Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rajčatová polévka s cizrnou a špenátem
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

Rajčata krásně dozrávají, tak proč si nepřipravit výbornou polévku. Rajčatové polévky vůbec nemusí vypadat tak, jak jste byli zvyklí ze školních jídelen. Máme pro vás šest variant, které si zamilujete.


Rajčatová polévka na několik způsobů

Rajčatová polévka není jen jedna. Může obsahovat různé ingredience. Jedna složka však zůstává a na ní vše záleží. Jsou to samozřejmě rajčata. Musejí být skvělá a výborně chutnat. Nemusí se ale nutně jednat pouze o čerstvá rajčata. Můžete zvolit konzervovaná, domácí protlak, passatu. Rajčatová polévka většinou bývá teplá, ale oblíbené jsou i studené. Zkrátka výběr je bohatý a není jednoduchý. Všechny varianty jsou totiž výborné.

Studená rajčatová polévka

V létě často nemáte chuť na teplé polévky, a tak se hodí osvěžující rajčatová. Na studenou rajčatovou polévku budete potřebovat litr rajčatové šťávy, 250 ml šlehačky, trochu cukru moučka na dochucení, pepř a sůl. Příprava je jednoduchá. Pouze vše smícháte, necháte dobře vychladit. Výborně chutná ozdobená listy bazalky.

Pokud cestujete do Španělska, možná jste se tam setkali se studenou polévkou gazpacho. Ke španělskému létu tato specialita zkrátka patří. Pokud zavítáte do místní restaurace, dostanete k polévce další ingredience. Na mističkách jsou nabízeny kostičky chleba, paprika, okurka, nebo cibule. Polévku si snadno připravte i doma. Nejlepší je s vajíčkem, tuňákem a slaninou

Rajčatová polévka s bazalkou a mozzarellou

Když budete mít zájem spíše o horkou polévku, můžete zvolit lahodnou rajčatovou s bazalkou a mozzarellou, ve které je kromě rajčat osmažená cibulka a česnek, na kousky nakrájená mrkev a celer. Chuť dotváří nové koření, bobkový list a případně zeleninový vývar. U rajčatových polévek je jedno velké dilema: Hladká polévka, nebo polévka s kousky rajčat, případně další zeleniny? Také doma svádíte boje? I v této polévce máte možnost se rozhodovat, jakou bude mít podobu a eventuálně ji rozmixovat. Navrch pak přijdou lístky bazalky a natrhané kousky mozzarelly.

Italská rajčatová polévka

Také v další jižní zemi mají svou rajčatovu polévku. Ta italská voní samozřejmě po velmi zralých rajčatech, létem a po bylinkách. Konkrétně tymiánu a bazalce. Tuto polévku můžete posypat třeba opečenými krutony, ozdobit lžící creme fraiche. Jindy zase v polévce můžete uvařit drobné těstoviny. Polévku můžete podávat posypanou strouhaným sýrem.

Rajčatová polévka s červenou čočkou

Ještě jste neokusili tuto variantu? Tak to stojí za nápravu. Rajčata a čočka k sobě hezky ladí. Navíc červená čočka je snadno stravitelná a rychle ji uvaříte. V létě nechcete trávit spoustu času v kuchyni. Tato rajčatová polévka je lahodná i díky vývaru a skvělou chuť podporuje i kurkuma.

Rajčatová polévka s cizrnou

Spařená a oloupaná rajčata nebo dobrá rajčata z konzervy se také v polévce dají dobře kombinovat s ciznou. Tuto dvojici bezvadně doplňuje špenát, který nejen dobře vypadá, ale také je dobrý pro organismus. Cizrna beraní nebo jinak římský hrách patří mezi nejchutnější luštěniny a říká se jí i maso chudých. Vypadalo to, že špenát je bohatý na železo, ale ukázalo se, že spíše na vitamín C, což také není úplně k zahození. Jen je ho lepší tedy konzumovat spíše čerstvý, než tepelně upravený.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Rajská polévka s cuketou

Rajskou polévku s cuketou se výborně hodí uvařit právě teď, kdy oba druhy zeleniny dozrávají. Nádherně zralá rajčata a mladá cuketa vytvoří báječnou kombinaci. Opět polévku můžete doplnit o zeleninový vývar. Skvělou chuť podpoří i lístky šalvěje, bazalky, petrželky a jarní cibulky. Věděli jste, že šalvěj byla vždy spojována s moudrostí a dlouhověkostí? Každopádně co na ní oceníte, je především hřejivá a pronikavá, lehce pikantní chuť. V kombinaci s dalšími uvedenými bylinkami to vypadá na krásnou smršť vůní a aroma, co říkáte?

Zdroje informací: 
https://www.bezpecnostpotravin.cz/
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia, 2017

Náš tip: Zkuste rajskou polévku podle tohoto videa:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více