Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kedlubnové zelí
Zdroj: Toprecepty, recepty73

Klasické zelí je výborná a zdravá příloha, která se v českých domácnostech vyskytuje často. Menší děti však mohou mít problém s trávením zelí a následnými bolestmi bříška. Sezóna letní a podzimní zeleniny přímo vybízí k vyzkoušení neméně zdravých alternativ a obohacení jídelníčku o nové chutě.


Základní postup přípravy různých alternativ zelí

Ať už se chystáte na vaření cuketového, dýňového, pórkového nebo jakéhokoli jiného přílohového zelí, existuje jednoduchý postup, který lze uplatnit u všech variant. Potřebujete na něj samozřejmě vybranou zeleninu, cibuli, drcený kmín, sůl, krupicový cukr, ocet, máslo a trochu hladké mouky. Množství ingrediencí je vždy individuální podle chuti a požadované konzistence.

Očištěnou zeleninu nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte nadrobno. Cibuli nechte zesklovatět na rozpuštěném másle, zaprašte hladkou moukou a umíchejte světlou jíšku. Přidejte zeleninu, ochuťte kmínem, solí, cukrem, octem, podlijte trochou vody a duste tak, aby zelenina nebyla rozvařená. Podle potřeby během dušení znovu podlijte.

Malým dětem lze „zelí“ připravit i bez jíšky a cibule, která by mohla způsobit nadýmání, když jednoduše podusíte nastrouhanou zeleninu a ochutíte ingrediencemi podle věku dítěte.

Variace na zelí

Zeleninové alternativy můžete použít všude tam, kde jste zvyklí na klasické dušené zelí, tedy k pečenému masu, klobáskám, bramborovým knedlíkům, haluškám, plackám apod.

  • Cuketové zelí: Cuketa je díky nepříliš výrazné chuti ideální jako příloha k čemukoli. Na cuketové zelí jsou vhodné střední a větší plody, které nejprve oloupejte a odstraňte z nich měkkou dužinu se semínky. Cuketa během přípravy pustí dost vody, není tedy třeba ji podlévat moc. Dušení doměkka bude trvat přibližně 10 minut.
  • Dýňové zelí: Na tuto alternativu lze použít jakýkoli jedlý druh dýně, který zbavíte semínek a slupky (kromě mladé dýně hokkaido, kterou lze konzumovat neoloupanou). Přidáte-li ke konci dušení trochu smetany, bude dýňové zelí krásně jemné. Stejně jako u cukety se bude dýně dusit asi 10 minut.
  • Mrkvové zelí: Ideální varianta pro malé děti a kojící maminky, které se vyhýbají všem potravinám způsobujícím nadýmání miminek. Mrkev je tak variabilní zelenina, že se dá zkombinovat s jiným druhem a připravit „dvoubarevné zelí“. Dušení nastrouhané mrkve trvá asi 15 minut.
  • Fenyklové zelí: Chcete-li mít opravdu jistotu, že příloha nezpůsobí menším dětem bolení bříška, je fenykl ideální volbou. Ten je totiž známý pro své blahodárné účinky na trávení. Chuť je navíc mírně nasládlá, proto se nemusí dále doslazovat. Fenyklové zelí duste přibližně 8 minut.
  • Zelí z červené řepy: Tato alternativa je na talíři k nerozeznání od klasického červeného zelí a svou chutí vás také překvapí. Červená řepa však potřebuje pod pokličkou delší čas, dušení doměkka vám zabere asi 25 – 30 minut.
  • Zelí z vodnice: Vodnice neboli brukev řepák nepatří mezi běžně používané ingredience, vodnicové zelí je však výborné a chuťově se podobá kedlubnovému. Dušení trvá asi 10 minut.
  • Pórkové zelí: Chuťově se podobá cibulovému zelí, je však mnohem lépe stravitelné a rychleji hotové. Pórek nakrájený na tenké nudličky duste 8 – 10 minut.
  • Patizonové zelí: Vydlabaný a oloupaný patizon nastrouhaný nahrubo bude hotový doměkka už za asi 5 minut, proto není třeba jej podlévat větším množstvím vody. Patizonové zelí je výborné s uzeným, pečeným nebo dušeným masem.
  • Zelí z bílé ředkve: Bílá ředkev dušením ztratí štiplavost, nikoli výbornou chuť. Hotová bude za asi 10 minut a místo cibule do základu můžete použít bílou část jarní cibulky, která se k ředkvi báječně hodí.

Poslední tři tipy na přílohové „zelí“ sice nepatří mezi ty bezproblémově stravitelné a nenadýmavé pro malé děti, přesto v našem seznamu nesmí chybět.

  • Celerové zelí: Výrazná chuť se nejvíce hodí k pečenému vepřovému masu, výborný je celer i k uzenému. Celerové zelí bude měkké za zhruba 8 – 10 minut dušení.
  • Kedlubnové zelí: Velmi oblíbená variace na klasické zelí, malým dětem však zkuste nabídnout nejprve malé množství podušené kedlubny. Do jídelníčku kedlubnové zelí zařaďte až v případě, že se neprojeví žádné trávicí obtíže. Dušení trvá asi 10 minut.
  • Cibulové zelí: Lze jej připravovat ze žluté, červené i bílé cibule, přičemž poslední uvedená má nejméně výraznou chuť. Cibulové zelí po orestování duste přibližně 20 minut.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více