Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní cibulka
Zdroj: Pixabay, Sabrinakoeln

Víte, že se na světě vyhodí až třetina vyprodukovaných potravin? V evropských domácnostech se nespotřebuje včas přibližně pětina jídla, což už dokáže narušit rodinný rozpočet. Zkuste trend obrátit ve prospěch svůj i planety a využít nejen všechny nakoupené suroviny, ale i odřezky zeleniny.


Pěstování z odřezků

Všimli jste si někdy objemu odřezků zeleniny na přípravu vývaru nebo zeleninového salátu? Je to doslova hromada materiálu, ze kterého si můžete vypěstovat další a další suroviny do kuchyně. Stát vás to bude jen trochu času a trpělivosti, než vyrostou. Čekání však bude odměněno čerstvými, lahodnými a chemicky neošetřenými potravinami. A nepotřebujete k tomu ani zahrádku či balkon. Na většinu druhů pěstovaných z odřezků postačí větší zavařovačka.

A ještě jeden vedlejší efekt vaše snaha o eliminaci plýtvání bude mít. Ukážete tak nové generaci, jak vznikají nové plody a jak i ona může každý den malým krokem proti zbytečnému vyhazování bojovat.

Na pěstování doma vyberte teplé místo na parapetu a nezapomeňte jednou za dva až tři dny vyměnit vodu. Nejlepší je nechat kohoutkovou vodu odstát 24 hodin, aby z ní vyprchal chlor, který rostlinám nesvědčí. Voda by měla u všech druhů dosahovat přibližně do poloviny odřezku. 

Jarní cibulka

Milujete nať jarní cibulky v salátu, polévce nebo jen tak na chlebu s máslem? Tato zelenina je na pěstování z odřezků ideální. Odkrojte spodní část s kořínky tak, aby délka byla přibližně 3 cm a ponořte z poloviny do vody kořínkem dolů. Dobré je pěstovat více jarních cibulek zároveň nejen pro větší úrodu, ale odřezky se v jedné sklenici budou navzájem podpírat a budou tak vždy ponořené jen z části. Na první sklizeň jarní cibulky si počkáte asi 10 dní.

Pórek

Postup pěstování pórku z jeho asi pěticentimentrového odřezku s kořínky je stejný, jako u jarní cibulky, jen mu růst bude trvat o pár dní déle. Mladý pórek je vynikající do salátu, kterému dodá pikantní chuť, ale můžete z něj udělat i skvělou polévku, zapéct ho se sýrem nebo ho přidat do jakékoli směsi s masem i zeleninou.

Řapíkatý celer

Nové lístky se při domácím pěstování z odřezku spodní části na řapíkatém celeru objeví už do 5 dnů. Za další 4 dny bude vhodná doba na přesazení do vyššího květináče s hlínou, kterou zahrňte celer až po nové řapíky. Za pár týdnů se můžete těšit na krásně křupavou zeleninu plnou zdraví prospěšných látek.

Mrkvová, petrželová, celerová a řepová nať

Natě do polévek, brambor, salátů nebo pomazánek nemusíte kupovat za nesmyslné peníze. Použijte odříznutou vrchní část kořenové zeleniny a položte řeznou stranou do trochy vody. Do 2 týdnů se můžete těšit na první sklizeň. A budete-li pěstovat z odřezků ve velkém, můžete si z natí vyrobit například domácí pesto nebo sušené polévkové koření.

Česneková nať

Je výborná do pomazánek, polévek i jen tak na pečivu s máslem. Na pěstování tohoto úžasného zdroje vitamínů a minerálních látek použijte stroužky česneku, u kterých se už objevily klíčky, ale pozor na možné plísně. Česneková nať poroste do sklizně asi 2 – 3 týdny.

Cibule

Na pěstování cibule z odřezků budete potřebovat truhlík se substrátem. Odříznutý spodek cibule s kořínky jednoduše položte na vlhkou hlínu a nechte pár dní než začnou růst výhonky. To je správná doba na zasazení hlouběji do půdy. Za pár týdnů můžete sklízet nové cibulky a pěstovat je takto stále dokola.

Římský salát

Máte rádi caesar salát a chcete si do dopřát kdykoli dostanete chuť? Nemusíte být závislí na nabídce supermarketů. Římský salát, který patří do originálního receptu, si rovněž můžete vypěstovat z jeho spodní části. Z úrody se můžete těšit za asi 3 týdny. Stejným způsobem lze vypěstovat i salát pak choi, který je výborný podušený na másle s trochou česneku jako příloha.

Zázvor

Pěstování zázvoru z odřezku vyžaduje hodně trpělivosti. Na úrodu si totiž budete muset počkat minimálně půl roku. Pro pěstování jsou vhodné odřezky s výběžky, ze kterých později vyraší výhonky. Vybraný kus zázvoru nejprve namočte do teplé vody a nechte přes noc nastartovat klíčení. Poté jej zasaďte do květináče s hlínou tak, aby výhonky směřovaly vzhůru a byly zakryté asi třícentimentrovou vrstvou hlíny. Květináč zvolte raději větší, neboť zázvor bude potřebovat hodně místa. Zalévejte 2x týdně. Zázvor využijete nejen v zimě na zahřátí, ale i v létě do osvěžující zázvorové limonády nebo na celou řadu asijských pokrmů, kterým dává jejich specifickou výraznou chuť.

Mohlo by vás zajímat

Bazalka, máta, rozmarýn a koriandr

Čerstvá bazalka je výborná v pestu na těstoviny, na domácí pizze a neobejde se bez ní světoznámý italský salát caprese. Jak docílit toho, abyste měli nekonečný přísun této aromatické bylinky? Uštípněte stonek, na kterém se nachází alespoň 6 lístků, odstřihněte spodní 2 listy a stonek vložte do sklenice s vodou. Asi za týden se objeví nové kořínky. Jakmile dosáhnou délky asi 5 cm, bude čas na přesazení do květináče.

Podobným způsobem, tedy z odštípnutého stonku zbaveného spodních lístků, lze znovu pěstovat i mátu, koriandr a rozmarýn. Poslední zmíněný však bude potřebovat trochu více času, než zakoření.

Citronová tráva

Aromatická bylinka se často objevuje v receptech asijské kuchyně, například dodává specifickou chuť slavnému vietnamskému pokrmu Bún bò Nam Bộ. Pořízení této speciální suroviny u nás však není zrovna levná záležitost. Proto jistě oceníte, když budete mít přísun citronové trávy stále a zdarma. Do vody umístěte spodní část stonku o délce asi 5 cm. Za pár týdnů můžete sklízet vzácnou přísadu např. do asijské polévky nebo rýžového pokrmu.

Zdroj informací:
squaremilefarms.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si