicími obtížemi a změnami na sliznicích.
  • Z důležitých minerálních látek, kterých běžně nemáme dostatek, jsou v kapustě ve větší míře obsaženy hořčík, draslík, mangan, měď a vápník.
  • Vysoký obsah vlákniny upravuje zažívání.

Tři druhy kapusty – stovky možností úpravy

V našich podmínkách známe tři druhy kapusty vhodné pro konzumaci, každý je však vhodný na trochu jinou úpravu.

Hlávková kapusta

Nejrozšířenější druh kapusty vyžaduje vždy tepelnou úpravu, aby byla lépe stravitelná a zbavila se nahořklé chuti. Lze ji vařit, dusit, zapékat i smažit, nejlépe v kombinaci s kořením a bylinkami, které eliminují její nadýmavé účinky. Trávení kapusty bez nepříjemných vedlejších efektů usnadní například majoránka, kmín, saturejka, bazalka nebo tymián. Dá se podávat jako příloha k masu, přidat do teplého salátu, je z ní výborná polévka nebo všeobecně oblíbené karbanátky. Do jednotlivých listů, předem krátce povařených, můžete zabalit směs mletého masa a upéct stejně jako například zelné závitky.

Kapusta je také zásadní ingrediencí irského národního pokrmu colcannon, což je bramborová kaše vylepšená právě o tuto zdravou zeleninu.

Růžičková kapusta

Správně připravená růžičková kapusta je opravdová pochoutka, její zpracování je však trochu pracnější, než u hlávkové příbuzné. Každou jednotlivou růžičku je třeba zbavit svrchních lístků a zbytku košťálu, který by mohl kazit chuť pokrmu a je také hůře stravitelný především pro děti. Důkladná příprava se však zúročí. Vynikající je pečená růžičková kapusta jako příloha k masu, lze ji však různě kombinovat a hodí se i do zeleninové polévky. Báječně si rozumí například se sýrem, šunkou, bramborami, houbami nebo smetanou. Chcete-li vyzkoušet netradiční použití růžičkové kapusty, přidejte ji do grilovaného nebo pečeného špízu.

Kadeřavá kapusta (kadeřávek)

Nejméně rozšířená odrůda kapusty, zato chuťově výborná zelenina, kterou lze konzumovat i bez tepelné úpravy. Skvěle se hodí do smoothie, kde chuťově ladí s jakoukoli zeleninou i ovocem. Lze ji přidat do zeleninového salátu, milovníci křupavých chipsů mohou vyzkoušet zdravější variantu právě z kadeřávku. Na kapustové chipsy budete potřebovat pouze natrhané listy kadeřávku, trochu olivového oleje a soli. Ochutit se dají lupínky také sušeným česnekem, sladkou paprikou, kari kořením nebo trochou sójové omáčky. Jak na to?

Troubu předehřejte na 120 °C a plech vyložte pečicím papírem. Omytou a dobře osušenou kapustu natrhanou na kousky lehce osolte, přidejte oblíbené koření, zakápněte trochou oleje a rukama promíchejte tak, aby všechny listy byly obalené. Rozprostřete na plech tak, aby se listy nepřekrývaly a dejte péct na přibližně 15 minut. Po 10 minutách listy otočte. Kadeřávek je třeba během pečení hlídat, aby se nespálil a nezhořkl. Po upečení nechte vychladnout na plechu, aby chipsy získaly křupavou konzistenci.

Zdroje informací:
healthline.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si