Kalábrie na talíři: Jihu Itálie vládne feferonka a tento fantastický mřížkový koláč crostata
11. 8. 2022 Historie a zajímavosti
„Špička“ italské boty patří k nejchudším oblastech Itálie. Turisté tu ale oceňují nedotčenou přírodu, srdečnost a pohostinnost místních obyvatel a hlavně úžasnou kuchyni. Jednoduchou, ale přitom nesmírně chutnou.
Symbolem je feferonka
Olivové háje, pole s pšenicí a vinice – to jsou tradiční obrázky kalábrijského venkova. K nim se už ve starověku přidaly citrusovníky, z velké části bergamoty, dovezené z daleké Asie a také lilek, který pochází z Indie. Na políčkách a zahrádkách se pěstuje mimořádně chuťově výrazná fialová cibule tropea a česnek.
Domov tu brzy našly i plodiny objevené španělskými mořeplavci v Americe – brambory, rajčata a papriky. V 17. století pak Kalábrii dobyly feferonky! Červená paprika ve tvaru rohu – peperoncino – je symbolem kalábrijské kuchyně. Hospodyňky je přidávají do většiny pokrmů a místní muži je považují za úžasné afrodiziakum.
Zapomenout nesmíme ani na moře, které tento region omývá ze tří stran a přináší na talíře množství ryb a mořských plodů. A chutě tu ovlivnila i blízkost Sicílie, která je v nejužším místě Messinského průplavu vzdálená jen něco přes tři kilometry.
Mohlo by vás zajímat
Co v Kalábrii ochutnat?
Typická je nduja, pálivá vepřová klobása konzistence paštiky, která se maže na plátky ciabatty nebo na chleba. Spolu se šunkou, sýry a olivami bývá součástí předkrmových talířů. Prvním chodem jsou samozřejmě těstoviny. Na jihu Itálie se v restauracích i doma stále ještě často vyrábějí čerstvé „maccaruni i casa“ nebo „fileja“. Těsto z mouky z tvrdé pšenice a vody se natočí na tlustou pletací jehlici a nechá usušit. K tomu se servírují omáčky masové, ale často jen lilkové.
Z polévek je oblíbená hustá fazolová „macco“ nebo „millecosedde“, zeleninová polévka podobná minestrone. Hlavním chodem bývají často ryby, z nich je neoblíbenější mečoun, který se loví v Messinském průlivu. Maso se připravuje především kůzlečí nebo jehněčí, výjimkou ale není ani divoký králík nebo divoké prase.
Jídlo se tu zapíjí samozřejmě vínem. A jak jinak, než místním kalábrijským.
„Dolce“ je sladký
Jako všichni Italové, i Kalábrijci milují dezerty. Někde je to jen zmrzlina, tu nejznámější najdete v městečku Pizzo. Tartufo, zmrzlinový „lanýž“, to je proslulá místní čokoládovo-oříšková zmrzlina, která se rozplývá na jazyku! Silné espresso, které se tady servíruje, není pro každého. V nahřátém miniaturním hrnečku je doslova pár kapek extrémně silné kávy – její chuť je ale vynikající!
Kdo neochutná crostatu z máslového těsta, jako by nebyl v Kalábriji. Peče se i v jiných částech Itálie, údajně je to nejstarší italský koláč, ale tady doslova voní džemy z místního přezrálého ovoce. Na první pohled je to jen „obyčejný“ mřížkový koláč, ale Kalábrijci ho dovedli k chuťové dokonalosti.
Mřížkový koláč crostata si můžete upéct i doma!
Co budete potřebovat?
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla
- 250 g cukru krupice
- 2 vejce
- ½ vanilkového lusku
- ½ nastrouhané kúty z bio citronu
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 50 g medu
- špetka soli
- 350 g marmelády
A jak na to? Do mouky vmíchejte kypřicí prášek, přidejte špetku soli a máslo nakrájené na menší kousky. Vše rozmixujte v kuchyňském robotu do pískové konzistence.
Přidejte citronovou kůru, vejce, cukr a med. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a neostrou hranou nože setřete semínka a přidejte je k ostatním surovinám.
Mixujte, dokud se vše nespojí a nevytvoří se těsto. Odkrojte z něj ⅔, které položte na větší kus potravinářské fólie, překryjte a válečkem zploštěte. Vložte těsto do lednice a nechte odpočinout asi 2 hodiny. Ze zbývající ⅓ těsta mezi dvěma pláty potravinářské fólie vyválejte plát tlustý asi 4 mm a dejte také do lednice odpočinout.
Troubu zapněte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Věší část těsta rozválejte na šířku 8 mm a jemně vtlačte do kulaté formy o průměru cca 25 cm. Na několika místech těsto propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo. Rovnoměrně rozetřete marmeládu. Zbylé těsto nakrájejte nožem nebo rádýlkem na delší proužky široké asi 1 cm. Proužky naskládejte na těsto do tvaru mřížky. Pečte v dobře vyhřáté troubě 30 až 40 minut, dokud těsto nezíská na okrajích oříškové zabarvení.
Zdroje informací:
kniha Kalábrie
paesana.com: Regional Italian Cuisine: Calabria
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bulharsko na talíři: Známe tajemství pravého šopského salátu. Víte, jaké dvě ingredience mu dají tu správnou chuť?
Turecko na talíři: Zapomeňte na kebab a uvařte si slavnou „polévku nevěst“ z čočky, rýže a bulguru
Holka u plotny radí: Jak na skvělou zeleninovou polévku minestrone? Chuť vylepší tyhle tři suroviny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 7 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 14 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 17 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 19 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma
Chorvatsko na talíři: Zapomeňte na paštiku a ochutnejte vynikající černé rizoto nebo pikantní guláš s klobáskou
Lilek 7x jinak: Připravíte z něj falešný tatarák i řízky a skvěle dochutí taky polévku nebo těstoviny