Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pečená rajčata
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a základem pro nejrůznější pokrmy. Právě dozrávají a můžete se tak vydovádět na jejich zpracování. Připravte si z nich sedm výborných pokrmů, z nichž řada se pak stane základ pro další jídla.


Výborná rajčata

Rajčata si můžete dát jen tak samotná, hodí se do nejrůznějších salátů, ale i třeba zapečených pokrmů. Výborná jsou ve studené i teplé kuchyni. Rajčata jsou ovšem skvělá v podobě rajčatové omáčky. Grilovaná, pečená, sterilovaná i jako marmeláda pak poslouží v dalších jídlech.

Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka vyžaduje svůj čas, takže ačkoliv to tak na první pohled vypadá, během pěti minut ji nepřipravíte. Budete na ni potřebovat zhruba hodinu. Ovšem na lahůdky se vyplatí počkat. Pro správnou rajčatovou omáčku jsou nezbytná kvalitní hezky zralá rajčata. Svou roli hraje i správné dochucení v podobě šalotky, tymiánu, bobkového listu a česneku.

Různé italské regiony, odkud omáčka pochází, mají své podoby rajčatové omáčky, tak se může chuťově výrazně lišit. Někde se dělá v pikantní verzi s chilli papričkou, jinde je důležitou ingrediencí červené víno. To česká rajská, to je jiná. Jak na ni se podívejte ve videu pod článkem.

Rajčatový džus

Rajčata si můžete vychutnat celá, ale i v podobě šťávy. Její příprava chvilku trvá, ale když si ji zavaříte, budete si pak už moci využívat jen jejích pozitiv. Rajčatová šťáva má vysoký obsah vitamínu C, kromě toho v ní najdeme i vitamín A, vitamín K, vitamíny skupiny B, dále draslík, hořčík, mangan a měď. Také je zdrojem lykopenu, což je silný antioxidant, který pomáhá ničit škodlivé volné radikály. Šťávu si můžete připravit podle tohoto prověřeného receptu. Hotovou pak můžete použít v dalších pokrmech, jako je polévka, omáčka.

Rajčatová marmeláda

Když se řekne „rajčatová marmeláda“, zní to trochu podivně. Opak je ale pravdou. Její chuť je vynikající. Cibulovo-česnekový základ doplněný o balzamiko vytváří k rajčatům výbornou společnost. Rajčatovou marmeládu si můžete připravit tímto způsobem a dokonce hned zapéct s olivami a sýrem, což chutná naprosto božsky. Tato verze je slaná, ale ještě si můžete připravit i marmeládu sladkou s vůní Vánoc (hřebíčku, skořice a pomeranče), která se bude hodit právě v době svátků. V chladu a temnu vydrží dlouho, jen po otevření potřebuje dát do lednice.

Grilovaná rajčata

Také grilujete v létě vše, co se jen dá? Ačkoliv se to nezdá, můžete grilovat i rajčata. Ideální je grilovat je na grilovací misce. Výtečně chutná slavnostní předkrm, kterým překvapíte návštěvu. Rajčata jsou plněná sýrem a bylinkami a obtočená slaninou, jak napovídá recept. Grilovat v troubě nebo venku na grilovací misce můžete i rajčata s kapiemi. Tato grilovaná rajčata jsou voňavá díky olejové směsi s česnekem, bazalkou, oreganem, červenou paprikou, šalvějí a dochucená solí. Tato grilovaná rajčata si můžete dát jen tak samotná, výborná jsou ale i k masu.

Pečená rajčata

Pečená rajčata jsou vyslovenou pochoutkou. Voní česnekem a tymiánem a lahodnou chuť korunuje karamelová příchuť třtinového cukru. Tato pečená rajčata se připravují velmi dlouho. Potřebujete dvě až tři hodiny podle velikosti rajčat. Pečte za mírné teploty, jak velí recept. Jen dávejte pozor, aby se zelenina nepřipálila.

Sterilovaná rajčata

Sterilovat se dá všechna zelenina a rajčata nejsou výjimkou. Představují také skvělý základ pro řadu pokrmů. Nezbytná jsou ovšem výborná domácí rajčata, ať už velká nebo malá. Recept na sterilovaná rajčata má naprosto jednoduchý postup. Nakonec dejte horké sklenice víčkem dolů a nechte je vychladnout. Poté je znovu obraťte víčkem nahoru. Z výsledku se pak můžete těšit celou zimu, tato rajčata vydrží velmi dlouho.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Sušená rajčata

Pečená rajčata jsou skvělá a šťavnatá. Pokud byste je pekli déle, získali byste sušená rajčata. Jestliže je budete připravovat podle výborného receptu na sušená rajčata, vytáhnete z trouby božský pokrm a netrvá ani o moc déle než ten na pečená rajčata. Sušená rajčata můžete naložit spolu s bazalkou do oleje, a tak vám vydrží velmi dlouho. Můžete po nich sáhnout i jako po jedlém dárku.

Náš tip: Připomeňte si s námi, jak na českou rajsou omáčku: 

Klasika, která nestárne. Rajská omáčka.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více