Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

brokolicová polévka
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Brokolice není potravina, kterou by každý vyhledával. Když jí ale přijdete na chuť, zjistíte, že tato zelenina chutná skvěle. Stačí málo. Zajímavý pokrm. Třeba taková brokolicová polévka chutná fantasticky. Jak ji nejlépe připravit?


Brokolice na talíři

Brokolice je původem ze Středomoří. Má pouze 43 kcal, kromě kyseliny listové obsahuje i další vitamíny skupiny B a vitamíny C a E. Z minerálních látek je zásobárnou hlavně draslíku, fosforu a vápníku. Obsahuje i hořčík, sodík a železo. Brokolice je skvělá zelenina, když víte, jak ji připravit. Výborně chutná v polévce, obzvláště s výrazným sýrem

Brokolicová čedarová polévka

Brokolice se hodí do řady polévek různého druhu. Můžete ji dát do zeleninové, ale také z ní připravit samostatný pokrm, právě tak jako je to v případě této krémové brokolicové polévky s čedarem. Růžičky brokolice se dávají do základního pyré, zbytek poputuje do polévky až ke konci, kdy si budete moci vychutnat skvělou křupavost této báječné zeleniny.

Nakonec v polévce nechybí ani čedarové krutony. V polévce je 5 hrnků vody, když část nahradíte vývarem, bude polévka ještě lahodnější. Pokud nechcete používat chléb, nasypte do polévky před podáváním jen nastrouhaný sýr. Polévka v létě výborně poslouží jako přesnídávková.

Příprava brokolicové čedarové polévky

Na polévku budete potřebovat: 2 střední brokolice, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 brambor, 3 lžíce másla, ½ lžičky červené papriky a další na posypání, ½ hrnku řeckého jogurtu, mletý pepř a sůl. Na krutony potřebujete 4 silné plátky chleba a 220 g čedaru.

Jak na to? Cibule rozpulte, oloupejte a nahrubo nasekejte. Oloupejte a rozdrťte česnek. Rozpusťte 3 lžíce másla v hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli, česnek a ½ lžičky červené papriky, dochuťte pepřem a solí. Míchejte, aby se vše spojilo. Pak vše přikryté vařte a občas promíchejte. Zhruba 10 minut. Připravte si brokolici tak, že odříznete spodek. Oddělte silnější stonky od růžic (malé stonky drží brokolici pohromadě). Stonky nakrájejte nahrubo 2,5-3cm kousky. Oloupejte brambor a nakrájejte ho také na takovéto kousky.

Do hrnce přidejte stonky brokolice a kousky brambor a míchejte, aby se máslovou směsí obalily. Nalijte 5 šálků vody/vývaru, přidejte lžíci soli a přiveďte k prudkému varu. Pak teplotu zmírněte a hrnec přikryjte. Vařte, dokud stonky brokolice a brambory zcela nezměknou, trvá to zhruba 20 minut.

Mezitím nakrájejte růžičky brokolice na malé kousky. Nastrouhejte čedar na struhadle na velké slzy. Polovinu brokolice dejte do hrnce, přikryjte a vařte do jasně zelené barvy, zhruba 3–5 minut. Pak ji dejte mixéru, nechte pár minut vychladnout a rozmixujte dohladka. Mixér neplňte více než do poloviny, pracujte s dávkami. Využít můžete i ponorný mixér.

Pyré dejte do hrnce. Zapněte na střední teplotu a přidejte zbývající brokolici. Hrnec zakryjte a vařte do jasně zelené barvy, opět zhruba 3–5 minut. Pak nasypte do hrnce 2 hrnky sýru čedar a míchejte, dokud nebude polévka hladká. Zakryjte a snižte teplo na minimum a dejte stranou.

Brokolice

Vypadá jako malý zelený strom, má specifickou chuť i vůni a děti ji zrovna dvakrát nemilují. Zato dietáři by se bez ní neobešli. Brokolice je zelenina, jejíž přínos pro zdraví lidstvo zná poměrně…

Příprava krutonů a dokončení polévky

Čtyři silné plátky chleba opečte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem na 180 °C po jedné straně. Měly by být lehce zhnědlé. Otočte je měkkou stranou nahoru a posypte čedarem a trochou červené papriky. Grilujte, dokud nebude sýr bublat a hnědnout, zhruba 2–3 minuty. Polévku dejte pryč z plotny, vmíchejte ½ hrnku řeckého jogurtu. Opepřete a osolte.

Polévku rozdělte na talíře. Navrch dejte čedarové krutony nebo vyhrazený sýr. Zajímavou variantou je i místo obvyklého chleba focaccia.

Zdroje informací:
https://www.nutridatabaze.cz
https://www.bonappetit.com

Jemná brokolicová polévka. Jak na ni?

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat