Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jablečný mošt
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Jablka jsou naším nejoblíbenějším ovocem. Ta letní se ale rychle kazí, proto je potřeba co nejrychleji je spotřebovat nebo zpracovat, abyste o bohatou úrodu nepřišli. Využijte naše tipy na zpracování letních jablek.


Letní jablka

Jablka jsou plná vlákniny, najdete v nich vitamín C, vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak draslík, fosfor vápník, a také například hořčík. Jablka poslouží jako zdravé mlsání, jako nápoj i na dochucení jídla, podávají se upravená třeba k masu. Co udělat s těmi letními?

Jablečné křížaly

Stále rádi něco uzobáváte? Místo nezdravých brambůrků jsou pro vás křížaly tou skvělou volbou. Je to takový malý návrat k laskominám našich babiček. Křížaly jsou jablka zbavená jádřinců a pokrájená na plátky, které následně sušíte. Můžete je sušit v sušičce i v troubě.

Dejte pokrájená jablka na plech vyložený pečicím papírem a sušte je v troubě vyhřáté na 50-60 °C. Dokonale usušené křížaly by měly být pružné a neměly by se lámat. Dejte ale pozor na to, jaká jablka použijete. Letní jablka brzy moučnatí, a takové ovoce se pak na křížaly nehodí. Využijte je tedy co nejdříve.

Jablečný kompot

Jablečný kompot je na přípravu velmi jednoduchý a přitom se může snadno stát velmi lahodnou záležitostí. Když nestačíte jablka usušit, můžete je oloupat, pokrájet, přidat k nim skořici, hřebíček a citronovou kůru a připravit si z nich kompot. Výborně chutná ještě teplý, ale i vychlazený. Pokud nezmizí (což se snadno může stát), můžete ho i zavařit v hrnci s vodou 85 °C po dobu 20 minut. Takto ho můžete skladovat alespoň rok.

Jablečný mošt

Jablečný mošt je takovou vzpomínkou na dětství, kdy jste ho často popíjeli. Čerstvě vylisovaný mošt je nejlepší. Dá se konzumovat neředěný, ale i napůl (podle chuti) s vodou. Dobře vyrobený mošt se nezkazí třeba ani po několika letech. Pokud ho chcete skladovat, je třeba ho nechat necelý den usadit a pomocí hadičky nebo plátýnka získat čistou šťávu. Zavařujte při 85 °C po 25 minut. Čas od času je třeba pohledem zkontrolovat, jestli se šťáva nekazí.

Jablečné čatní

Jablka potěší i ty, kteří příliš nevyhledávají ovoce. Budou chutnat právě v podobě jablečného čatní. Čatní je původem z indické kuchyně a pro jídelníček určitě představuje výborné osvěžení. Pikantní čatní z jablek je trochu časově náročné, ale když si ho uděláte zásobu a čatní zavaříte, tak po něm můžete kdykoliv sáhnout. Skvěle se hodí ke grilovanému, případně pečenému masu.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jablečný ocet

Jablečný ocet je další výbornou možností, jak využít letní jablka. Na přípravu jablečného octu potřebujete měsíc. Pokrájená jablka bez stopek, bubáků a jádřinců zalijete ve sklenici vodou, zakryjete utěrkou a necháte 10 dnů stát. Pak obsah přefiltrujete do jiné sklenice, vymačkáte jablka a necháte zase zakryté stát měsíc. Na tmavém a chladném místě. Hotový ocet se hodí všude tam, kam potřebujete dodat říz. Do salátových zálivek, polévek, omáček a třeba i do majonézy.

Náš tip: Letní jablka se dají velmi pestře zpracovat. Kromě výše uvedených možností je to třeba i křehký jablkový koláč. Podívejte se na video, jak se připravuje:

Výborný křehký jablkový koláč

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Nejnovější recepty Více